Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Čechy zabíjí smog: Ročně kvůli němu zemře 5 tisíc lidí

Autor: zst - 
30. září 2015
11:40

Každý druhý člověk v Česku vdechuje škodliviny. Zemře kvůli tomu 5000 lidí každý rok. Vyplývá to ze zprávy Státního zdravotního ústavu. Ve třetině země vám navíc hrozí i další nebezpečí – ve vzduchu jsou karcinogenní látky. Za špatnou kvalitu ovzduší mohou podniky, doprava, topení a také staveniště. Upozornil na to iDnes.cz.

Ostrava a Karviná - místa, kde se v Česku nejhůře dýchá a kde obyvatelům také hrozí největší nebezpečí. I když limity mohou být v jednotlivých lokalitách překročeny maximálně 35 dní v roce, v obci Věřnovice na Karvinsku už takových dní letos napočítali 54, v ostravské části Radvanice jen o jeden méně.

"Odhad celkového počtu předčasných úmrtí vlivem prachu je tak na úrovni 5,3 tisíce osob,“ uvedla hlavní autorka studie Helena Kazmarová.

Zvýšené množství prachu ve vzduchu ohrožuje až čtvrtinu Čechů, polovina obyvatel žije na místech, kde škodliviny překračují normy. Kromě severní Moravy má problémy třeba i Brno, Prostějov nebo Olomouc. A to ještě topná sezona pořádně ani nezačala.

Karcinogenní látky skoro všude

Rakovinotvorné uhlovodíky podle Státního zdravotního ústavu trápí ve vzduchu téměř všechna města. Nejhorší podmínky jsou na severní Moravě, Kladensku, ale také v Praze, Hradci Králové či v Pardubicích. Karcinogenní látky přitom mohou na místech se silným průmyslem, například na Ostravsku, ovlivnit vznik rakoviny až u 7 lidí z 10 tisíc.

I proto vláda připravila strategii, jak vzduch v Česku zlepšit. Dojít by mělo k omezení prašnosti staveb i vypouštění emisí jednotlivými fabrikami. Přispět by měly i nové kotlíkové dotace, během kterých chce ministerstvo životního prostředí vyměnit až 80 tisíc kotlů na tuhá paliva za ekologičtější.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

akko ( 30. září 2015 15:29 )

Ano...je to jasne...Smog ma na svedomi 5000 lidi rocne...Alkohol jiste taky...Koureni taky...Spatne jidlo taky...Moc slunicka taky...Za 10 let tady nebude ani jeden z nas...To zase nekdo chytre prehani...Takze: Nedychat,Nepit Alkohol,Nekourit,Nejist mastna jidla,Nechodit na slunicko...a Nejezdit autem...Budeme zdravi a dozijeme se vsichni 150 let...

Zobrazit celou diskusi