Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česko nestíhá s čističkami tempo EU. Kanalizaci podle normy nemá pětina lidí

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu porušovalo Ministerstvo zemědělství za éry Petra Bendla (ODS) pravidla.
Podle Nejvyššího kontrolního úřadu porušovalo Ministerstvo zemědělství za éry Petra Bendla (ODS) pravidla.  (Autor: archiv Blesk)
Autor: ČTK, kle - 
12. října 2015
09:30

Česká republika stále nesplňuje podmínky EU týkající se čištění odpadních vod, i když je měla splnit už v roce 2010. Odpovídající kanalizaci stále nemá skoro pětina populace. Podmínky EU se podaří splnit až v roce 2021, což je 11 let po termínu, informoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) s tím, že hrozí sankce a ministerstvo zemědělství za éry Petra Bendla (ODS) porušovalo pravidla.

Splnění evropských požadavků mělo podle ministerstva zemědělství stát 75 miliard korun. Náklady měly rovným dílem pokrýt peníze z Bruselu, státního rozpočtu a od investorů.

V polovině roku 2015 ale požadavky EU stále nesplňovaly aglomerace s celkovým počtem 1,7 milionu obyvatel, z nichž většinu tvořila Praha a okolní obce. Náklady na jejich splnění ministerstvo odhadlo na sedm až osm miliard korun. Nejvíce peněz bude potřeba na dobudování ústřední čistírny odpadních vod v Praze.

„Kvůli nedostatečnému řízení, roztříštěným kompetencím a chybějící komunikaci mezi orgány stále chybí v České republice plně funkční systém, který by zajistil trvalou udržitelnost vodovodů a kanalizací. Česká republika navíc nesplnila podmínky Evropské unie týkající se čištění odpadních vod a hrozí jí za to sankce,“ uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

NKÚ: Ministerstvo za Bendla porušovalo pravidla

Špatný stav vodovodů a kanalizací i jejich trvalou udržitelnost měly v rámci ministerstva zemědělství řešit konkrétní programy, na něž ministerstvo přerozdělilo 13,5 miliardy korun ze státního rozpočtu. První dokončený program financoval například 1116 kilometrů vodovodních sítí a 662 kilometrů kanalizací.

NKÚ konstatoval, že o dotacích z některých programů od listopadu 2011 rozhodoval přímo ministr zemědělství nebo jeho náměstek. „Ignorovali přitom pravidla programů, která jasně určují, komu a za jakých okolností může být dotace udělena. Rozhodli tak například o poskytnutí dotace státnímu podniku, přestože tyto peníze nebyly pro státní podniky určeny. V 11 případech zase rozhodli o poskytnutí vyšší dotace, než zmíněná pravidla povolovala,“ dodala Málková. Od října 2011 byl ministrem zemědělství v Nečasově vládě Petr Bendl (ODS).

Také Evropský účetní dvůr při kontrole evropských peněz na čistírny městských odpadních vod v České republice, Slovensku, Maďarsku a Rumunsku poukázal na stále nevyřešenou trvalou udržitelnost vodovodů a kanalizací v těchto zemích.

Na rozdíl od ostatních kontrolovaných zemí nemají lidé v ČR povinnost připojit se ke kanalizaci, pokud ji mají k dispozici. U akcí, na které se zaměřil ve své kontrole NKÚ, se přitom počet obyvatel připojených na nově vybudovanou kanalizaci pohyboval mezi 56 až 100 procenty. „Zvláště u nižšího počtu připojených domácností klesá efektivita celé stavby,“ uvedli kontroloři.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbb. ( 13. října 2015 14:18 )

Typick: Socanská pakáž se vymlouvá na vládu ODS, která skončila před řadou let. Bendla si už skoro nikdo ani nepamatuje. Ovšem politbyro ČSSD má svůj archiv. Když fotili na bilboardy nahého Topolánka dírou v plotě, tak slibovali, že budou i jeho fotky pořízené kamerou skrytou v záchodové míse. Už byly zveřejněny?

Zobrazit celou diskusi