Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Těžce zranění strojvedoucí: Jednomu lidé dali 3,4 milionu, druhému 230 tisíc

Autor: simao - 
26. září 2015
05:20

Krátce po sobě je stihl podobný osud, bohužel. Nejprve strojvedoucí Jan Černý přišel o nohu při nehodě ve Studénce, poté těžká zranění dolních končetin utrpěl i 28letý Martin Souček. Kolegové od dráhy se oba snaží finančně podpořit, zřídili i sbírky, na které lidé začali posílat ve snaze pomoci různé částky. Kolik se již vybralo?

Mladý strojvedoucí Martin Souček měl smůlu. Ve chvíli, kdy řídil motorový vůz Desiro, mu na přejezdu ve Šluknově vjel do cesty náklaďák vezoucí štěrk. Na přejezdu, který byl vybavený funkčním zabezpečovacím zařízením...

Řidič náklaďáku si však nejspíš myslel, že to před průjezdem osobního vlaku stihne. Spletl se, strojvůdce již neměl šanci soupravu zabrzdit a zaplatil za to hrůzostrašným zraněním. Celkem pět lidí muselo být přepraveno do nemocnice, 28letý Souček dopadl nejhůře. Utrpěl devastující poranění dolních končetin.

Jeho kolegové se rozhodli zřídit na jeho podporu sbírku. „V tuto chvíli stále Martin leží v nemocnici a je po dlouhé operaci. Proto se touto cestou obracím na všechny železničáře i veřejnost s prosbou o finanční příspěvek na tento účet. Martin bude naši pomoc moc potřebovat!“ uvedl zřizovatel účtu Petr Doležal, předseda zakládající organizace OSŽ v Ústí nad Labem.

Na podporu zraněného strojvedoucího od Šluknova od pátku funguje v České spořitelně transparentní účet 2889483033/0800, na kterém již bylo vybráno 233 600 korun.

Boj o nohy zraněného strojvedoucího však pravděpodobně nekončí, zranění byla opravdu velmi těžká. Palce svému kolegovi z práce drží i Jaroslav Kanich, který Blesk.cz na sbírku původně upozornil. „Na návštěvě jsem u něj nebyl, jsou k němu připuštěni vysloveně jen rodina a pár blízkých. Očekávám, že až se zlepší jeho zdravotní stav, tak se tam hned ukážu,“ uvedl. 

Není sám, za strojvedoucím se chtějí vydat i další železničáři. "Rozhodně se tam chystáme, ten čas určitě přijde," uvedl šéf odborů z pražského depa Jiří Běhounek. „Zhruba před týdnem nebyly ty zprávy dobré. Dolní končetiny byly v ohrožení a ten stav je také hodně špatný,“ upozornil. On sám přitom stojí za jinou sbírkou, která byla zřízena na podporu strojvedoucího od Studénky Jana Černého.

Hrdina ze Studénky je po plastice

Hrdinství strojvedoucího Jana Černého přitom nenechalo českou veřejnost chladnou. Černý dokázal zpomalit rozjeté pendolino z rychlosti 160 km/h tak, aby při nárazu do polského kamionu, odstaveného naprosto šíleně uprostřed přejezdu ve Studénce, nevykolejilo. 

Zabránil tak rozsáhlejším ztrátám na životech. Ve vlaku zemřeli tři lidé, sám strojvedoucí přišel o nohu a nadále leží v nemocnici. Šéf odborářů Běhounek upozorňoval, že ani jeho zdravá noha není tak úplně zdravá a vyskytly se i v tomto případě potíže.

Nyní Běhounek Blesk.cz prozradil, že je jeho kolega a kamarád Černý po dalším zákroku. „Honza teď byl na jiném oddělení - na plastice. Kvůli úpravě té zdravé nohy. Dnes by ho měli převézt na standardní oddělení,“ uvedl Běhounek.

Na podporu strojvůdce-hrdiny ze Studénky již jeho kolegové vybrali 3 434 221 korun. Přispívat je možné na konto 4026277399/0800.

Vybraná částka je přitom informací z banky z 15. září, nyní může být o něco málo vyšší. „Naše paní bankéřka odjela na dovolenou, aktuální číslo nemáme. Nyní bylo slíbeno 100 tisíc od jedné velké firmy, která se zabývá zabezpečením železnic, a od té doby již ta částka nijak dramaticky nestoupá,“ dodal Běhounek. Solidarita lidí, která se po Studénce rozhořela, však (nejen) Běhounka chytila za srdce. Lidem za snahu jakkoli pomoci děkuje, peníze přitom půjdou výhradně na usnadnění návratu strojvůdce Černého do života - především na rehabilitaci a také kvalitnější protézu.

blooroses ( 27. září 2015 18:04 )

Ty sprostý hovado, nauč se chápat psaný text a bezdůvodně nenapadej.

alenam ( 27. září 2015 17:51 )

Jak mám vědět proč jsi to dělala? Protože jsi blázen? Kdybych já tu rozdělila svůj příspěvek po větách, bylo by to důkazem toho že je tu cenzura? To těžko .....

doktorrka ( 27. září 2015 05:51 )

TAK PROČ JSEM POD NICKEM PRUXAS DĚLILA VĚTY?? CENZŮRA JAK VYŠITÁ !!!

wallster ( 26. září 2015 22:45 )

 pokud je mi známo, tak strojvůdci se nikoho o nic neprosí. sbírku pořádají přátelé a nikoho nenutí. tak si fňukny utřete sopla.

alenam ( 26. září 2015 20:33 )

Nehraj si na důležitou. Za capslock ani za zmatenost se tu necenzuruje.

Zobrazit celou diskusi