Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Duka na svatého Václava narazil na uprchlíky: Hranice musíme hájit

Autor: bru/ČTK - 
28. září 2015
21:13

Zhruba 5500 lidí dnes dorazilo na Národní svatováclavskou pouť do Staré Boleslavi, kde byl před 1080 lety zavražděn kníže Václav. Odkaz světce a patrona země si připomněli poutníci na Mariánském náměstí při tradiční mši. Pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka, vyzval v souvislosti s uprchlickou krizí k tomu, aby lidé v rozumné věcnosti a soucitu usilovali o nastolení míru. Tak je podle něj možné pomoci utečencům a zároveň zachránit to, co tato civilizace budovala po 50 generací ve vzájemné spolupráci česky, německy i hebrejsky mluvících obyvatel.

Jako podstatu všech problémů současné Evropy vidím to, že jsme zanedbali a nechali rozkolísat křesťanské základy našeho kontinentu,“ řekl Duka, který před zaplněným Mariánským náměstím ve Staré Boleslavi vyzval k zanechání planých a žabomyších sporů a návratu společenského dialogu, jenž podle něj není možný bez úcty a vážnosti vůči druhým.

Podotkl, že i hloupost, především zaviněná hloupost, je hřích. „To je důvod, abychom v této chvíli, která hrozí rozpadem nejen našich evropských hodnot, ale celé naší civilizace, byli rozumní i soucitní,“ řekl.

Připomněl, že papež František vyzval k zastavení agrese a vyslal státního sekretáře, aby žádal v OSN o mezinárodní pomoc v místě konfliktu všemi dosažitelnými prostředky, nevyjímaje ani vojenský zásah schválený Bezpečnostní radou OSN. A to proto, aby byly odstraněny příčiny, které vyhánějí lidi z domovů.

„Nestačí tedy charitativní pomoc v utečeneckých táborech na Středním východě a v severní Africe. Je třeba obnovit administrativní, ekonomické a sociální služby. Zajisté přijmout a ošetřit bezradné uprchlíky, ale připravit je k urychlenému návratu do jejich zemí, aby je budovali, obdělávali a mohli tam žít ve svých domovech a svým navyklým způsobem,“ prohlásil Duka.

Zároveň je podle něj třeba vyzvat mladé utečence, aby bránili své domovy. „Příkladem jim mohou být naši mladí muži, tátové a dědové, kteří opouštěli země okupované nacisty, aby se připojili k zahraničním armádám a osvobodili svou vlast,“ uvedl.

„Při tom všem ale musíme být krajně opatrní, protože ať se nám to líbí, nebo nelíbí, hranice, které k nám překračují, jsou hranicemi, které musíme hájit proti mocným nepřátelům,“ upozornil pražský arcibiskup. Poukázal na to, že sv. Václav byl prototypem panovníka stavícího stát na spravedlnosti, soucitu a mírovém soužití. Podle Duky uměl osobně a ve zbrani bránit svou zemi a věděl, co je rozumná diplomacie, které při řešení sporů dával přednost.

Letošní počet účastníků svatováclavské pouti byl nejvyšší za posledních několik let. Policie potvrdila, že dnes přišlo asi 5500 lidí.

V davu na Mariánském náměstí bylo vidět řadu skautů či sokolů, někteří lidé mávali státními vlajkami. Z politiků přijeli například vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) či ministři obrany a kultury Martin Stropnický (ANO) a Daniel Herman (KDU-ČSL). Na pořádek dohlížely posílené policejní hlídky.

Mezi poutníky byl letos jako každý rok i Pavel Semela, který do Boleslavi dorazil s dalšími třemi lidmi v běžeckém oblečení a s čelenkou na hlavě. Běh z pražských Holešovic v „konverzačním tempu“ jim prý zabral tři hodiny. „Mám rád tohle místo. Rád sem putuji i jindy než na národní pouť. Přijde mi, že to je místo, které se dotýká počátků křesťanství v naší zemi. Putuji sem už řadu let pěšky nebo teď v posledních letech s nějakou menší skupinkou běháme,“ řekl.

Desítky věřících dnes odpoledne přišly také do katedrály sv. Víta v Praze, která byla zaplněna do posledního místa. Svatováclavskou bohoslužbu vedl biskup Václav Malý. Řekl mimo jiné, že by měl být svatý Václav pro lidi vzorem. Při bohoslužbě byly vystaveny i relikvie svatého Václava.

Stará Boleslav je nejstarším českým poutním místem spojeným se svatováclavskou tradicí i mariánským kultem. Tradičně se tam 28. září u příležitosti svátku svatého Václava scházejí tisíce věřících. Národní svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal nyní už bývalý papež Benedikt XVI.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

buban ( 29. září 2015 15:25 )

černo***ník se poněkud zamotal do své sutany.

mandat ( 29. září 2015 11:13 )

Katolici jsou banda podlejzava.Nakradli si majetek a toci se,jak vitr fouka.Musliomove by je napichali na kuly a rozebrali by vsechny kostely.A to se stane,kdyz se muslimove prijmou,nebude to dlouho trvat.Staci se podivat,jak diktuji a parazituji ve Francii a v Belgii.

jana999 ( 29. září 2015 09:50 )

tak asi si začíná uvědomovat, že by je islám vytlačil, že by k nim nebyli tak shovívaví jako komunisti. Ale když jsem ho viděla včera v tv s tou lebkou, tak jsou katolíci taky pěkně morbidní, nenechají mrtvé v klidu

kung-fu-jane ( 29. září 2015 00:08 )

Duka je prolhaný bazilišek a pokud mluvil o hranicích, tak to určitě byla nějaká hranice dřeva na které by mohl jako inkvizitor upálit nějakého bezbožníka. A stejně skončí v pekle.....

mirkli ( 28. září 2015 21:27 )

Neuvěřitelné já sna začnu věřit na zázraky, už i Duka má víc rozumu než premiér tohoto státu Sobotka!

Zobrazit celou diskusi