Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Startuje topná sezona. Spočítejte si, kolik vás letos bude stát

Topná sezona začíná
Topná sezona začíná  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ula - 
6. října 2015
06:30

Topná sezóna začíná a je na čase nechat zkontrolovat svá topidla. Pokud jste to ještě neudělali, máte nejvyšší čas. I když používáte centrální topení, měli byste udělat revizi. A máte už spočítáno, kolik vás bude letošní topná sezona stát?

Než začne topná sezona, neměli byste zapomenout na revizi svého topidla. U plynových topidel je třeba zkontrolovat, zda neuniká plyn, pokud topíte kamny, budete potřebovat kominíka. Ale neměli byste podceňovat ani revizi centrálního topení.

„Lidé v bytech by měli zkontrolovat, zda někde netěsní a netečou radiátory, a až se začne topit, zkontrolovat, zda radiátory hřejí tak, jak mají,“ uvádí Pavel Kaufmann z Teplárenského sdružení ČR a dodává: „Případně je odvzdušnit povolením ventilu, ze kterého by posléze měla plynule odtékat voda.

Vzduch v soustavě radiátorů může zapříčinit zvýšení spotřeby tepla až o čtvrtinu.“ Pokud radiátor nezkontrolujete, může se vám snadno stát, že vytopíte sousedy. Špatné kohouty nemusí udržet tlak a z radiátoru může začít stříkat voda.

Pokud máte komín, hrozí vám požár sazí. Čištění a revizi provádějte tedy minimálně jednou ročně.

Elektřina a plyn zlevní

Kdo topí elektřinou a zemním plynem, ten se může radovat. „O několik procent zlevní elektřina, ještě více zemní plyn. A samozřejmě levnější budou i ropné produkty včetně topného oleje, ale ten se jako palivo používá v domácnostech velmi málo. Stojí za tím pokračující pokles cen energetických komodit, tedy nejen ropy. Burzovní ceny jak elektřiny, tak i plynu jsou na nižších úrovních než před deseti lety,“ uvedl ředitel Asociace nezávislých dodavatelů.

Nejlépe jsou na tom všem ti, kteří topí dřevem. To se stále těší větší oblibě, zejména u majitelů rodinných domů. Cena za kubík dřeva se ale značně liší, proto byste měli pečlivě vybírat a porovnávat. Za měkké dřevo zaplatíte pět set korun za kubík, u tvrdého dřeva až třikrát tolik. Nejvíce naopak zatěžují peněženky WAWky.

Levné je i topení biomasou, navíc šetří životní prostředí. Na to má naopak nejhorší vliv spalování uhlí. Tomu by mohly pomoci právě "kotlíkové dotace", o které bude možné zažádat a vyměnit tak starý kotel za nový, úspornější.

Centrální topení vede

1,6 milionu domácností topí centrálním topením. 1,4 milionu vytápí zemním plynem, stejný počet používá jiná topidla, například WAWky. 600 tisíc domácností topí pevnými palivy, jako je například dřevo nebo hnědé uhlí, 300 tisíc využívá k vytápění elektřinu. 100 tisíc domácností pak topí kotlem, buď na topné oleje nebo propan-butan.

TOP 5 nejdražších topidel

  • Lokální plynová topidla WAWky
  • Atmosférický plynový kotel
  • Elektrická akumulační kamna
  • Tepelné čerpadlo země/voda
  • Nízkoteplotní plynový kotel

TOP 5 nejlevnějších topidel

  • Obecní biokotelny na biomasu
  • Automatický kotel na hnědé uhlí
  • Závodní teplárny a elektrárny
  • Klasický domovní kotel na dřevo
  • Klasická bytová kamna na hnědé uhlí

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mikes15 ( 6. října 2015 16:18 )

Podle toho propočtu to vypadá, že levněji mi vyjde na zimu odleťět do Austrálie

Zobrazit celou diskusi