Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Invalida bezmocně žil s mrtvou matkou. Kdo lidem jako je on pomůže?

  • Autor: ula - 
    5. 10. 2015
    18:45

    Postižený syn musel zůstat s mrtvou matkou týden v bytě, nedokázal totiž zavolat pomoc. Smutný případ z Prahy přitom není ojedinělý. V Pardubicích vedle svého mrtvého otce zemřel i jeho dehydratovaný syn. Kromě handicapovaných jsou přitom ohroženi i senioři, kteří mají problémy postarat se o sebe. Existují ovšem služby, které pomáhají podobným situacím předcházet. Soubor rad přináší i Blesk.cz.

  • 1.Senioři chtějí dožít doma

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

    Devět z deseti seniorů si přeje dožít doma a trávit tak více času se svými blízkými. Ti jim obvykle jejich přání chtějí splnit, bohužel senioři nezvládají běžný chod domácnosti, hrozí jim zranění či pád a rodina se jim nemůže neustále věnovat. Proto většina seniorů končí v ústavech trvalé péče.

     

    „Senioři ani jejich rodiny stále nemají potřebný přehled o službách, které je možné v současné době zajistit, a díky kterým nemusí odcházet ze svých domovů z důvodu, že už na všechno sami nestačí,“ říká Michaela Sladká ze spolku Život 90. Ten se snaží ulehčit život právě seniorům, kteří chtějí žít doma, i jejich rodinám. Pro tyto účely existuje celá řada služeb.

  • 2.Poradenství

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock.com

    Informace jsou základ. Máte doma seniora a nevíte, jak se o něj postarat, na koho se obrátit? Existuje celá řada informačních center a poraden, které provozují obce, městské části i neziskové organizace, najdete je také v rámci každé sociální služby. Zapátrejte po internetu, tyto služby bývají navíc zdarma.

  • 3.Kompenzační pomůcky

    Ilustrační foto Ilustrační foto | profimedia.cz

    I normální vstávání z křesla může být pro seniory problém, stejně jako vstávání z postele, používání vany a toalety. V tom mohou pomoci půjčovny kompenzačních pomůcek, které dokážou zlepšit kvalitu života i péči o seniory. Půjčit můžete polohovací lůžka, nástavce na WC a vany, apod.

     

    Poukaz na kompenzační pomůcku vypisuje ošetřující lékař a při zapůjčení máte možnost si pomůcku vyzkoušet doma. Půjčovné závisí na typu pomůcky, pohybují se od několika desítek korun až po tisíce.

  • 4.Osobní asistence

    Ilustrační foto Ilustrační foto | archív L. Šídové

    Osobní asistenti seniorům pomáhají v domácnosti a také s péčí o klienta, jako je například česání, oblékání, koupání, vaření. Zároveň fungují jako doprovod pro seniora na cestě k lékaři, na úřady, na procházku nebo za kulturou. Zároveň si se seniory povídají a tráví s nimi jejich volný čas, kdy se jim nemůže věnovat rodina. 

     

    Maximálně za osobního asistenta zaplatíte 120 korun za hodinu.

  • 5.Pečovatelská služba

    Ilustrační foto Ilustrační foto | profimedia.cz

    Stejně jako osobní asistent pomáhá pečovatel seniorům, kteří potřebují pomoc v domácnosti. Asistuje při česání, oblékání, při osobní hygieně, zároveň zajišťuje donášky obědů, zajišťuje chod domácnosti, tedy může uklidit nebo vyprat prádlo. Pečovatel dochází v předem domluvený čas.

     

    Cena za pečovatele je stejná jako za osobního asistenta, tedy 120 korun za hodinu. Účtována je však doba, kterou klient potřebuje. Konkrétní cenu ovšem stanovuje poskytovatel služby, nicméně podle zákona o sociálních službách stanovuje maximální cenu, která je právě 120 korun.

  • 6.Odlehčovací služba

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

    Služba podle názvu odlehčuje rodinám, které mají doma seniora, jehož stav vyžaduje dohled, a rodina se dostane do situace, kdy po určitou dobu není schopná tuto pomoc zajistit. Pokud tedy hodláte jet na dovolenou nebo chcete rekonstruovat byt, je možné využít právě služeb odlehčovacích center. Zároveň zde pomáhají seniorům v rekonvalescenci po návratu z nemocnice, pokud se jim rodina nemůže věnovat. Doba pobytu v odlehčovací službě je maximálně 3 měsíce.


