Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemanův muž hodoval, popíjel a tajil bouračku. Mynáře dohnaly hříchy mládí

Autor: kle - 
7. října 2015
19:20

Hned tři důvody vedly k tomu, že prezidentský kancléř Vratislav Mynář nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň „přísně tajné“. Česká televize s odkazem na zjištění Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) uvedla, že jde o zamlčení 30 let staré automobilové nehody v opilosti, nevyjasněné vlastnictví pozemků a držení anonymních akcií. Mynář podal proti neudělení prověrky rozklad.

NBÚ neudělil Mynářovi prověrku podle reportéra ČT Jiřího Hynka ze tří důvodů. Všechny se týkají kancléřovy minulosti. „Jednak jsou to údajně nevyjasněné pozemkové úpravy a vlastnictví pozemků v místě, kde Mynář bydlel a podnikal. Dalším důvodem je držení anonymních akcií v jedné z firem. NBÚ také kancléři vytýká, že ho neinformoval o své nehodě pod vlivem alkoholu, za kterou měl být odsouzený. K této nehodě mělo dojít zhruba před 30 lety,“ říká reportér.

Nemusel jsem to hlásit, hájí se Mynář

Hradní kancléř řízení pod vlivem potvrdil. „Ta věc je stará téměř 30 let, stalo se to tak, že jsem v 19 letech u nás na hodech vypil pár piv – vozidlem mých rodičů jsem naboural obecní rozhlas. Byla to samozřejmě klukovina. Ale vzhledem k tomu, že to bylo téměř před 30 lety, tak jsem nepředpokládal, že to musím dokládat,“ řekl televizi. Dodal, že zákon o utajovaných informacích vyžaduje doložit veškeré záležitosti ze soukromého i podnikatelského života v historii 20, nikoliv 30 let.

Mynář také v rozhovoru odmítl, že by rozhodnutí NBÚ obsahovalo porušení zákona. „Laicky bych to nazval, že se v řadě případů jedná o nedorozumění, protože já jsem se snažil být co nejvstřícnější. Nicméně vzpomenout si na každý detail ze své 25leté jak soukromé, tak podnikatelské historie, to nemůžu zaručit,“ uvedl.

Právní zástupci prezidentova kancléře podali ve čtvrtek k NBÚ rozklad proti neudělení prověrky na stupeň přísně tajné. V rozkladu napadli špatné právní posouzení NBÚ. Kancléř požádal o prověrku v prosinci 2013 a letos v září obdržel záporné rozhodnutí. Prezident Miloš Zeman již avizoval, že Mynáře neodvolá před vyčerpáním všech možností odvolání.

Video s reakcí hradního kancléře:

Video  Mynář prověrku nedostal. Poslechněte si, jak reagoval  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

satanklaus ( 8. října 2015 03:08 )

To už tě zase omylem pustili v Bohnicích ke compu, ty obecní blázne ukukanej? Já myslel že máš to uzavřený oddělení na doživotí......

kukuku ( 8. října 2015 00:48 )

Zemanova obliba stoupá (znovu nad 55%) - viz http://echo24.cz/a/wUYeY/zemanova-obliba-stoupa-duveruje-mu-55--lidi. Proto tady roste aktivita různých blábolilů - zklamaných ústupem Karla směrem na smetiště dějin.

kukuku ( 8. října 2015 00:44 )

Víš prd a že máte zdraví v pohodě, to říkají všechny ovečky z Vaší léčebny.

nojasne ( 7. října 2015 23:07 )

Takže tenhle gauner zahájil svoji kriminální kariéru už v devatenácti, no proč to odkládat, že. Nebo že by řízení pod vlivem bylo rafinovaným způsobem odboje proti komunistickému režimu ? Tak to až zhebne, mohl by se po něm pojmenovat alespoň ten poražený sloup, jestli nebude nějaké volné letiště.

1pravda1 ( 7. října 2015 23:04 )

ONY JEŠTĚ TY ANONYMNÍ AKCIE NEBYLY ZRUŠENY? Vždyť prošel zákon, že musejí být na jméno nebo zaknihované. Jaký bor-del tu ODS s jejím zakladatelem stvořili - tak zůstává dodnes, dokonce ani tu účtenku nedostaneme, maximálně kousek načmáraného papíru - aby nemohla říct - ale vy tady nekoupila

Zobrazit celou diskusi