Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sečteno: Kvůli suchu nebude dost kukuřice a řepy, víno má naději

  • Autor: kle,ČTK - 
    4. 10. 2015
    19:18

    Vinaři slibují, že letošní ročník bude skutečně vynikající. To jsou ale jedni z mála. Rekordní sucha naopak potrápila pěstitele zelí a kořenové zeleniny, brambor, cukrové řepy, kukuřice či chmele.

  • 1.Zelináři: Největší škody jsou u cibule, květáku a zelí. To podraží o třetinu

    Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? | ČTK

    Zelinářská unie Čech a Moravy odhadla následky letošního sucha na zhruba 800 milionů korun. O tolik poklesnou tržby oproti běžnému roku. Největší škody jsou podle předsedy unie Jaroslava Zemana na cibuli, květáku a zelí, částečně u papriky a rajčat. Postižená byla i mrkev, celer a kořenová zelenina obecně.


    Úroda zelí by měla být až o 40 procent nižší proti průměru. A společnost Hamé již oznámila, že zdraží obchodníkům ceny svých výrobků se zelím přibližně o třetinu. „Nicméně odhadujeme, že pro koncové spotřebitele se cena zvedne přibližně o 20 procent,“ říká mluvčí společnosti Petr Kopáček.

     

    Zeleninu letos farmáři v Česku pěstovali na zhruba 9200 hektarech, což je stejná plocha jako loni. Největší plochu podle údajů Českého statistického úřadu zabírá cibule, na kterou připadá 1581 hektarů. Zelí je pěstováno na 1130 hektarech, hrách na 923 hektarech a mrkev na 721 hektarech polí.

  • 2.Chmele bude o třetinu méně, přijde o hořkost

    Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? | Blesk - Jana Ulrichová

    Česko je největším producentem jemně aromatického chmele na světě. Letos ho ale podle odhadu Svazu pěstitelů chmele ČR bude o 35 procent méně než loni. Navíc bude mít kvůli suchu nižší obsah alfa hořkých kyselin. Ty jsou důležité pro typickou hořkost piva. „Místo běžných 3,4 procenta, což je u Žateckého poloraného červeňáku, budou dosahovat obsahu 2,2 až 2,4 procenta,“ řekl předseda svazu Luboš Hejda.

     

    České pivovary spotřebují přibližně pětinu české produkce chmele, zbytek jde na export. Pěstitelé mají úrodu většinou nasmlouvanou na několik let dopředu, takže české pivo by nemělo být ohroženo. Případné zdražení se podle prezidenta Unie obchodníků a zpracovatelů chmele Pavla Šponera promítne kvůli smlouvám do cen až v roce 2017 a později.

     

    Chmelnice zabírají v Česku plochu 4622 hektarů. Poptávka po českém chmelu převyšuje nabídku, za poslední dva roky vzrostly plochy chmelnic o zhruba 300 hektarů. Světově vyhlášená odrůda Žatecký poloraný červeňák se pěstuje na bezmála 90 procentech českých chmelnic.

  • 3.Kukuřice bude chybět jako krmení pro dobytek

    Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? | ČTK

    Chovatelé dobytka si budou muset letos kvůli nedostatku kukuřice nechat větší zásobu obilí. Zejména po Novém roce bude problém s krmením, protože kukuřice nemá výnosy a sena je málo.

     

    „Nebude čím krmit a nebude to ani odkud dovézt. A balík sena bude výrazně dražší,“ varuje Tomec. Výnos kukuřice bude letos na 40, maximálně na 60 procentech oproti standardním létům. Kukuřice bude chybět na krmení pro dobytek, ale také bioplynovým stanicím. Její výkupní cena se meziročně zvýší. Jsou o tom přesvědčeni předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma a ředitel agrární komory Plzeň-jih Jiří Tomec.

     

    „Zatímco výnos ve standardních letech byl 280 až 320 metrických centů z hektaru, letos to bude u těch nejlepších pěstitelů nad 200 centů, ostatní budou na 40 až 60 procentech oproti normálu. Dělám zemědělství 30 let, ale takovéhle sucho jsem nezažil,“ řekl Tomec.

     

  • 4.Obilí je dost. Pečivo by nemělo zdražovat

    Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? | Blesk - Pavel Ryšlink

    Obilí bude naštěstí dostatek. Žně v České republice byly letos rychlé a výnos obilovin letos dosáhl 6,07 tuny na hektar, což se blíží loňským rekordním hodnotám.

     

    Kvalita potravinářské pšenice a mouky pro pekaře bude podle Svazu průmyslových mlýnů letos podle prvních odhadů velmi dobrá. „Kvalitu je zatím možno hodnotit na celkově velmi dobré úrovni,“ myslí si člen představenstva svazu Pavel Filip.

     

    Díky dobré úrodě lze předpokládat, že ceny surovin a pekařských výrobků by zdražovat neměly. Podobného názoru je i ministerstvo zemědělství.

  • 5.Řepka? Z každého hektaru 35 tisíc korun

    Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? | Blesk - Jindřich Mynařík

    Podle ministerstva zemědělství se oproti loňsku snížil výnos na hektar o zhruba půl tuny na 3,53 tuny. Zároveň se už druhým rokem snižuje výměra této plodiny a letos ji zemědělci v Česku zasadili na 366 179 hektarech. Přesto zůstává cena řepky pěkná.

     

    „Cena řepky zůstává po žních pěkná, je to přes 10 tisíc korun za tunu,“ řekl Jaroslav Šíma, předseda plzeňské krajské agrární komory. I Český statistický úřad očekává prodejní ceny nad 10 tisíc korun za tunu.

