Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Není rakovina jako rakovina: Největší zabiják je nádor slinivky!

Autor: ryc - 
30. září 2015
06:20

Diagnózu rakovina vnímá řada pacientů jako ortel smrti. To už ale rozhodně neplatí. U některých nádorů se vyléčí téměř všichni pacienti.

Bohužel stále existují i tumory, které většinu nemocných zabijí. Deník Blesk pro vás připravil velkou tabulku úspěšnosti léčby rakoviny. Nejčastější diagnózy ukazují, že důležité je podchytit nemoc včas.

„Kdo si nenajde čas na prevenci, musí si ho najít na nemoc,“ říká medička Kateřina Vacková, která sama prodělala rakovinu vaječníků. „Bylo mi dvaadvacet let, studovala jsem už čtvrtým rokem medicínu a byla jsem naprosto zdravá. Pak mi ale našli zhoubný nádor,“ popisuje.

Život jí prý zachránilo to, že neignorovala varovná znamení a ihned navštívila svou gynekoložku. Teď založila neziskovou společnost Loono zaměřenou na prevenci nádorů.

Šance přežít

Rakovina prostaty je poměrně dobře léčitelná, zato s nádorem slinivky se můžete obávat o život. To vychází z vědeckých tabulek o šanci na přežití pěti let. Bez ohledu na druh rakoviny vás o naděje připravuje, pokud ji najdete v pokročilejším stadiu.

Šance na přežití rakoviny Šance na přežití rakoviny | archiv Blesku

Prevence zachraňuje životy! O vyléčení rozhoduje především to, v jaké fázi byl nádor zachycen. Nepodceňujte preventivní vyšetření! Máte na ně právo.

  • Preventivní prohlídku provádí praktický lékař jednou za dva roky. Během ní by měl vyšetřit ženám ňadra, mužům prostatu.
  • Ženy by měly pravidelně chodit jednou ročně ke svému gynekologovi na stěr z děložního čípku. A to od zahájení pohlavního života.
  • Samovyšetření prsu by mělo být součástí zdravého životního stylu každé ženy.
  • Muži by si měli prohmatávat varlata.
  •  Jednou za rok vyrazte na kožní nechat si prohlédnout všechna znamínka.
  • Na vyšetření skrytého krvácení do stolice, příznaku rakoviny tlustého střeva, máte právo u svého praktického lékaře od 50 let jednou ročně, od 55 pak jednou za dva roky.
  • Mamograf by měla absolvovat každá žena od 45 let jednou za dva roky.
  • Dvakrát ročně máte právo na preventivní prohlídku u svého zubaře. Zajděte k němu, i když vás nic nebolí. Zubař nevyšetřuje jen zuby, ale všímá si i stavu ústní dutiny, kde se mohou také objevit nádory.

Jaká jsou stadia nádorů?

Pro každý nádor platí trochu jiná kritéria. Obecně však lze říct, že stadium 1 znamená, že nádor je ohraničený na konkrétní orgán. Ve stadiu 2 už zasahuje i okolní tkáně. Ve stadiu 3 už prorostl do blízkých lymfatických uzlin. Ve stadiu 4 už nádor zasáhl i do ostatních orgánů.

Nenechte se vyděsit statistikou

Statistika jsou jen čísla. Nevypovídají nic o tom, jak se bude vyvíjet a jak dopadne váš konkrétní případ.

londynskypes ( 2. října 2015 11:04 )

na rakovinu slinivky se stejne umira!!!

provokaterka ( 1. října 2015 00:52 )

Nejhorší rakovina na světě jsou USA.

sores ( 30. září 2015 16:29 )

Bože to opravdu vypadá jak chobotnice? To je hnus hnusů, kort ta chapadla,brr. Co je do miliónů když napadne tělo něco tak vražedného a odporného! V tu ránu je po životě zůstává než živoření. S tím by měl počítat každý boháč.

kobylai ( 30. září 2015 14:55 )

To vůbec není pravda.

kimbe ( 30. září 2015 14:02 )

  Na odborné vyšetření čehokoliv se u nás běžně čeká 4 - 7 měsíců. Možná to ale s obálkovou metodou jde rychleji, to nevím. Stadium 1 tedy klíďo přeskočte.

Zobrazit celou diskusi