Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Michaláková ztrácí oba syny. Jak probíhalo pět let marného boje?

  • Autor: ČTK,sou,zst - 
    7. 10. 2015
    05:50

    Pět let bojovala Eva Michaláková s norskými úřady o to, aby mohla být opět se svými syny. Ty ale rozhodly, že ztrácí rodičovská práva k oběma dětem, což znamená naprostý zákaz kontaktu s nimi. Šestiletého syna Davida norské úřady posílají do adopce. Otci, který byl původně podezřelý ze sexuálního zneužívání chlapců, Norové rodičovská práva ke staršímu desetiletému synovi ponechali. Podívejte se, jak kauza probíhala.

  • 1.2011

    Pavel Hasenkopf zveřejnil novou fotku na Facebooku se slovy: „Co je vlastně špatného třeba na této fotografii?“ Pavel Hasenkopf zveřejnil novou fotku na Facebooku se slovy: „Co je vlastně špatného třeba na této fotografii?“ | Facebook

    • V květnu norská sociální služba rozhodla o odebrání dětí českým manželům Michalákovým a o jejich umístění do přechodné pěstounské péče. Eva a Josef Michalákovi se v Norsku usadili po svatbě v roce 2005, manžel zde již dříve dlouhodobě žil. V roce 2005 se jim narodil Denis, v roce 2008 David. Všichni mají české občanství. Důvodem opatření úřadu bylo podezření z mateřské školy, že otec syny sexuálně zneužívá. Policie začala vyšetřovat otce a následně i matku, podezření se ale nepotvrdilo. Manželé se později rozvedli.
  • 2.2012

    Zleva: Sestra Zuzana Sovková, Eva Michaláková a jejich tatínek Jiří Pavelka. Zleva: Sestra Zuzana Sovková, Eva Michaláková a jejich tatínek Jiří Pavelka. | Blesk - Ladislav Křivan

    • V únoru krajská komise pro sociálně-právní ochranu dětí rozhodla o svěření dětí do stálé pěstounské péče, děti se dostaly každé do jiné rodiny. Matka získala právo na kontakt s nimi čtyřikrát ročně pod dohledem úřadu, otec právo nezískal.

     

    • V červnu norský soud potvrdil zbavení péče obou rodičů a nepřiznal jim možnost kontaktu. Matka se odvolala.
  • 3.2013

    Eva Michaláková má strach, že dají její syny k adopci. Eva Michaláková má strach, že dají její syny k adopci. | Archiv Evy Michalákové

    • Norská policie v lednu ukončila vyšetřování. Zneužívání neprokázala, vyšetřování zastavila a obvinění nepadlo.

     

    • V březnu odvolací soud přiznal matce právo kontaktu s dětmi dvakrát ročně po dvou hodinách. Matka podala dovolání.

     

    • V listopadu se Eva Michaláková obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Ten její stížnost nepřijal.
  • 4.2014

    Michaláková si cení pomoci prezidenta Miloše Zemana. Michaláková si cení pomoci prezidenta Miloše Zemana. | Blesk

    • V červnu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že dá vypracovat zprávu o postupu českých vlád v kauze. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek už dříve uvedl, že ambasáda v Norsku žádala tamní ministerstvo zahraničí nótou o vysvětlení. Norové sdělili, že ČR se řízení neúčastní, proto ji nemůže informovat.

     

    • 4. prosince prezident Miloš Zeman oznámil, že je připraven se v případě potřeby osobně vložit do případu. O pět dní později Sněmovna schválila usnesení, kterým vládě uložila vyvinout maximální úsilí k vrácení chlapců do ČR.

     

    • Dva dny před Vánoci pak ministerstvo zahraničních věcí předalo norskému velvyslanectví diplomatickou nótu ve prospěch chlapců. Stát v ní nabídl záruku, že v ČR na chlapce a jejich rodinu dohlédne.
  • 5.2015

    Premiér Bohuslav Sobotka se o případ podrobně zajímá Premiér Bohuslav Sobotka se o případ podrobně zajímá | archiv Blesku

    • 14. ledna Senát požádal vládu, aby vyvinula mimořádné úsilí k vyřešení případu Michalákových. 20. ledna poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která se v kauze dlouhodobě angažuje, uvedla, že Michaláková bude moci zřejmě děti vídat ještě méně, dvakrát ročně 15 minut. Matka na to přistoupila po jednání s norskou sociální službou. Podle norského velvyslanectví v Praze sociální služba neodebrala Michalákové syny bezdůvodně. Nařízení péče u pěstounů bylo podle ambasády „nutné a naléhavé“ a matka českým úřadům o případu předala jen neúplné informace.