    Cenu pobytu upravuje vyhláška. Jeden den v centru stojí 160 korun, strava 3x denně 140 korun, za úkony péče zaplatíte 120 korun na hodinu.

  • 7.Centrum denních služeb

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock

    Služba je určená zejména osamělým seniorům, kteří chtějí trávit část dne mimo domov. Obvykle v centru stráví část dne a pak jedou domů. Služba je vhodná pro rodiny, které musí chodit přes den do práce. O seniory se postará personál, kromě péče je pro ně zajištěn i program, vzdělávací činnosti a také služby nad rámec zákonných povinností, jako je dohled, pedikúra nebo kadeřnické služby.

     

    Podobné služby nabízejí i denní stacionáře.


    Cena se opět řídí vyhláškou, maximálně tedy zaplatíte 120 korun na hodinu.

  • 8.Týdenní stacionáře

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

    Tato služba je určená seniorům, kteří mají sníženou soběstačnost, a rodina se jim nemůže věnovat přes týden. Proto tyto stacionáře fungují ve všední dny, na víkendy se senioři vracejí k rodinám. Někde stacionáře nabízejí i pobyty přes víkend. Pro seniory je jako v případě denních služeb zajištěna péče. Ceny upravuje vyhláška a za týdenní stacionář zaplatíte 200 korun na den a 3 000 – 4 000 za měsíc za pronájem lůžka. Ceny se mohou lišit podle počtu lůžek na pokoji.

  • 9.Domácí zdravotní péče

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

    Tato služba je poskytována doma zdravotními sestrami agentur domácí péče, ale musí ji doporučit ošetřující lékař. Služba pomáhá zkrátit pobyt v nemocnici nebo se mu zcela vyhnout, stejně tak pomáhá rodinám s péčí o nemocného seniora. Tato péče podporuje hlavně psychický stav seniora, který se může léčit v domácím prostředí a zároveň je pod zdravotním dohledem. 

     

    Pokud službu doporučí lékař, je plně hrazena ze zdravotního pojištění.

  • 10.Telefonická krizová pomoc

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Život 90

    Spolek Život 90 poskytuje telefonickou krizovou pomoc pro seniory, navíc bezplatně a nepřetržitě. Je určena nejen pro seniory, ale i pro lidi, kteří o ně pečují. Operátorky zajišťují poradenství v sociální oblasti, poradí například ohledně výše sociálních dávek, ale mohou pomoci i tehdy, kdy se volající cítí ohrožen nebo týrán. Senior telefon má číslo 800 157 157.

     

    Další linka je například Linka seniorů s číslem 800 200 007, provozuje ji společnost Elpida a funguje každý den od 8:00 do 20:00. Lokální telefonní porady zřizují i některá pracoviště městské policie a další subjekty po celé republice. Informace o nich najdete na internetu nebo na obecních úřadech.

     

    Všechny linky, které začínají číslem 800, jsou zdarma.

  • 11.Tísňové tlačítko

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Život 90

    Seniorům, kteří žijí sami, hrozí doma celá řada nebezpečí, od pádu, slabosti, až po napadení. Pokud senior žije doma sám, může si pořídit tísňové tlačítko. V případě, že uživatel upadne například v koupelně, stiskne na ruce nebo na krku zavěšené tísňové tlačítko.

     

    V průběhu několika vteřin se poplach objeví na počítači dispečinku tísňové péče. Operátorka se pomocí automaticky zapnuté hlasové komunikace se seniorem spojí a zjistí, co se stalo. Poté podle situace zorganizuje pomoc a zavolá nejprve osoby, na které uživatel tlačítka předem poskytl kontakt. Pokud mu nemůže pomoci rodina, vysílá se na místo záchranná služba. Na dispečinku je možné mít uložené i klíče od bytu. V případě ohrožení života operátorka může zorganizovat i příjezd hasičů. 

     

    „Součástí zařízení v bytě uživatele je také pohybové čidlo, které hlídá, zda se uživatel v bytě hýbe. Pokud pod čidlem po určitou dobu neprojde, vyvolá se automaticky poplach na dispečinku,“ vysvětluje Michaela Sladká ze spolku Život 90. „Toto čidlo může v mnoha případech zabránit tomu, aby senior nebo osoba se zdravotním postižením zůstala v bytě bez pomoci, třeba i po dobu několika dní,“ doplnila.

