Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skončil kvůli trenkám. Bývalý šéf Zemanovy ochranky se teď stal náměstkem

Petr Dongres sám odstoupil z funkce šéfa prezidentovy ochranky. Po incidentu s červenými trenýrkami necítil Zemanovu důvěru.
Petr Dongres sám odstoupil z funkce šéfa prezidentovy ochranky. Po incidentu s červenými trenýrkami necítil Zemanovu důvěru.  (Autor: ČTK, Ztohoven)
2. října 2015
21:59

Bývalý šéf Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres už působí v jiné vrcholné policejní funkci - stal se náměstkem ředitele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiřího Komorouse. Informovala o tom Česká televize. Dongres stanul v čele ochranky na podzim 2012 po incidentu v Chrastavě na Liberecku, kde muž na Zemanova předchůdce Václava Klause vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole.

Dongres sám požádal o přeložení k jinému útvaru po zářijovém incidentu, při kterém aktivisté vyvěsili nad Pražským hradem rudé trenýrky místo prezidentské standarty. Prezident Miloš Zeman požadoval jeho odvolání.

Dongres poté řekl, že ke konci září skončí v čele prezidentské ochranky sám, protože necítí důvěru hlavy státu. Odpovědnost za událost ale odmítl.

Žádný ředitel ochranné služby nemůže svou funkci vykonávat bez důvěry chráněné osoby, a proto dávám svou funkci k dispozici,“ prohlásil minulý týden Dongres.

Zeman tvrdí, že odpovědnost nese také šéf Hradní stráže Radim Studený. Toho může odvolat náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc.

Členové skupiny Ztohoven 19. září pronikli převlečeni za kominíky na střechu budov Pražského hradu a vyvěsili tam místo prezidentské standarty obří červené trenýrky. Udělali to podle svého vyjádření proto, aby nad Hradem „zavlála standarta muže, který se nestydí vůbec za nic“. Nyní čelí podezření z výtržnictví a krádeže.

Podle Hradu skupina zneuctila státní symboly, mluvčí Jiří Ovčáček mluvil o „fašizaci pražské kavárny“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 3. října 2015 09:48 )

Tak to chodí na Hradě, prověrka nemusí být, jinak místo se najde, průser s ochrankou, tak se nakopnem výše, ach Česko jak hlunoko jsi kleslo, žádná zodpovědnost vůči národu, jen kecy, kecy

evita5555 ( 3. října 2015 09:33 )

Bolo by zaujímavé vedieť, čo si tí strážcovia môžu dovoliť. Keby sa jednalo o biely dom v USA, vieme, že tí trencloví machri by skončili v pitevni, ale otázkou je, že ak by sa to isté stalo tým s trenkami v Prahe, ako by skončili tí strážcovia. Pretože trafiť ich by asi nebol problém,ale ako vieme, všetci, ktorí použili zbraň voči narušiteľom súkromia alebo si chránili svoj majetok skončili ako odsúdení.

308win ( 2. října 2015 23:37 )

A strážným hrozí jenom basa asi na 2 roky / nezodpovědný výkon strážní služby a v dnešní době je to u civilního soudu vůbec jim to nezávidím mít podstav lidí mraky přesčasů (300 h zadarmo dle nového služebního zákona) a k tomu takové vedení

alfasamec ( 2. října 2015 23:19 )

Jako na vojně, přesně podle hesla: "pojebat a povýšit"

moiaza ( 2. října 2015 22:32 )

 Vítejte v Havlistánu. Mě by v práci za nekvalitní práci ihned vyhodili. V politice je to jinak. Za trest je politik přemístěn na lepší práci, samozřejmě i lepší placenou.

Zobrazit celou diskusi