Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pokašlávání, pak smrtelná diagnóza. „Snažil jsem se nehroutit,“ říká František

František Zahradník trpí idopatickou plicní fibrózou.
František Zahradník trpí idopatickou plicní fibrózou.  (Autor: Petr Novotný)
Autor: Kristýna Beránková, Andrea Ulagová - 
25. září 2015
06:00

Františka nejdřív trápila dušnost a slabě zvýšená teplota. Vždy se udržoval aktivní a nikdy netrpěl dýchacími potížemi. Pak ale přišla nemilosrdná diagnóza: Idiopatická plicní fibróza. Na to, jak vypadají plíce člověka, kterého zabila, se byl podívat v márnici.

Šedesátiletý František Zahradník pracoval jako policista a kvůli zaměstnání se udržoval v kondici, pravidelně jezdil na kole. A právě při těchto vyjížďkách před sedmi lety zjistil, že se podivně zadýchává. „Známé kopce jako by se zvětšily. Navíc jsem měl stále mírně zvýšenou teplotu a pokašlával jsem,“ vzpomíná František.

Kapky proti kašli nic nevyřešily. Během preventivní lékařské prohlídky lékařka objevila při poslechu zvuk, který se jí nezdál a poslala Františka na vyšetření. Bohužel se ukázalo, že trpí smrtelnou idiopatickou plicní fibrózou. Na tuto smrtelnou nemoc se umírá do tří let, zemřel na ni třeba známý herec Marlon Brando. „Bylo to špatné, ale já jsem se snažil nehroutit. Byl jsem se dokonce podívat u kamaráda soudního lékaře v márnici, abych věděl, co mě čeká,“ vysvětluje svérázný muž, že chtěl vidět, jak nemoc dokáže zničit plíce.

Zachránil ho nový lék

Kortikoidy, které František nejprve užíval, jeho stav ještě zhoršily. Začal se dusit a nakonec skončil na jednotce intenzivní péče. Pak se na něj usmálo štěstí a začal v rámci studie užívat úplně nové léky. Zachránily mu život, musel však odejít z práce. Při námaze musí dýchat čistý kyslík z bomby.

„Snažíme se se ženou žít normální život,“ říká. „Hodně cestujeme, já neustále kutím a spravuji dům, věnuji se práci v truhlářské či zámečnické dílně, která mě baví,“ dodává.

„František měl štěstí na praktickou lékařku, někteří na tuto chorobu při dušnosti stále nemyslí a pacient se k nám dostane, až když je pozdě a už mu nemůžeme pomoci,“ připomíná profesorka Martina Vašáková, primářka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze.

Příčina nemoci? Neznámá

Jak u Františka nemoc vznikla, neví on ani lékaři. Kouřil jen tři roky po vojně, poté skončil a nikdy netrpěl dýchacími obtížemi. Příčina choroby není známá, na což odkazuje slovo idiopatická – vzniklá z neznámé příčiny – v názvu. Roli hrají genetické faktory a zevní vlivy. Nemoc postihuje spíše muže nad 45 let, kteří kouří nebo v minulosti kouřili, případně přišli do kontaktu s organickými či anorganickými prachy.

Poslechněte si, co slyší lékař, pokud si poslechne pacienta nemocného idiopatickou plicní fibrózou:

 

 

Video  Takto slyší lékař dech pacienta s idiopatickou plicní fibrózou.  - Zdroj: diagnoseIPF.com
Video se připravuje ...

 

Jak choroba zabíjí?


Plíce jsou tvořeny jemnou tkání, která připomíná bublinky. Mezi nimi může procházet kyslík. Když jsou poškozeny třeba po infekci, kouření a podobně, u zdravého člověka se zregenerují.

 

U nemocných plicní fibrózou však dojde k zjizvení. Plíce postupně přestávají plnit svou funkci a nakonec selžou docela. Před čtyřmi lety ještě neexistovala žádná léčba, v roce 2011 přišly na trh léky, které jsou schopny nemoc uklidnit a proces zjizvení zpomalit. Pacient má tak větší šanci, že se dočká transplantace plic.

mandat ( 25. září 2015 10:15 )

Ministr zdravotnictvi jeste nedavno ujistoval, ze nehrozi zadna nakaza od utecencu. Vubec netusil, ze maji jen turerkulozu, zloutenku,svrab,parazity vseho druhu,tyfus,plane nestovice, pohlavni choroby, syfilis a AIDS je snad u nich normal a sem tam se provali Lepra.To teprve dostane nase zdravotnictvi zahul.

Zobrazit celou diskusi