Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

České děti bojují s obezitou. Tady je pět rad, jak je motivovat k pohybu

Děti raději tráví čas na gauči než venku
Děti raději tráví čas na gauči než venku  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ula - 
26. září 2015
06:15

V Evropské unii přibývá ročně přibližně 85 tisíc obézních dětí a Česko není výjimkou. Kromě nevyvážené stravy děti tloustnou kvůli nedostatku pohybu. Roli v tom hrají i rodiče, kteří ale sami mnohdy aktivní nejsou. Blesk.cz přináší pět rad, jak donutit vaše potomky k pohybu.

Zatímco třetina světové populace trpí nedostatkem jídla, Světová zdravotnická organizace označila obezitu za největší problém vyspělých zemí a zmínila i nebezpečí globální epidemie obezity.

Počet dětí, které nemají zrovna ideální váhu, roste i v Česku. Zatímco v roce 1996 jich bylo pouze 10 000 ve věku do 15 let, v roce 2010 už jich bylo 27 000. Letos se z obezitou potýká 13 % dětí ve věku od šesti do deseti let.

Nedostatek pohybu

Děti tráví čas nejraději u počítače nebo u televize a nemají dostatek pohybu. Často kopírují rodiče, kteří také nejsou nijak aktivní a navíc se domnívají, že jejich ratolesti ze své baculatosti vyrostou.

Proti obezitě pomáhá zejména prevence, která by měla začít co nejdříve, aby se zabránilo vzniku špatných návyků jak ve stravování, tak v pohybové aktivitě. Podle pediatrů by měly trávit pohybem až sedm hodin týdně.

Co tedy dělat, aby vám dítě netloustlo před očima?

1) Strava je základ

Rozložte dítěti stravu do celého dne, dodávejte jim vitamíny a vlákninu. Pokud jsou vybíravé, zjistěte, co jim chutná a je zdravé. Vyhýbejte se fast foodům a smaženému jídlu. Snažte se, aby děti jedly ovoce a zeleninu. Zkuste s dětmi i vařit, pro ně je to zábava.

2) Sportem ku zdraví

Najděte sport, který baví i vás a mohou ho dělat všichni členové rodiny. Budete trávit víc času společně.

3) I bez sportu to jde

Pokud odmítáte sportovat, zkuste procházky, v zimě můžete stavět s dětmi sněhuláky, sáňkovat. Zapomeňte na výtah, dejte dětem klasickou soutěž „kdo tam bude dřív?“ Na procházce je podpořte při hře na honěnou, na schovávanou. Pokud nemáte čas, vyberte dítěti vhodný kroužek, kde bude mít dostatek pohybu. Pokud dětem přijde pohyb nudný, zkuste jim do jejich tabletů a mobilů nainstalovat aplikace, které k pohybu vybízejí. Zkusit můžete i stále oblíbený geocaching.

4) Před dětmi nekuřte a nepijte

Jaký otec, takový syn, nebo jaká matka, taková dcera. Dětem vštěpují rodiče vzorce chování a návyky, které si z rodiny odnášejí po zbytek života. Pokud s nimi budete trávit volný čas vysedáváním u televize, moc dobrý příklad jim nedáte. „Vy sami dělejte to, co byste chtěli, aby dělaly vaše děti,“ říká Samatha Clayton, fitness expertka společnosti Herbalife, a dodává: „Před dětmi nekuřte, nepijte alkohol a nevysedávejte u počítače. Uděláme tím pro ně opravdu mnoho.“

5) Nic se nemá přehánět

Pokud začne dítě sportovat, pozorujte, zda je aktivita baví. Pokud nejeví nadšení a nechce se učit, neměli byste je nutit. V opačném případě mu sport znechutíte. Zkuste počkat, až bude dítě starší, nebo zkuste jinou aktivitu. Hlavně není důležité, co se líbí rodičům, ale dětem.

osmnactka1...@... ( 19. prosince 2017 20:14 )

U nás se to vyřešilo, když jsme klukům koupili tuhle baseballovou sadu pro děti - https://hrackyzadobrekacky.cz/interaktivni-hry/detska-baseballova-sada Hnedka jsme zorganizovali celý turnaj i s dětmi od mé sestry a hrozně se to vydařilo, takže jsme si taková herní odpoledně dělali jednou do týdne po celé léto Teď už je baví i jiné sporty.. Je potřeba na to jít hravě

dzery ( 26. září 2015 14:28 )

Lenost elisko,lenost.

eliska963852 ( 26. září 2015 11:05 )

Za všechno může především výchova v rodině. Přece není taková práce zamyslet se nad skladbou jídla a vyhnat děti od počítače, dovolenou trávit na horách atp. Mně se to povedlo, všichni jsme štíhlí.

tgbg ( 26. září 2015 10:54 )

Za komunistů zase trpěly děti podvýživou.

moiaza ( 26. září 2015 08:13 )

 Velkou část viny na dětské obezitě má samá doba ve které žijeme. Pomalu, ale jistě dělá z děti tučná monstra s degenerovaným mozkem. Za mého dětství nebyly počítače a plno plácků, kde jsme se pohybově vyřádili. Dnes technika ovládá svět. Děti sedí u počítačů a rodiče je nedonutí k tělesné aktivitě, neboť na své děti nemájí čas. Pusť si počítač a hlavně neotravuj. Dříve byly ulice, vesnice plné děti zvláště o prázdninách. Dnes v létě neuvidíte dítě venku. Děti sedí u počítačů a televizorů, které je krmí "zaručeně kvalitními zprávami". Neumějí myslet vlastním mozkem. Žijí jen z toho, co slyší a vidí. Je mi dnešních dět úpřimně líto. Vím, že na tom nic nezměnime. Moje děti vyrůstaly ještě v "totalitní" době a velmi rády na své dětství vzpomínají. Měly štěstí, že je nepostihla "degenerace".

Zobrazit celou diskusi