Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dominik bojuje s leukemií, teď ale přišla dobrá zpráva: Konečně mu funguje imunita

Autor: kon - 
27. září 2015
20:19

Ve druhém měsíci onemocněl Dominik Němec (1) zákeřnou leukemií. Od té doby bojuje o život. Po transplantaci kostní dřeně ho ohrožoval zabijácký vir. Teď ale přišla dobrá zpráva. Chlapci začíná fungovat imunita!

„Imunita zřejmě začíná pracovat i s kostní dření. A začíná i sama, tedy bez léků, bojovat proti viru cytomegalovirus (CMV), což je velmi dobrá zpráva,“ řekla Blesku Dominikova maminka Nikol Němcová.

Klučina se jí narodil loni 12. července. 10. září, tedy po dvou měsících, s ním ale rodiče začali běhat po doktorech. Verdikt zněl krutě – lymfoblastická leukemie, tedy nemoc krve, kterou ročně onemocní v kojeneckém věku jen asi tři až čtyři děti v Česku.

Po několika sériích chemoterapie se našel dárce kostní dřeně a letos v březnu byl Dominik na transplantaci. „Jenže začal ho ohrožovat CMV. Má ho v těle 7 z 10 lidí. Ale u Dominika to může být smrtelné,“ řekla maminka před měsícem.

Teď už je o něco veselejší. „Dominikovi se daří líp. Kromě zlepšené imunity má i lepší krevní obraz. Léků bere sice mnoho, ale je to nemoc na dlouhou trať,“ řekla Nikol.

Co je akutní lymfoblastická leukemie?

Ročně jí v Česku onemocní asi 70 dětí. Z toho ale jen 3–4 případy se týkají kojenců. V mladých buňkách kostní dřeně se množí bílé krvinky lymfocyty, které utlačují normální krvetvorbu. Nemocný je unavený a trpí infekcemi. Může krvácet z nosu, z dásní, nebo mít modřiny (stejně jako měl Dominik). Nemoc se léčí chemoterapií, radioterapií, transplantací kostní dřeně nebo kombinací několika metod.

Chcete chlapečkovi pomoci?

Na stránkách www.youcaring.com zadejte jméno Dominik Němec.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi