Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vláda si přeje rozšířit Dukovany. ČEZ už měsíce čeká na „neexistující“ razítko

Vláda chce zahájit přípravy na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Chybí ale jedno razítko a nikdo se k němu nehlásí.
Vláda chce zahájit přípravy na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Chybí ale jedno razítko a nikdo se k němu nehlásí.  (Autor: Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: David Klempíř - 
24. září 2015
19:00

ČEZ čeká měsíce na jediné razítko k tomu, aby mohl spustit hodnocení vlivu na životní prostředí. Bez ní se přípravy na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany nehnou z místa. Jak ale Blesk.cz ověřil, nikdo z úředníků se k poslednímu potřebnému, byť zamítavému, vyjádření nemá.

Česká vláda schválila v červnu materiál důležitý pro budoucnost české energetiky. Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Podle něj je z pohledu státu žádoucí „neodkladně zahájit přípravu výstavby jednoho jaderného bloku v elektrárně Dukovany a jednoho nového bloku v elektrárně Temelín...“. ČEZ proto začal s přípravnými pracemi, ale okamžitě narazil.

V případě Dukovan už déle než dva měsíce čeká na razítko příslušného stavebního úřadu. Ze zákona je přitom tato lhůta třicetidenní. Bez něj nemůže ČEZ rozjet takzvané zjišťovací řízení v procesu hodnocení vlivu stavby na životní prostředí (EIA). A úřady se mezi sebou přou, kdo má toto vyjádření vydat. Na nešťastný začátek stavby v hodnotě 150 miliard korun upozornil jako první server hlidacipes.org.

Jak se v Česku shánějí razítka

Hodnocení vlivu na životní prostředí musí mít a přiložit k žádosti o realizaci všechny velké stavby a všechny podniky s výrazným dopadem na přírodu. K nastartování tohoto hodnocení potřebuje investor (v tomto případě ČEZ) mimo jiné vyjádření příslušného stavebního úřadu. Ten se má podle zákona vyjádřit do 30 dnů. „Pro nás je důležité mít vyjádření, ať už kladné nebo záporné, ale mít ho,“ cituje server ředitele útvaru výstavby jaderných elektráren ČEZ Petra Závodského. „Teď kolem toho ale probíhá kompetenční spor,“ dodal Závodský.

Podle nového stavebního zákona by podle názoru energetiků mělo být takovým příslušným úřadem ministerstvo pro místní rozvoj. Takto alespoň vykládá stavebního zákon ministerstvo vnitra. „Po 1. lednu 2013 vykonává ministerstvo pro místní rozvoj působnost stavebního úřadu k vydání územního rozhodnutí mimo jiné u staveb souvisejících s úložišti radioaktivních odpadů obsahujících přírodní radionuklidy a u staveb náležejících k provozním celkům, jejichž součástí je jaderné zařízení,“ uvedlo vnitro.

Byrokracie, schválnost, nebo Kocourkov?

ČEZ oslovil s žádostí jak ministerstvo pro místní rozvoj, tak i místní stavební úřad města Hrotovice. A navíc ještě nadřízený úřad v Třebíči a Kraj Vysočina. Z Třebíče a ze stavebního úřadu v Hrotovicích dostali v ČEZu odpověď, že podle jejich názoru přísluší rozhodnutí ministerstvu pro místní rozvoj.

„Ta žádost tu byla, ale už tu není. Předali jsme to ministerstvu. Už dobré dva měsíce je tak u nás takříkajíc mrtvo,“ řekl pro Blesku.cz Marcel Horkel z odboru výstavby a životního prostředí Hrotovic.

Ministerstvo pro místní rozvoj se však pověřené být necítí: „Ministerstvo pro místní rozvoj tuto žádost z důvodu příslušnosti postoupilo usnesením ze dne 24. července 2015 Městskému úřadu Hrotovice,“ sdělil Vilém Frček z tiskového oddělení ministerstva.

Chybí někomu razítko, nebo ne?

Ministerstvo financí, pod které ČEZ spadá, se k celé věci nechce příliš vyjadřovat. „Jedná se o dotaz na společnost ČEZ, případně na příslušné úřady. Ministerstvu financí záležitost v současnosti nepřísluší komentovat,“ řekl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

A co samotné Dukovany? „O žádném formálním kompetenčním sporu nevíme,“ řekl pro Blesk.cz Jiří Bezděk, mluvčí jaderné elektrárny Dukovany. „ČEZ dle požadavku zákona č.100/2001 Sb. o posuzování vlivů na životní prostředí požádal o vydání „Vyjádření příslušného stavebního úřadu k záměru z hlediska územně plánovací dokumentace“. Čekáme nyní na vydání Vyjádření v souladu se zákonem o posuzování vlivů na životní prostředí a stavebním zákonem,“ doplnil.

Jeho slova nepřímo potvrdila i Sylva Dostálová, mluvčí Nejvyššího správního soudu. Ten řeší mj. kompetenční spory mezi jednotlivými státními úřady v obdobných sporech. „ČEZ ani Dukovany v databázi nevidím. Ovšem bez konkrétní spisové značky nemohu říci, zda tu takové kompetenční řízení probíhá,“ sdělila mluvčí.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v pátek prohlásila, že podle jejího odhadu „... do deseti let uvidíme v Dukovanech a Temelíně podobné obrázky, jako jsme viděli zhruba před 20 lety při stavbě jaderné elektrárny Temelín“. Zda na její slova dojde, není zdaleka jisté.

steelheart ( 24. září 2015 19:59 )

B O R D E L !!!

Zobrazit celou diskusi