  • 12.Tísňový mobil

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Život 90

    Spolek Život 90 poskytuje i tísňový mobilní telefon, se kterým má člověk možnost dovolat se pomoci nejen doma, ale i venku. Důležitá je funkce lokalizace polohy, díky které může dispečink zajistit pomoc mnohem lépe, především u osob aktivních, často se pohybujících venku.

     

    Tísňový mobil se dá používat jako běžný mobilní telefon, neslouží tedy pouze k samotnému přivolání pomoci. „Navíc v rámci této formy služby zajistíme do mobilního telefonu SIM kartu s neomezeným voláním po ČR,“ přibližuje službu Sladká.

  • 13.Sledovací zařízení

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Zdroj: Život 90

    Bezpečnost seniorů zajišťují i různé soukromé bezpečností firmy. Jejich nabídku můžete najít na internetu, stejně jako celou řadu GPS lokátorů pro sledování osob. V tomto případě ale budete muset sáhnout hluboko do kapsy. Lokátory na sledování stojí od tří tisíc do šesti tisíc korun.

  • 14.Příspěvek na péči

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Shutterstock.com

    Příspěvek na péči mohou získat ti, kteří kvůli zdravotnímu stavu potřebují pomoci s péčí, aby mohli i nadále žít doma. Pokud se rodina nemůže seniorům plně věnovat, je třeba zajistit pomoc od profesionálů ze sociálních služeb. Dávka, kterou je možné získat, může sloužit k úhradě předchozích služeb, včetně tlačítka tísňové péče.

     

    Příspěvek se řídí zákonem o sociálních službách a rozeznává čtyři stupně závislosti. O výši rozhoduje úřad práce. O příspěvek lze zažádat právě tam a musíte vyplnit dva formuláře: Žádost o příspěvek na péči a oznámení o poskytovateli pomoci. Úřad práce vaši žádost prověří. Nutná je spolupráce s praktickým lékařem, od kterého si revizní lékař vyžádá zdravotní dokumentaci.


    Příspěvek na péči

    1. stupeň – lehká závislost: 800 Kč

    2. stupeň – středně těžká závislost 4 000 Kč

    3. stupeň – těžká závislost 8 000 Kč

    4. stupeň – úplná závislost 12 000

jennys ( 6. října 2015 07:08 )

Co to je za zkratku LDM? Léčebna dlouhodobě "memocných"?

ejvm1712 ( 6. října 2015 06:38 )

Na umístění v domovech důchodců se čeká několik let. Kapacity nestačí. Ale jak správně píšete:přivandrovalci,paraziti a jim podobní tyhle problémy nemají

ejvm1712 ( 6. října 2015 06:36 )

Do LDM rodina dát nikoho nemůže. Tak jsou lidé umisťováni na žádost lékaře kvůli zdravotnímu stavu. Mohou tam být jen tři měsíce. Pak zasv jiném zařízení nejméně jeden kalendářní měsíc a pak lze se souhlasem lékaře opět zpět do LDM. Přemistění pacienta a věci spojené s tím musí zajistit rodina a věřte,že to není nijak laciná,snadná a radostná věc.

djaba ( 6. října 2015 05:30 )

 Moje 87 letá matička se zajímala celý život o uklízení , pletení a kytky na hřbitov .Televizi ,mikrovlnku a jiné obsluhoval otec .Dnes ani nechápe ,že existuje mobil ,internet a bez naší pomoci pomoci si ani nerozsvítí lampičku .Takže nouzové tlačítko je k ... .Cizích lidí se bojí ,tak že opět k ... .

Xeen ( 6. října 2015 00:08 )

Naprosto stačí starší člověk s Alzheimerem a i když ve světlejších chvilkách běžně telefon umí ovládat, má ho pověšený na krku (aby ho někam nepoložil) a stejně zapomene, že se z té podivné věci dá volat - natožpak, co na ní zmáčknout. Stejně tak může udělat hysterickou scénu, že mu někdo ukradl WC a přitom si neuvědomí, že před 30 lety bylo přestěhováno v rámci rekonstrukce do jiné části bytu a tam, kde ho hledá je spižírna. Fyzicky přitom může být taková osoba vcelku soběstačná.

Zobrazit celou diskusi