Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Báchorka, tisíce mrtvých a miliony uprchlíků. Laureát Havlovy ceny promluvil

Autor: ČTK, kle - 
5. října 2015
19:35

Pravda začíná vždy jako boj slabého proti mocnému. Evropa je závislá na solidaritě a solidarita je závislá na pravdě. Také to prohlásil mezinárodně uznávaný americký historik Timothy Snyder. Ten v pondělí převzal cenu Vize 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových.

„Evropa je závislá na solidaritě a solidarita je závislá na pravdě. Lživá destrukce odpovědnosti může zajít tak daleko, že zničí evropský systém jako takový,“ řekl Timothy Shyder česky v projevu. Profesor Snyder, který vyučuje na Yaleově univerzitě dějiny střední a východní Evropy, se věnuje zejména holocaustu.

Nebát se přijmout zodpovědnost

Velká část problému se současnou uprchlickou krizí sice leží podle Snydera mimo dosah Evropanů, avšak Evropané jsou podle něj schopni rozhodnout se, zda poví pravdu o své vlastní historii. Domnívá se, že by bylo dobré, kdyby si společnosti s výjimkou Německa lépe uvědomovaly, jak se jejich vůdci chovali ve 30. a 40. letech 20. století během židovské uprchlické krize, jež předcházela holocaustu.

„Slýchávám argument, že tyto země - Slovensko, Maďarsko, Česká republika - nemohou přijímat migranty, jelikož jsou homogenní. To je však argument, jejž mohou oprávněně použít lidé, kteří jsou ochotni přijmout odpovědnost za to, jak se tyto země staly homogenními,“ poznamenal.

Také ruská válka proti Ukrajině je podle něj válkou s historickou odpovědností. Přijmout lži, že Ukrajina byla rozdělena, že došlo k převratu, že se vlády zmocnili nacionalisté a že neexistuje žádný ukrajinský stát, znamená podle něj připojit se k agresi a učinit vyřešení situace ještě komplikovanějším.

Vzpomeňte na Mnichov

Znamená to podle něj také propůjčit se nepravdivé báchorce, která vyústí v tisíce mrtvých a miliony uprchlíků. „Je to stejný druh báchorky, jakou si západní demokracie namlouvaly v roce 1938, když v Mnichově zradily Československo. Pro Čechy přijetí takových lží znamená totéž, co být na straně Západu během Mnichova,“ míní.

Občanská společnost se podle Snydera musí vždy opírat o pravdu a pravda začíná jako boj slabého proti silnému. Ani historie se neobejde bez hledání pravdy, i když toto hledání nemá konce a žádná pravda nikdy není konečná.

Nebýt názorů a příkladu Havla a mnoha dalších Čechů, Poláků, Ukrajinců a Rusů, které Snyder obdivuje, nikdy by se prý nestal historikem a rozhodně ne tím typem historika, kterému byla udělena tato cena. Přijal ji s hlubokou vděčností, řekl.