Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dron natočil výlov vánočních ryb: Sucho jim pomohlo, měly víc potravy

Autor: ČTK - 
9. října 2015
12:48

V pátek ráno začal v Třeboni třídenní výlov rybníka Rožmberk, rybáři čekají, že z něj získají až 150 tun ryb na Vánoce.

„Cena na vánočním trhu se vždycky tvoří až po zlovení rybníků. Rybářství Třeboň není jediným producentem v České republice, takže bude záležet i na ostatních. Ta cena se vytváří koncem listopadu,“ řekl šéf firmy Josef Malecha.

Během výlovu Rožmberka si mohou lidé přímo na hrázi koupit kilogram kapra bez rozdílu třídění za 75 korun, což je stejná cena jako loni.

Video Rožmberk - výlov - David Malik, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Podle něj by se letošní sucho na výnosu mohlo projevit spíš až v příštích letech, kdy budou výlovy letos nasazených ryb. „Bavíme se o sezoně 2016 a 2017. Ale do té doby může ten stav ryb ovlivnit řada faktorů, takže nemá cenu teď dopředu spekulovat,“ uvedl Malecha. „Paradoxně v tomto roce, který byl suchý a chudý na srážky, je ta situace tady příznivější. Ten průtok se zmenšil, a tudíž se v rybníku shromažďovalo více potravy pro ryby,“ řekl Malecha.

Rožmberk se až do roku 2013 lovil jednou za dvě sezony. Rybáři se následně rozhodli změnit systém hospodaření, a to po opakujících se jarních povodních. Obsádka vždy vykazovala velké ztráty. Většinu ryb v Rožmberku tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi