Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naděje pro Evu Michalákovou a její »ukradené« syny: Norové vrátili dítě, které jedlo rukama...

Autor: kol - 
8. října 2015
05:00

Naděje umírá poslední! To se týká i Evy Michalákové, kterou norské úřady zbavily rodičovských práv ke staršímu synovi a mladšího daly k adopci. Její právník Pavel Hasenkopf totiž zná příklad, kdy Norové děti rodičům vrátili.

„Norové to tehdy špatně odhadli a sáhli po indickém dítěti, jehož otec byl známý indického diplomata. Po velkém úsilí indické vlády se nakonec adopci podařilo zvrátit,“ řekl Pavel Hasenkopf novinářům.

Norská sociálka Barnevernet prý tehdy děti odebrala především proto, že doma jedly rukama. Jenže Indům se podařilo u norského soudu Barnevernet porazit argumentem, že jde o jejich národní zvyk. K soudu míří i Eva Michaláková, matka Denise (9) a Davida (6), která se proti poslednímu rozhodnutí odvolá.

Jde ovšem o zdlouhavý proces. Když se naposledy odvolávala proti odebrání dětí, trvalo to asi rok a půl. Tehdy se však norský nejvyšší soud odmítl případem zabývat. „Šancí je pak mezinárodní spor u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Pokud tam uspěje, Norsko děti vrátí,“ tvrdí bývalý diplomat Petr Kolář se zkušenostmi s norskou společností.

A co únos?

Michálkové již nabízel radikální řešení polský soukromý detektiv Krzysztof Rutkowski, který jí nabízel pomoc s únosem chlapců. Proslavil se tím, že v roce 2011 unesl zpět k rodičům polskou Nikolku odebranou norskou sociálkou. Je totiž přesvědčen, že proti Barnevernetu nemají rodiče odebraných dětí šanci. Michaláková takové řešení ovšem striktně odmítla.

dvorece ( 9. října 2015 07:28 )

Všechny případy kdy tam cizincům ukradli děti byly bud z východní Evropy nebo sociálně zaostalých zemí, jako je třeba Indie. Ovšem Norsko nás má také za takové necivilizované. Přece Čech tam křikne na dítě aby nezlobilo, dítě to někde řekne a šup už je odebrané pro hrubé zacházení. Proto to neposuzujte očima čechů ale jejich očima že jsme barbaři.

dvorece ( 9. října 2015 07:22 )

Když budu norská sociálka, tak Tě zničím a děti Ti odeberu i na základě jen pomluv, jako v tomto případě. Protože to co tady popisuješ, tak kdyby se skutečno stalo, tak důkazy by šly jako přísně tajné i do naší republiky na MZ s oznámením že naši občané se tam chovají tak a tak a proto jejich sociálka zasáhla a provinilí byli odsouzeni. Protože nic takového nebylo a nebýt jejich mámy tak jsme nevěděli že je riziko mit sebou v Norsku děti je jasné že to byla svévole. My si pořád myslíme, že jsme součastí EU, ale nejsme. Jen papírově, protože máme lukrativní polohu to je jediné čeho si na nás cení. Jinak jsme každému šuma fuk.

bum-bala-bum ( 8. října 2015 15:44 )

Ty spratku prolhanej, kdo tě platí, ty smrade odpornej. Nic takového se nikdy nestalo. Hajzle, ty bys opravdu potřeboval pár přes hubu. To, že dítě vběhne do hajzlíku se stane i v nejlepších rodinách a že hodí papír do mísy znamená hned, že vytírá zadnici? Ty máš ale odpornou fantazii. Asi jsi sám pedofíl a velký prase a tohle jsou tvoje touhy, čuně, nech se léčit. Fuj.

ellka ( 8. října 2015 15:26 )

To iba blbi novinari a ty hladas clanky v norskych novinach a ak nenajdes, tak si to vysvetlis ich strachom z Barnevernetu.

ellka ( 8. října 2015 15:24 )

Ci ja mam deti alebo nie do toho ta nic, ale dufam ze ty nemas, lebo pri tvojom slovniku by ti ich zobrali aj v CR.

Zobrazit celou diskusi