Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hewlett-Packard platil vedení VZP pobyty v Alpách. Pojišťovna mu dávala zakázky

Manažeři VZP jezdili lyžovat do Alp, cesty jim platila firma Hewlett-Packard.
Manažeři VZP jezdili lyžovat do Alp, cesty jim platila firma Hewlett-Packard.  (Autor: archiv, VZP)
Autor: ČTK, mts - 
7. října 2015
09:18

Společnost Hewlett-Packard platila několika manažerům VZP zájezdy do rakouských Alp. Firma za ně hradila ubytování v luxusním hotelu, dopravu i skipas. Výrobce výpočetní techniky Hewlett-Packard přitom od největší české zdravotní pojišťovny dostává zakázky bez otevřené soutěže. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek nařídil mimořádný audit IT zakázek.

Manažeři vyjížděli do Alp za peníze firmy nejméně od roku 2009, podle některých svědectví však výlety začaly mnohem dříve. Poslední písemně doložený zájezd byl v roce 2013.

Šéf Kabátek, který je ve funkci od roku 2012, Českému rozhlasu řekl, že o těchto aktivitách svých podřízených neví. Celou věc chce nyní co nejrychleji prověřit. Firma Hewlett-Packard se k celé záležitosti nevyjádřila.

Někteří manažeři se k výletům přiznali, někteří zapírali. Několik z nich tvrdilo, že šlo o školení,“ uvedl rozhlas. Současný šéf IT projektů Roman Rund přiznal, že to lze vnímat jako určitou formu korupce. „Já říkám, že se na to dá takhle nahlížet. Ale já to nebral jako korupci, my jsme tam jezdili za konkrétním účelem – styl výjezdní porady,“ prohlásil Rund.

Na hory jezdila i současná ekonomická náměstkyně VZP Markéta Slavíková, která si to prý ale nepamatuje. Zalyžovat si byl podle Radiožurnálu také ředitel regionální pobočky Praha Pavel Pivrnec, dnešní hlavní analytik IT projektů Martin Kreidl, bývalý náměstek VZP Tomáš Červinka a ředitel pojistného odboru a správy pohledávek Petr Nosek.

Od roku 2008 do současnosti získal Hewlett-Packard od VZP zakázky za zhruba tři miliardy korun. Většina z nich byla uzavřena bez otevřené soutěže, formou takzvaného jednacího řízení bez uveřejnění.

Americký výrobce počítačů Hewlett-Packard čelil podezření z možné korupce v Polsku a Rusku. Jeho bývalí manažeři údajně upláceli, aby získali zakázky na dodávky pro stát, dodal Radiožurnál.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

osinek ( 7. října 2015 12:51 )

Pokrytečtí Američané furt poučují jak má Česko bojovat s korupcí!! Co kdyby si Amíci raději zametli před vlastním prahem!?! Americká firma Hewlett Packard korumpuje v Ćesku v přímém přenosu!! A ředitel české pobočky americké firmy Hewlet Packard se odmítl vyjádřit k této významné korupčni kauze, když ho o to požádali novináři českého rozhlasu, kteří odhalili tu lumpárnu v režii americké firmy Hewlett Packart!

Zobrazit celou diskusi