Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident slavil v USA 71. narozeniny: Sfouknu tě jako svíčku!

Autor: vr - 
28. září 2015
07:35

Zralých jedenasedmdesát je prezidentovi Miloši Zemanovi teprve v pondělí. Už v neděli ale byl na své návštěvě New Yorku zahrnut dary a dokonce dvěma dorty. A jak dokazují fotografie Blesku, sfoukávání svíček v něm ještě pořád vyvolává skoro dětskou radost!

 

Čokoládový dort dostal prezident v rámci narozeninového překvapení od žáků české školy, které navštívil v Českém národním domě. Kromě toho také upomínkovou knihu.

Skutečná „party“ ho ale čekala večer v centru New Yorku. Intimní večírek mu vystrojili jeho dva blízcí spolupracovníci, kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý. „Narozeniny pan prezident oslavil po pracovním programu v neděli večer ve stylové restauraci v New Yorku se svými nejbližšími spolupracovníky. Dárkem dostal komplet 15 her Divadla Járy Cimrmana na CD,“ sdělil Blesku hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který se akce taktéž zúčastnil. 

Ruská kuchyně v USA

Jak napovídají cedule na fotografiích, vybrali Mynář a Nejedlý ruskou restauraci v centru New Yorku. Cenově není na nejdražší světovou metropoli nijak nadprůměrná. Běžná položka na menu tam stojí mezi 20 a 30 (500 a 750 korunami) dolary.

Kdo chce skutečný luxus, alias cenovou „pálku“, může si objednat 90 gramů luxusního kaviáru a půl litru vodky za 425 dolarů (přes 10 tisíc korun). Na dostupných fotkách však prezidentskému stolu nekralovalo ani jedno, ani druhé. Výběr restaurace by se mohl zdát při návštěvě Spojených států jako ironické gesto. Prezident je totiž kritizován kvůli své pragmatické a na Východ orientované politice. 

Nevylučuje schůzku s Putinem

V New Yorku je Zeman proto, aby během Valného shromážděné OSN navrhl, aby znesváření stálí členové Rady bezpečnosti dali “drony” dohromady a jednotně zasáhli proti teroristům tzv. Islámského státu. Projev na toto téma Zeman přednese v úterý.

Zahraniční média zatím čekají na důležitou pondělní schůzku amerického prezidenta Baracka Obamy a ruského prezidenta Vladimira Putina. Sejde se s Putinem i Zeman? Na dotaz Blesku reagovala česká hlava státu neurčitě. “My jsme se setkali v Moskvě, my jsme se setkali v Pekingu. Já nemohu vyloučit, že dojde i k třetímu setkání. Ale myslím si, že ta předchozí byla dostatečně obsažná,” řekl český prezident a dodal, že Putin jeho návrh na vznik společné protiteroristické jednotky předem podpořil. 

vi3ol ( 28. září 2015 18:56 )

Když napíši řiť, tak mi to projde?? Ale to už není ono... Ožrala může házet kundou sem a tam...

kunhuta. ( 28. září 2015 18:54 )

Zvedám číši s rudým vínem a přeji panu prezidentovi do dalších 71 let všecičko nejlepší. Paní Brigittě Bardotové rovněž, ta slaví 81. narozeniny, kdo by to řekl.

vi3ol ( 28. září 2015 17:51 )

Jenom doufat, že má i podobného bratra.. Vůbec, ta česká specialitka, slavit smrt někoho, koho si,údajně, natolik ctíme, je pro mne divná. U Husa, jako prvního komunisty, bych to bral...

vi3ol ( 28. září 2015 14:53 )

Gratuluji Vám i celý Vaší rodině. Že jste ho taky volili kvůli tomu, že "s ním to aspoň bude ***"? Teď si můžete rochnit, jak vám to vyšlo...

tosca28 ( 28. září 2015 14:27 )

Zobrazit celou diskusi