Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kritizovaný prodej Bakalových bytů se protahuje. ÚOHS si na něj chce posvítit

Miliardář Zdeněk Bakala ještě nějakou dobu majitel bytů zůstane
Miliardář Zdeněk Bakala ještě nějakou dobu majitel bytů zůstane  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, sou - 
1. října 2015
10:44

Proces schvalování změny vlastníka společnosti RPG Byty, jíž patří více než 43 000 bývalých bytů OKD v Moravskoslezském kraji, se prodlužuje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže si vyžádal doplňující informace. Informoval o tom mluvčí úřadu Martin Švanda. Prodej bytů už kritizovali i premiér Bohuslav Sobotka a prezident Miloš Zeman.

Lucemburská společnost Fondy Bydleni 2 S.á r.l., která má nepřímo RPG Byty převzít, musela podat nový návrh na schválení fúze. Nová lhůta pro jeho vyřízení začala běžet tento týden v úterý. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude zabývat oblastí pronájmu rezidenčních nemovitostí, pronájmu nebytových prostor a poskytování služeb správy nemovitostí.

Řešit se bude mimo jiné také námitky společnosti Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy. Jeho firma požaduje přezkoumání skutečnosti, kdo je konečným nabyvatelem společností RPG Byty a RPG Služby a potvrzení, zda se nejedná o fiktivní transakci. Tato otázka není stále vyjasněna.

Byty by mohla převzít firma, se kterou Bakala spolupracoval

Podle informací, které ÚOHS opět zveřejnil na svých internetových stránkách, má nepřímou výlučnou kontrolu nad společnostmi RPG Byty a RPG Služby nabýt lucemburská firma Fondy Bydleni 2 S.à r.l. Mluvčí mezinárodní investiční společnosti Round Hill Capital pro ČR, která je s transakcí spojována, Jiří Reichl před měsícem řekl, že byty bude vlastnit tato společnost.

Round Hill podle mluvčího firmy Fondy Bydleni 2 S.à r.l. v Lucembursku a k tomu korespondující Fondy Bydleni 1 s.r.o. a Fondy Bydleni 1 Services s.r.o. v České republice vlastní a založil je právě za účelem nákupu společností RPG Byty a RPG Služby. Reichl uvedl, že takový postup je v těchto případech obvyklý.

Podle serveru Echo24.cz je ale konečné vlastnictví Round Hill Capital v rozporu s oznámením ÚOHS. Většinovým nabyvatelem firem RPG Byty a RPG Služby je podle serveru velká americká investiční poradenská skupina Blackstone, s níž Zdeněk Bakala, který RPG Byty dosud spoluvlastnil, v minulosti spolupracoval.

Prodeji bytů se snaží bránit i Sdružení nájemníků

RPG Byty jsou největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Společnost byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 spolu se společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Nyní se prodává celá firma.

Prodeji bytů se snaží zabránit Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, jež hájí zájmy nájemníků a podle nějž je celá transakce podezřelá. Prodej bytů kritizovali i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman.

Round Hill Capital, která je podle webu ÚOHS pouze manažerem investice bez možnosti kontroly, je globální společnost zaměřená na investice a správu v realitní oblasti. Má pobočky ve Spojeném království, Německu, Lucembursku, Belgii, USA a Nizozemsku. Od založení v roce 2002 investovala do svého evropského portfolia kapitál přesahující hodnotu šesti miliard eur (přes 162 miliard korun).

havran2 ( 1. října 2015 13:04 )

KDO HO ASI CHRÁNÍ, ŽE MU VYCHÁZÍ TY JEHO ŠPINAVÉ KŠEFTY???

Zobrazit celou diskusi