     

    • 21. ledna premiér Sobotka oznámil, že se obrátil na norskou premiérku se žádostí o důkladné posouzení případu. Norská strana zareagovala nótou; norské úřady podle ní mají zájem v kauze přímo spolupracovat s českými. 26. ledna ministr Zaorálek předal norské velvyslankyni už druhou nótu. Žádal v ní, aby norské úřady začaly s českými spolupracovat. O případu mluvil také šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) s norským protějškem Olemicem Thommessenem.

     

    • 8. února prezident Miloš Zeman přirovnal norskou sociální službu k nacistickému programu Lebensborn. Výrok označil za hyperbolu, přesto ho norské úřady označily za „nerozumný“. Premiér Sobotka pak 20. února ve Sněmovně řekl, že na svůj dopis dostal od norské premiérky jen obecnou odpověď.

     

    • Eva Michaláková se 13. března po roce setkala s mladším synem v Norsku. Starší na schůzku nedorazil.

     

    • Český ministr zahraničí Zaorálek koncem dubna uvedl, že norský sociální úřad požádal o zahájení řízení umožňujícího adopci mladšího z dětí. Proti případné adopci se u norských orgánů ohradil český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

     

    • České ministerstvo práce v květnu uvedlo, že norský sociální úřad navrhl odebrat Michalákové rodičovská práva k oběma jejím synům a mladšího hocha dát k adopci. Norové prý navíc trvají na úplném přerušení kontaktů dětí s rodinou.

     

    • Mluvčí prezidenta 9. června oznámil, že se Zeman obrátil na norského krále Haralda V. Prezident jej žádal, aby se zasadil o vyřešení kauzy s ohledem na zájem dětí.

     

    • Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) v září při sněmovních interpelacích řekla, že rodina Evy Michalákové nevyužila v minulosti řadu rad, které jí dal český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

     

    • 6. října si nejspíš bude matka dětí pamatovat po zbytek života. Norské úřady totiž posílají mladšího syna českých rodičů Michalákových do adopce, ke staršímu ztrácí matka rodičovská práva.
  • 6.Norská velvyslankyně jako terč

    Norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová Norská velvyslankyně Siri Ellen Sletnerová | ČTK

    Pětiletý boj Evy Michalákové bude mít nejspíš i politickou dohru. Z norské velvyslankyně Monici Stenslandové se totiž po zveřejnění rozhodnutí o osudu chlapců stal terč.

     

    • „To, co se stalo, je nehorázné, pokládám to za porušení toho, co nám bylo slíbeno. Během jednání nám bylo sdělováno, že pokud biologická rodina má o děti zájem, z norské strany v takovém případě adopce nepřipadá v úvahu,“ rozčiloval se kvůli rozhodnutí komise český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

     

    • Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovký dokonce navrhl vyhoštění velvyslankyně z ČR. Tato myšlenka se zamlouvala i na Pražském hradě. „Myslím, že jediné řešení je Evropský soud pro lidská práva. V každém případě by se na něj měla obrátit paní Michaláková, ale také český stát, který má instituce na ochranu dětí. K návrhu vyhostit norskou velvyslankyni – myslím, že to není úplně špatný nápad,“ vzkázal skrze svého mluvčího prezident Miloš Zeman. Později své prohlášení označil za nadsázku.

     

    • V šoku je také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Rozhodnutí norské komise, které pokládám za bezohledné jak k matce, tak k biologické rodině jako takové, je v rozporu s předchozími informacemi, které české straně poskytovaly v uplynulých měsících norské úřady. Pokud se toto rozhodnutí potvrdí, nepochybně to poškodí česko-norské vztahy,“ napsal ministerský předseda v prohlášení.

