Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Volkswagen může na skandál s emisemi dojet, přiznal jeden z šéfů

Šéf Volkswagenu Martin Winterkorn rezignoval. Křeslo ho stála aféra s falšováním emisí v USA.
Šéf Volkswagenu Martin Winterkorn rezignoval. Křeslo ho stála aféra s falšováním emisí v USA.  (Autor: ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
3. října 2015
21:47

Skandál kolem podvodů Volkswagenu v emisních testech je hrozbou pro životaschopnost firmy, je však možné ho překonat. Podle německého listu Welt am Sonntag to uvedl budoucí předseda dozorčí rady německé automobilové skupiny Hans Dieter Pötsch. Mluvčí automobilky se k článku odmítl vyjádřit.

Německý nedělník podle agentury Reuters napsal, že Pötsch vyjádření učinil během interní schůze, která se konala tento týden v sídle koncernu v německém Wolfsburgu. Situace je podle něj pro koncern "krizí ohrožující existenci". Také prý ale prohlásil, že koncern může tuto krizi překonat.

Největší evropský výrobce automobilů v září připustil, že podváděl v emisních testech svých naftových vozů ve Spojených státech. Podle německého ministerstva dopravy u těchto testů firma manipulovala rovněž v Evropě, kde prodává zhruba 40 procent vozidel.

Welt am Sonntag s odvoláním na nejmenované obeznámené zdroje napsal, že koncern kvůli možným škrtům prověřuje rozpočet plánovaných investic do roku 2018 ve výši 100 miliard eur. Automobilka to odmítla komentovat.

Volkswagen si dal stranou 6,5 miliardy eur (176,6 miliardy Kč), které jí mají pomoci krýt náklady na tento skandál. Podle některých analytiků by ovšem konečná suma mohla být mnohem vyšší.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi