Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolik dostáváme od farmaceutických firem? Do toho nikomu nic není, tvrdí lékaři

Jedna pilulka je náhle za 18 tisíc korun (Ilustrační foto)
Jedna pilulka je náhle za 18 tisíc korun (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: sou - 
8. října 2015
13:17

Od příštího roku by měl začít fungovat on-line katalog, ve kterém budou farmaceutické firmy uvádět, se kterými lékaři spolupracují a co za to dostávají. Proti tomu se ale bouří onkologové, anesteziologové a lékaři intenzivní medicíny. Prý vytvoří falešný obraz o provázanosti lékařů a farmaceutického průmyslu.

Výrobci originálních léčiv, jako jsou například Novartis či Sanofi, sdružení v Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), připravili on-line katalog, který by měl ukázat, jaké finanční i nefinanční plnění dávají farmaceutické firmy konkrétnímu lékaři nebo zdravotnické organizaci. K projektu se připojila i Zentiva a Teva. Proti němu jsou lékaři klíčových oborů.

Portál vzniká na základě celoevropské snahy farmaceutických firem očistit svá jména. Jejich komerční zájmy se podle nich kříží se zájmy pacientů. Odměny za účast na odborných studiích a sympozia například na Havaji jsou prý uplácením lékařů, aby upřednostňovali určité léky.

V USA, Francii nebo Velké Británii bylo zveřejňování plateb vynuceno zákonem. V Nizozemsku začalo fungovat před dvěma lety dobrovolně, na základě dohody průmyslu s lékaři.

Lékaři klíčových oborů kontrolu nechtějí

„Iniciativu považujeme za zcela kontraproduktivní, (…) neboť vytvoří falešný obraz o finanční provázanosti lékařů a farmaceutického průmyslu při předepisování léčiv," píše se ve stanovisku České onkologické společnosti. Jedním z argumentů je to, že léky v nemocnicích vybírá management a z toho důvody lékaři nemohou prosazovat zájmy určitých firem.

AIFP naopak apelovala na všechny odborné společnosti, aby iniciativu podpořily. „Bez jejich podpory, bez toho, aby to podpořili klíčoví odborníci, se nám ten projekt bude hrozně špatně prosazovat," říká předseda AIFP Jakub Dvořáček. Se zveřejňováním dat v on-line katalogu už souhlasilo 90 % organizací a zdravotnických zařízení. Problém je u jednotlivých lékařů.

Odpor prý nemá šanci na úspěch

U nich je totiž potřeba souhlas se zveřejňováním dat. Česká onkologická společnost, Česká společnost intenzivní medicíny a Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny udělování takového souhlasu svým členů nedoporučily. Ze sedmi tisíc lékařů, se kterými AIFP momentálně spolupracuje, pak souhlas nedalo 60 %.

„Odpor vůči projektu se dá očekávat, ale neuspěje," tvrdí David Ondráčka, ředitel české Transparency International. „Celosvětový tlak na otevřenost se nezastaví, firmy jsou do ní tlačeny a budou ji vyžadovat." Podle něj je zprůhlednění plateb i v zájmu lékařů, protože omezí spekulace a zabrání další státní regulaci.

lug70 ( 8. října 2015 14:28 )

A nikdo s tím nic nechce dělat, protože plno lékařů sedí v zákonodárných sborech. Bílá mafie spolu drží basu, kór když se jedná o prachy.

hejhej ( 8. října 2015 13:54 )

Nikomu by toho nemuselo nic být, kdyby se dary netýkaly pacientů. Je všeobecně známo, že zástupci farmaceutických firem nabízejí lékařům svoje léky s drahými doplatky a ti pak za předpisy inkasují dary a "kongresové" dovolené.

Zobrazit celou diskusi