Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hlídejte si kalendář: Úřady budou brzo rozdělovat miliardy na nové kotle

Automatický kotel na biomasu - na takové bude dotace největší.
Automatický kotel na biomasu - na takové bude dotace největší.  (Autor: ČTK)
Autor: kle - 
25. září 2015
10:54

Kdo má starý kotel, měl by si pohlídat kalendář. Pravděpodobně již na podzim totiž začnou první krajské úřady vyhlašovat výzvy na výměnu starých neekologických kotlů za nové. A budou poskytovat dotace až do výše 85 procent z maximální částky 150 tisíc korun. Tři miliardy korun z evropských fondů rozdělí pro tyto účely mezi kraje Státní fond životního prostředí (SFŽP), informují LN.

Vytápění v kotlích je v České republice největším zdrojem polétavého prachu. Podle Lenky Brandtové ze SFŽP je průmysl až na druhé příčce. Postupnou obměnu neekologických kotlů za ekologické proto v naší zemi dokonce nařizuje zákon o ovzduší.

V České republice je podle odhadu ministerstva životního prostředí více než 350 tisíc kotlů nevyhovujících. Protože však cena moderního kotle běžně přesahuje 60 a klidně i 100 tisíc korun, SFŽP připravil další z tzv. kotlíkových dotací.

Zeptejte se na krajském úřadě

Ministerstvo životního prostředí plánuje do roku 2020 vyměnit minimálně 80 tisíc z celkových více než 350 tisíc neekologických kotlů. Pro tyto účely čeká v evropských fondech devět miliard korun. Pro příští dva roky se v rámci startovní výzvy počítá s přerozdělením tří miliard.

Tyto peníze získají jednotlivé kraje zřejmě velmi brzy. Zažádat si o ně mohou do konce září. „V tuto chvíli všechny kraje včetně Prahy konzultují se SFŽP a ministerstvem životního prostředí své žádosti,“ potvrdila novinám Lenka Brandtová. Hned poté mohou začít vyhlašovat své vlastní výzvy pro občany. „Očekáváme, že některé kraje to stihnou ještě letos na podzim,“ je přesvědčena Brandtová.

Co kraj, to jiné podmínky

Celkem může žadatel získat až 85 procent z maximální částky 150 tisíc korun za nový kotel. Nejvyšší částky (80 procent) bude možné získat na kotle na biomasu a tepelné čerpadlo. O pět procent méně bude možné získat na plynové a kombinované (uhlí a biomasa) kotle. Sedmdesát procent bude možné čerpat na moderní kotle na uhlí. Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší získají pětiprocentní podporu navíc.

Základní pravidla pro kraje stanovilo ministerstvo, další podmínky si ale mohou kraje upravovat. „Kraje si mohou upravit například to, zda budou poskytovat ještě další dotace. Domácnost tak získá třeba stoprocentní příspěvek,“ upřesnila Jana Poncarová.

Žádosti o poskytnutí dotace budou k dispozici na krajských úřadech. Kromě toho ale bude muset zájemce doložit průkaz energetické náročnosti budovy, fotodokumentaci stávajícího kotle, prohlášení o jeho funkčnosti a používaném palivu a mnoho dalších dokumentů definovaných jednotlivými kraji.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi