Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Piškotový skandál pokračuje. Odborník by je dětem nedal kulaté ani pokřivené

Spotřebitelka srovnává piškoty od Opavie s piškoty z Kauflandu
Spotřebitelka srovnává piškoty od Opavie s piškoty z Kauflandu  (Autor: Zdroj: Facebook)
Autor: ula - 
10. října 2015
05:00

Obsahují hodně cukru a zdravé nejsou vůbec. Takové tvrzení zmínil na adresu piškotů výživový poradce, kterého kvůli „skandálu“ oslovil Blesk.cz. Řeč je o přesunu výroby do Polska a zkaženému tvaru. Největší problém s přesunem výroby tradičních piškotů Opavia mají maminky, které už je odmítají kupovat svým dětem. Podle odborníka to ale není žádná škoda, protože výrobek patří mezi potraviny, které mohou za dětskou obezitu.

Podle etikety obsahují piškoty pšeničnou mouku, vejce a cukr. Původní piškoty měly 54 procent pšeničné mouky, nové mají jen 50 procent. Změnily se i další výživové údaje, liší se energetická hodnota, množství bílkovin, vlákniny i tuků. Navíc z přední části obalu zmizelo ujištění, že piškoty neobsahují barviva a že mají nízký obsah mastných kyselin.

„Podle mého názoru už to nemůže být horší,“ komentuje složení piškotů výživový poradce Martin Škába. Původní piškoty měly na obalu uvedeno, že obsahují 36 gramů cukru, nové mají cukru 34,5 gramu. I tak je to podle specialisty až příliš.

Změna výrobce tradičních piškotů způsobila hysterii Změna výrobce tradičních piškotů způsobila hysterii | Reprofoto Stream.cz

Piškoty jsou sladkost

„Existují výrobci, kteří jsou si vědomi toho, že spotřebitelé si podíl cukru hlídají a snaží se jej snižovat,“ řekl pro Blesk.cz Škába a dodal: „Některé výrobky mají třeba 20 gramů cukru. Je to sice pořád z výživového hlediska hodně, ale pokud mají piškoty nad 30 gramů cukru, řadím je mezi sladkosti a nepovažuji je za nic dobrého a dětem bych je nedával.“

Pšeničná mouka dráždí slinivku

Pšeničná mouka má podle Škáby vyšší glykemický index, v těle se přeměňuje na tuk a dráždí slinivku břišní. Při jejím trávení se zvýší hladina cukru. „To znamená, že to má dlouhodobě vliv na obezitu a při časté konzumaci to může vyvolat i cukrovku,“ varuje Škába.

Pokud člověk jí výrobky z pšeničné mouky několikrát denně a nevyvažuje to konzumací vlákniny, vzniká nerovnováha ve střevním traktu a to má vliv i na imunitu.

Piškoty obsahují mouku, vejce a cukr. Podle odborníka to není zrovna zdravá kombinace Piškoty obsahují mouku, vejce a cukr. Podle odborníka to není zrovna zdravá kombinace | Zdroj: Profimedia

„Piškoty už nebudeme kupovat“

Lidé se na internetu shodují, že přestanou piškoty kupovat. Rázná řešení sdílejí i na oficiální profil firmy

Dear Mondelez, I've been your OPAVIA biscuits customer for 39 years. By changing the recipe and their taste you made me your former customer. Congratulations for loosing share on the market!

Posted by Martin Sikora on 8. říjen 2015
Firma se ale brání, že složení i výrobní postup jsou stále totožné, i když i podle etikety se výživové hodnoty změnily. Jak ale uvedl výživový poradce, konzumací piškotů svému tělu nijak neprospíváte.

Víte o nějakých dalších potravinách, které podle vás změnily chuť, tvar či konzistenci? Napište nám na e-mail: tip@blesk.cz.