Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Na Kokořínsku našli mrtvého vlka: Někdo ho zřejmě zabil

Autor: ČTK ljš - 
7. října 2015
16:35

Loňská radost z výskytu vlků v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj je pryč. V lese nedaleko obce Brenná na Českolipsku byl totiž jeden člen smečky nalezen mrtvý. Nezahynul přirozenou smrtí, byl silně zakrvácený a kolem byly další krvavé stopy. Protože jde o kriticky ohroženého živočicha, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR o případu informovala policii.

Mrtvé zvíře objevil v úterý houbař. Už bylo v rozkladu, proto zatím není jisté, zda šlo o vlka. „Musíme počkat na výsledky testů pro vyloučení záměny s křížencem či podobným plemenem psů,“ uvedl vedoucí Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj Ladislav Pořízek. V úvahu podle něj přicházejí tři příčiny smrti – zastřelení, srážka s autem či konflikt s jiným zvířetem.

Výskyt vlků na Českolipsku potvrdily fotopasti poprvé loni na jaře. Páru šelem, které přišly z oblasti Lužice, se zde narodila mláďata. Je to první doložené rozmnožování vlků v Čechách po více než 100 letech. Vlci byli v českých zemích vystříleni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech ze sousedního Slovenska, Polska a Německa.

„Vlci jsou pro krajinu důležití. Jsou výborní lovci, a mohou tak pomáhat regulovat přemnožená divoká prasata, jeleny a srnce, kteří nadměrným okusem ničí v lesích mladé stromky. Za případné škody, které by vlci způsobili na domácím zvířectvu, mají hospodáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci,“ řekl ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc. Letos Liberecký kraj zaplatil 6000 korun jako odškodné za ovci, kterou loni u Doks na Českolipsku vlci roztrhali.

Aktivisté z Hnutí Duha vypsali stotisícovou odměnu za informace, které povedou k dopadení pachatele, protože se obávají, že jde o pytláctví.

djaba ( 8. října 2015 22:26 )

Živočišné druhy , jež tu kdysi mívaly svá teritoria , dnes tu asi vítány nebudou .Houbař i pěší turista očekává v lese nanejvýš kance a to ještě dost daleko .Pravda , ochránci mají jiný názor ,my jsme si zvykli na bezpečný les .Setkání s medvědem , smečkou vlků a stádem zubrů patří do pohádek E.štorcha .Prostě se civilizace rozšířila i do našich luhů a hájů . Nelze říci - tak tady žil vlk a tady žil medvěd , tak tu bude i nadále .

naidka ( 8. října 2015 14:37 )

Ochránci přírody je měli odvézt pryč a nebo o nich mlčet. Vlk patří do hlubokého lesa, daleko od civilizace, ale u nás takové podmínky nejsou. Ochránci přírody to mysleli dobře, ale zatím předhodili vlčí rodinku různým greenhornům, kteří se o ně už "postarají". P.S. Lišky u vás - jak žijí? Beztak poblíž měst, kde chodí sbírat odpadky.

naidka ( 8. října 2015 11:39 )

Tak to není pejsane, je mi ho samozřejmě líto, ale vlk se do naší krajiny nehodí. Vlk potřebuje hluboké lesy, co nejdál od civilizace, protože pro lidi je škodná, ať se ti to líbí nebo ne. Horší je potom pohled třeba na potrhané ovce. Podle mě je snaha ochránců přírody marná, vždycky je někdo picne, lidi si najdou tisíc důvodů. Lepší by bylo je odchytit a převézt tam, kde by měli vhodnější podmínky - třeba do Polska.

naidka ( 7. října 2015 20:33 )

Říkali v TV, že to byl opravdu vlk a byl zastřelený. Agentura ochrany přírody vypsala odměnu 100 tis. za dopadení pachatele.

Zobrazit celou diskusi