Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za kovošrot se už neplatí na ruku, krádeží ubylo. Sběrny ale zvažují žalobu

Za odevzdaný kovový šrot lidé nedostanou ve sběrnách hotovost.
Za odevzdaný kovový šrot lidé nedostanou ve sběrnách hotovost.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
27. září 2015
10:45

Až o 58 procent poklesly podle policie krádeže kovů. Související škody na majetku pak o 47 procent. Je to půl roku poté, co ministerstvo životního prostředí zavedlo bezhotovostní platby při výkupu kovošrotu.

Úbytek krádeží si pochvalují i jednotlivé kraje. Výkupci si však stěžují na pokles počtu zákazníků. Jejich největší svaz s legislativními změnami nesouhlasí a zvažuje, že se bude bránit soudně.

Ministerstvo od 1. března zavedlo novelu vyhlášky, která zakazuje výkup šrotu za hotové. Schválená novela zákona o odpadech od 1. října dále zpřesní bezhotovostní platby, a to převodem na bankovní účet nebo poštovní poukázkou. Jak omezení bude fungovat, zhodnotí úřad podle své mluvčí Petry Roubíčkové za rok až dva.

„Zlepšení určitě nastalo. Obecně ani na městském majetku nemáme letos výrazné škody, takže tomu odpovídá i pokles trestné činnosti s tím související,“ řekla mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová. Město se s krádežemi kovů potýkalo dlouhodobě. Magistrát sběrny letos několikrát kontroloval a všechny vyplácely v souladu s novými předpisy bezhotovostně. Ty nejproblematičtější v Karviné-Dolech jsou mimo provoz.

Sběrny si stěžují

Změny jsou znát v meziročním poklesu krádeží silniční litiny. Například v Ústí nad Labem od ledna do srpna 2014 zmizelo v Ústí 135 kusů silniční litiny, ve stejném období letošního roku to bylo 16 kusů.

Podnikatelé v oboru však nový systém kritizují. Podle majitele kovošrotu na Plzeňsku Romana Štixe vyhláška nic neřeší. Z trhu nevyhnala černé sběrny, skryté v soukromých dvorech, kam inspekce ani další státní kontroly nesmí. Nově se prý navíc napojily hlavně na překupníky v Polsku, kde za kovy platí hotově. Odpad už se také podle Štixe hromadí v příkopech a v lesích.

Předseda největšího svazu Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petr Miller tvrdí, že vyhláška byla přijata protizákonně a po jejím zavedení klesl výkup až o 50 procent. "V současné době je situace taková, že se to v řadě komodit srovnává, propad se ale nedostal pod 20 procent," uvedl.

Způsob bezhotovostní platby je prý nejednoznačný, proto zvažuje i soudní spor. Pokles kriminality navíc nemusí podle něj ovlivňovat legislativní změny, protože se prý v poslední době snížila tržní cena suroviny.

O prázdninách vláda schválila soubor dalších opatření od prevence po represi. Zaměřuje se na snížení krádeží kovů a jejich nelegální výkup ve sběrnách. Jde například o posílení kontroly, zavedení registru sběren nebo elektronické evidence tržeb. Zavést se mají do dvou let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.44 ( 27. září 2015 16:15 )

A samozřejmě se zvýšily i náklady na likvidaci smíšeného odpadu, což se taky neobejde bez následků.

e.44 ( 27. září 2015 16:10 )

Mě by rozhodně přišlo lepší řešit to způsobem, který nikoho nepoškozuje. Naši zákonodárci jsou líní přemýšlet a tak se vším mlátěj ode zdi ke zdi. Opět nesmyslně převedli odpovědnost státu a kontrolních úřadů na lidi, čímž mnohde nadělali víc škody než užitku, samozřejmě se ale budou ohánět statistikama z pár míst, kde to přineslo víc užitku než škod. Rozpočty obcí jsou dost napnuté, takže i zvýšené náklady na úklid znamenají dost podstatné mínus, konkrétně u nás nezbyly peníze na obcí dotované zájmové kroužky při škole a pár dalších věcí. A to jenom proto, že nějaký stupidní zákon převedl odpovědnost a práci kontrolních úřadů, kde při takovýchto zákonech budou úředníci brát peníze za chvíli za úplné nic, na lidi, jako by nestačilo, že státu odváděj daně, ještě musej makat za státní úředníky.

bieseger ( 27. září 2015 15:27 )

Pořád mi přijde lepší řešit problémy s nepořádkem, než řešit jak nenechat lidi všude krást železo a poškozovat cizí majetek, když škoda jde kolikrát do několika set násobků toho co ten člověk za ten kov dostane.

e.44 ( 27. září 2015 13:05 )

Je fakt, že je kvůli tomu všude víc bordelu. U nás chlápek, co měl Sběrnu jako přivýdělek (na venkově to nikdy nebyl žádnej velkej šolich), tak prostě zavřel, s tím papírováním už se mu to časově nerentovalo. A tak už tu, mimo jiných, ani nejezdí bába s dvoukolákem, co vždycky vysbírala všechny nápojové plechovky, prasatama různě poházení, posbírala všechno co jí kdo nechal u popelnic, teď končí kov ve směsném odpadu, a odvážela i to, co jí dali chataři, dřív by se nestalo abych v lese zakopla o litinový kamna a jinej kovovej odpad, a je toho víc.......

hejhej ( 27. září 2015 11:43 )

Sběrny se chtějí soudit? Konečně skončil výkup za ukradené věci. Sběrny přibývalá geometrickou řadu, protože jim cikáni vozili nakradný kov a oni měli z toho velké zisky.

Zobrazit celou diskusi