     

    • Eva Michaláková ale boj o své děti nevzdává a chystá odvolání. „Já to vidím tak, že Norové zabavili děti pro norské pěstouny. Celý text mám k dispozici. Matka se bude odvolávat. Pokud bych v celém spisu našla něco, co by mě znepokojilo nebo bylo tak závažné, že by to dalo úřadům za pravdu, zveřejnila bych to,“ řekla k tomu poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která se v případu angažuje.
stop.armenum ( 9. října 2015 23:36 )

Vybírám z IN diskuterrr: Norsko má jen jen 4,5 mil. obyvatel. Jsou to tzv. fašisti, přidali se k Hitlerovi. Norské a severské země účelově prodlužují zadržování dětí u pěstounů, aby zapomněli na biologické rodiče. Pak i lidi začnou psát nesmysly typu : "Už je dítě u pěstounů zvyklé (bodejď by ne, i vy, dospělí, byste si za tu uměle prodlužovanou dobu zvykli), už jej nevracejte zpět." Ale neuvědomí si, že také mohou na základě lživého udání (např. sousedky, závistivé kamarádky apod.) přijít o své dítě ! Norsko a ost. seveřané prý odebírají děti na základě lživých udání od závistivých sousedů, kolegů z práce apod. Např. Norsko se potýká s incesty prý prakticky v každé rodině. Je jich už zoufale málo na tzv. oživení krve. Jsou prý zčásti degenerovaní, rodí se postižené děti souložením mezi příbuznými. Kradou proto bílé, zdravé děti z kultivovaných rodin, nejlépe polské, české, slovenské, ruské, ukrajinské, litevské atd. Ze Západu si netroufnou, toho se bojí(Německo, Rakousko, Švýcarsko, Francie, Anglie atd.). Když malé dítě z civilizované rodiny dáte do jiné civilizované rodiny, samozřejmě ta nová rodina dítě snadno a rychle psychicky zpracuje k obrazu svému (navíc v tomto případě za tak dlouhou dobu!) ! Nyní nečekejme, že se děti pohrnou k mámě. Jsou tzv. naočkovaní, že biologičtí rodiče jsou zlí, nejhorší pod Sluncem. Takže dnes by měl obratem rozhodnout nějaký soud, aby se děti fofrem vrátily k mámě i proti nynější jejich "vůli", tzn., bohužel, díky Norům, i násilím, a k dědovi s jejich tetou. Jenže to nikdo neudělá, Norsko prachsprostě děti ukradlo a kašle na ČR. Norové jsou tzv. zloději bílých dětí, viz zprávy ze světa. Nastudovali jsme toho mnoho a máme i zkušenosti s tzv. šílenými, sociálními, intrikánskými, prolhanými mrchami z Česka. Údajně Norové a další státy ze severu děti pod smyšlenými zástupnými důvody zcizují hlavně z východní Evropy, na západní státy si netroufnou. Jediné řešení je asi to polské : najmout si detektiva, aby je ukradl zpět, domů,

stop.armenum ( 9. října 2015 23:33 )

Pro české tzv.: tupé policisty, manipulátorky z OSZ a OS v Praze 10 zřejmě stačí jako důkaz udání závistivé Azerbajdžánko-Arménky (sousedky). Nepraktikují seriózní vyšetření věci. Naše známé lživě udala Arménko-Azerbajdžánka, 53-letá slečna Armine Artouni (po otci Ter Zacharjan). Její rodiče vyslalo prý KGB ze SSSR do ČSSR v 60.letech. Sama je v evidenci StB. Údajně jí pomáhala Monika Lanzerdorferová, též Azerbajdžánka, obě sousedky z Prahy 10-Strašnic. Bezdětná slečna Artouni chtěla prý našim známým ukrást postupně 2 syny. U tragické smrti 1.syna (+13) našich známých shozením z mostu byla "náhodou" jiná Arménka. Tu Artouni znala. Pak se jim Artouni snažila ukrást i 2.syna. Nedovedete si představit její asijskou zlobu, nenávist, intriky, manipulaci s lidmi, které vynaložila na zničení této VŠ-rodiny. Z nudy a závisti zmanipulovala sociálku Prahy 10 (hloupou tehdejší šéfku Tůmovou?), celý jejich dům, okolí, školky, školy, obeslala lživými tvrzeními zaměstnavatele, lékaře, přátele, učitele jejich synů atd. Slečně Artouni sekundují naivní Češky,Češi. Kdyby věděli, že o Češích prohlásila,že je nesnáší ! Jsme prý nafoukaní, smradlaví ubožáci. A to jí ČSSR zdarma umožnila vystudovat (žurnalistiku). Pracovala za statisíce v MFD, odkud byla odejita, asi pro nenávistnou, mstivou povahu. Nikdy nic nedělala, matka za ní vaří,pere,uklízí celý život. Nemá děti,chlapa,neměla žádné starosti, komunisti ji přepláceli. Po revoluci v r.1989 rychle tzv.převlékla kabát a nacpala se do pravičáckých novin opět za velké peníze. Ázerbájdžánkám a Arménkám nelze věřit. Jsme zvědaví, zda nás Blesk stopne, Artouni tam má kamarádky, Češky, s nimiž tak opovrhuje ...

