Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Že by nejenom Volkswagen? Velké podezření o čachrech se spotřebou televizí

Autor: Veronika Kynclová - 
10. října 2015
07:45

Lže nám dost možná celý svět! Po skandálu s obcházením emisních limitů u koncernu Volkswagen informovala BBC a další média, že se podobná pohroma valí i na elektronický gigant Samsung! Prý fixluje při měření spotřeby televizorů!

Na vše upozornil portál ComplianTV, jenž financuje Evropská unie (EU). Zveřejnil totiž testy, z nichž vyplývá, že dva výrobci televizí při nich podváděli a jejich produkty vykazovaly až o polovinu nižší spotřebu energie, než jakou mají ve skutečnosti!

Instalovaný software totiž včas detekuje, že přístroj právě podstupuje energetický test (běží na něm tzv. testovací video IEC), a sníží spotřebu ztmavením obrazu v místech, kde to nepůsobí rušivě.

Sníží se i podsvícení obrazovky. Je to vlastně totéž jako u dieselových motorů VW, kde zase software při testech zajišťoval nižší emisní hodnoty...

V případě Samsungu má vše zajišťovat funkce Motion Lighting, podle studie prý během první minuty testování klesla spotřeba ze 70 W na 39 W! Dle ComplianTV se navíc Motion Lighting aktivoval jen při testech!

„Televizory se chovaly jinak při testech, proto se nabízí možnost, že jejich televize pozná, kdy je testována, a tomu pak přizpůsobí odběr energie,“ píše se v jejich zprávě. Že by se navíc podobně neměly chovat jen »bedny od Korejců«, dokládá nezávislý test Švédské energetické agentury.

Ta uvádí, že stejně se chovaly televize i další (zatím nejmenované) firmy – samy rozpoznaly běh testu a okamžitě snížily jas, a tím i spotřebu.

Takové obvinění ale Samsung rázně popírá. „Motion Lighting se neaktivuje pouze při probíhajících testech. Jde o výchozí nastavení, které funguje a spoří energii nejenom v laboratoři, ale i doma,“ stojí si společnost za svým.

Není to poprvé, co se v souvislosti se Samsungem hovoří o podvádění. Už v roce 2013 se Korejci přiznali, že do chytrých telefonů instalují speciální software, který pozná, jestli na nich někdo provádí výkonností testy. Pokud ano, přístroje se podle toho přizpůsobily.

tymitaky ( 10. října 2015 17:11 )

" Dva výrobci televizí při nich podváděli a jejich produkty vykazovaly až o polovinu nižší spotřebu energie, než jakou mají ve skutečnosti!" To je zločin, splácat takovou větu.

bizon_pepa ( 10. října 2015 11:05 )

Radsi ten krk nedavej. Mohl bys o nej prijit. A jen tam mimochodem, ty si fakt myslis, ze chrochtava ochcavka je v US konkurence?

diskutujici ( 10. října 2015 10:13 )

Nebylo by konecne jednodussi, vyprdnou se na veskere ty idiotske stitky na TV, baracich, lednickach, prackach a pod.....? Evidentne je to stejne na bzum.

Zobrazit celou diskusi