  • 6.Kávu s cukrem? Řepy bude až o 15 procent méně

    Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? | ČTK

    „Letošní výnosy se proti víceletému průměru čekají nižší o deset až 15 procent,“ řekl ředitel cukrovaru v Českém Meziříčí Josef Světlík. Ačkoliv je podle něj řepa menší, cukernatost je zatím velmi dobrá. „Pohybuje na mírně nadprůměrných 17 až 18,5 procentech,“ dodal.

     

    Přestože podle něj řepná kampaň teprve začala, sucho se na úrodě podepíše. „Očekáváme pokles zpracované řepy asi o pětinu,“ řekl. Meziříčský cukrovar je druhý největší v republice, během řepné kampaně zpracuje denně přibližně 7 400 tun řepy. Větší je pouze cukrovar v Dobrovici u Mladé Boleslavi. Ten dokáže denně pořezat 14 500 tun řepy.

     

    Mezi hlavní pěstitele cukrové řepy patří podle Českého statistického úřadu s 9916 hektary farmáři na východě Čech. Jen z Královéhradeckého kraje pochází téměř pětina produkce veškeré cukrové řepy v ČR.

  • 7.Jablek bude dost. Malá půjdou do moštů

    Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? | ČTK

    V říjnu až listopadu skončí sklizeň jablek. Minimálně na jižní Moravě bude letos úroda nadprůměrná. Pěstitelé si pochvalují i kvalitu. Jediné, co je trochu trápí, je velikost některých jablek, která nedorostla kvůli velkému suchu. Taková jablka lze nicméně prodat na moštování, případně za nižší cenu. Výkupní cena za kilogram se pohybuje od osmi do 16 korun, jablka na moštování se prodávají okolí tří korun za kilo.

     

    Kromě sucha letos pěstitele jablek nepostihly žádné jiné přírodní negativní vlivy. „Nebyly ani mrazíky, ani kroupy, jablka nejsou strupovitá. Násada byla velká a jablek je hodně,“ prohlásil Vlastimil Pokorný z Agrodružstva Brťov-Lipůvka na Blanensku.

     

    Kvůli suchu je letos však větší podíl jablek, která nedorostla do velikosti, jakou požadují obchody pro volný konzumní prodej, což je sedm centimetrů. „Ještě se dávají jablka nad 56 milimetrů do dvoukilových balení. Menší se nechávají na moštování. Taková vyvážíme do Německa a do Rakouska,“ řekl Pokorný.

  • 8.Vinice spasil déšť. Vinaři slibují vynikající ročník

    Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? | ČTK

    Navzdory srpnovému suchu nevypadá letošní vinobraní vůbec špatně. Výnosy jsou zatím nadprůměrné, a co se týče kvality, půjde o vynikající ročník. Tvrdí to alespoň Zbyněk Vaďura z rodinného Vinařství Vaďura v Polešovicích. Kvalitě vína podle něj pomohly deště, které přerušily srpnová vedra a sucho.

     

    Podle Vaďury bude letos zhruba 60 procent vín v přívlastkové kvalitě, tedy s vyšším obsahem přírodního cukru. „Například odrůdu Müller Thurgau jsme neměli v přívlastkové kvalitě v pozdním sběru možná pět šest roků, Aurelius jsme neměli tři roky v pozdním sběru a v kvalitě pozdní sběr budeme ověřovat i aktuálně sbírané Rulandské bílé,“ popsal vinař.

     

    Také podle Svazu vinařů zachránil letošní úrodu v České republice srpnový déšť, který přerušil dlouhotrvající vedra. Výnosy jsou zatím nadprůměrné. Vinaři si pochvalují také kvalitu a dobrý zdravotní stav hroznů. Vinobraní potrvá až do poloviny listopadu.

  • 9.Brambor bude nejméně za 20 let

    Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? Jaký vliv mělo letošní rekordně suché a horké léto na jednotlivé zemědělské plodiny? | Blesk - Jiří Čada

    Tropy a parno se odrazily i na letošní úrodě brambor. Zemědělci očekávají nejnižší úrodu od roku 1994, ceny tak poletí vzhůru. Nepomůže ani dovoz ze zahraničí, slunce zničilo úrodu i tam.

     

    Na Vysočině, kde se pěstuje třetina brambor v Česku, první výsledky sklizně potvrzují obavy z dopadu sucha. „Očekáváme nejnižší úrodu za řadu let, možná od roku 1994,“ řekl předseda Českého bramborářského svazu Miloslav Chlan.

     

    Zatímco běžně se podle něj hektarový výnos u konzumních brambor v průměru blíží ke 30 tunám, letos asi bude jen kolem 20 tun. „Velmi rané brambory dopadly relativně dobře, u poloraných to už bylo slabší a u polopozdních a pozdních to vypadá dost špatně,“ uvedl Chlan.

     

    Vyšší vstupní ceny se mohou dotknout i cen bramborového škrobu. Škrobárny mají v letošním plánu zpracovat 57 500 tun brambor a vyrobit z nich 12 000 tun škrobu. „Vzhledem k tomu, jaký byl průběh léta, to znamená tropické a suché počasí, předpokládáme, že bude velmi obtížné kontrakt naplnit,“ řekl Josef Hadrava, předseda představenstva Škrobáren Pelhřimov.

honza54.. ( 5. října 2015 09:51 )

já mám všechno jen tu kukuřici jsem nestačil ukrást

naidka ( 5. října 2015 08:44 )

Letos nemělo cenu nic pěstovat. Uschlo všechno a mohlo se zalívat jak chtělo.

Zobrazit celou diskusi