aaobcanka ( 9. října 2015 23:32 )

K té kdysi záměrně médii zveřejněné fotce : Nestála za tím p. Marksová, ta je údajně často proti zoufalým českým matkám, nemyslí jí to asi logicky, systematicky a kompatibilně, je zbrklá ? Jakoby na fotce jeden ze synků utírá "pozadí" tetě. Je to podraz na matku (upozorňuji, neznám ji, ani nejsme příbuzné). V diskuzích tehdy bylo evidentní, že fotky komentuje chlap nebo mladé nezkušené bezdětné holky nebo hloupé, nepřemýšlivé ženy. Takto totiž všechna batolata zkouší nápodobou všechno, co vidí, tj. včetně utírání zadní části mámy, tety, babičky, táty, dědy, kohokoliv, koho uzří u činu. Neboť dítě se učí kopírováním, nápodobou svých rodičů a lidí kolem sebe. Tzv. blbouni v diskuzích a některých redakcích by si to měli uvědomit a nepoškozovat zoufalé matky, Češky. Tací jsou jako unáhlení, útoční pravičáci a svými hysterickými, agresivními výpady proti matce a tetě ničí celé rodiny. Místo toho, aby se zastali českých dětí a rodin, jak by to udělaly některé jiné státy. Zkušené staré matky (VŠ+SŠ), které vychovaly dohromady 5 dětí a 7 vnoučat … Není bezcitná Marksová navedená Sobotkou kvůli norským dotacím (norské fondy), aby byla na straně Norů ? Hanba Marksové, staví se často proti českým matkám ! A vsaďte se, že p. Michalákové nikdo nepomůže, že jí děti nevrátí, že se na ni Český stát, naše tzv. zkorumpované soudkyně, státní zástupkyně a stále jednodušší policisté vykašlou. Takoví jsou Češi, počínaje tzv. nenažranými, tunelářskými pravicovými vládami ODS+TOP, které rozkradly naše daně, a konče sice sociálněji konající ve prospěch lidu nynější středně levicovou vládou (díky, vládo, mj. i ANO!). Uvedení vykonávají funkce většinou jen ve svém zájmu, vytratila se ze soudců, SZ, PČR, úředníků atd. : hrdost, čest, serióznost, pracovitost, skromnost.

aaobcanka ( 9. října 2015 23:12 )

Jak mohl JUDr. Pelikán, MS ČR, plácnout takový nesmysl, že nevidíme do spisu a proto nemůžeme odsoudit zlodějské Norsko ! Ano, nevidíme, ale vždyť nebyli rodiče Michalákovi odsouzeni ! Bez odsouzení přeci nelze ukrást rodičům dítě. Představte si to na sobě, že by vám vzali děti klidně dnes, aniž byste byli odsouzeni. Tak si ten mladíček, Pelikán, představuje spravedlnost ? Bože, tak ať ho rovnou zavřou, a bez soudu.

bum-bala-bac ( 7. října 2015 21:06 )

Mrdoune už vím jak vypadáš!!! http://www.esargeant.com/2009/12/09/old-man-wip/

Zobrazit celou diskusi