Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mystická podívaná na svatého Václava: Superúplněk, zatmění a krvavý Měsíc

Autor: Kristýna Beránková, Jana Gogová, ČTK - 
27. září 2015
13:01

Chystá se úžasné nebeské divadlo! V pondělí časně ráno uvidíte zatmění Měsíce i takzvaný superúplněk.

V pondělí je sice volný den, přesto se vyplatí nařídit si budík na ještě časnější hodinu, než většina lidí obvykle vstává do práce. Brzké jitro svátku svatého Václava bude mystické.

Těsně po druhé hodině ranní začne na Měsíc dopadat stín Země. V 3:47 nastane takzvaný superúplněk, kdy je Měsíc nejblíže Zemi za celý rok. Měsíční kotouč se bude jevit o 15 % větší než obvykle. Dál pak bude pokračovat »zatmívání« měsíčního disku, které vyvrcholí v 4:47 úchvatnou podívanou.

Kdy v pondělí sledovat oblohu a Měsíc Kdy v pondělí sledovat oblohu a Měsíc | Infografika: www.in-pocasi.cz

Měsíc bude po celou dobu zatmění viditelný, získá jen narudlou barvu, protože na něj dopadá jen červená část světelného spektra.

Samotné úplné zatmění potrvá jednu hodinu a 12 minut. Lidé mohou úkaz pozorovat na některých hvězdárnách, viditelný bude i pouhým okem. Zatmění Měsíce se nad územím České republiky objevuje zhruba jednou za tři roky. Další nastane v roce 2018.

Zájemci o pozorování by se měli informovat o aktuálním programu hvězdáren. "Česká republika má hustou síť popularizačních hvězdáren, ale každá to bude mít jinak. Některá dokonce nebude mít pozorování třeba jen proto, že na západní obzor už nebude mít výhled," řekl ČTK mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. 

Určitě otevřeno bude mít observatoř ve středočeském Ondřejově. Úkaz se bude například pozorovat z beskydské oblasti tmavé oblohy na česko-slovenském pomezí, kde u chaty Charbulák budou připraveny dalekohledy i s odborným výkladem. "Kdo ale nestihne dojet na hvězdárnu, může zatmění vidět pouhým okem. Je ale dobré se sebrat a jet za město, kde bude tmavá obloha, kde se mnohem lépe zvýrazní načervenalá barva Měsíce při fázi úplného zatmění," dodal Suchan.

Proti nejmenšímu úplňku je "superúplňek" na nebi úhlově o přibližně 15 procent větší. Dojem obrovského Měsíce u obzoru je ale optický klam.

lukim ( 28. září 2015 05:44 )

Úkaz jsem sledoval, ale do "krvavého Měsíce" měl hodně daleko a červené barvy měl hodně málo, pokud vůbec!

lipno ( 27. září 2015 17:56 )

Václav NENÍ svatý, ale v případě Havla DAREBÁK

Zobrazit celou diskusi