Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Obvodní lékaři začnou zvát pacienty na prohlídky, jinak přijdou o peníze

Ministerstvo chce přidat peníze aktivním praktickým lékařům. Ostatní by naopak měli dostávat méně peněz za pacienta. (ilustrační foto)
Ministerstvo chce přidat peníze aktivním praktickým lékařům. Ostatní by naopak měli dostávat méně peněz za pacienta. (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: kle - 
24. září 2015
11:33

I když praktický lékař své pacienty i několik let nevidí, dostává za každé jméno v kartotéce paušál 50 korun měsíčně. Ministerstvo zdravotnictví ale chystá změnu; o část příjmů přijdou ti lékaři, kteří své pacienty například nezvou na pravidelné preventivní prohlídky. Polepší si naopak ti, kteří se zapojí do večerních pohotovostí, informují Hospodářské noviny.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo novou úhradovou vyhlášku. Ta zohledňuje aktivitu lékařů vůči jejich pacientům. Měsíční platba za pacienta poklesne měsíčně ze současných 50 na 49 korun těm doktorům, kteří nezvou na pravidelné preventivní prohlídky, nenavštěvují nemocné přímo doma, nebo neordinují do 18. hodiny alespoň jeden den v týdnu.

Mrtvé duše v kartotékách

"Nemalá část lékařů některé své pacienty neviděla několik let. Přitom to, že pacient k lékaři nepřijde, nemusí nutně znamenat, že je zdravý. Lékaři by měli zdravotní stav každého svého pacienta pravidelně přezkoumat a předejít tak případnému vznikajícímu onemocnění," vysvětlil chystanou novinku náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp.

Ostatní lékaři by si měli naopak polepšit o dvě koruny za registrovaného pacienta, tedy na 52 korun měsíčně za osobu. Pokud však bude mít praktický lékař v kartotéce více než 15 procent pojištěnců, kteří ho v posledních třech letech vůbec nenavštívili, bude mu za tyto pojištěnce platba snížena.

Nová vyhláška chce motivovat praktické lékaře i k pohotovostním službám. Pokud si jich vezmou alespoň 10 za rok, dostanou příspěvek 30 tisíc korun.

Lékaři mají výhrady

Osloveným praktickým lékařům se nová pravidla nelíbí. "Praktický lékař nemá absolutně žádný nástroj, jak pacienta k návštěvám donutit. Každý pacient má právo se svobodně rozhodnout, jestli pozvánku na preventivní prohlídku přijme, nebo ji bude ignorovat," řekl listu zlínský praktický lékař Lubomír Nečas. Právě proto se podle něj před lety vymyslela současná "kapitační platba", tedy měsíční příspěvek za každého pacienta v kartotéce. "Změřilo se, kolik pacientů k lékaři chodí pravidelně, kolik naopak nechodí a to se zprůměrovalo," vysvětlil.

Další výtky mají lékaři k preventivním prohlídkám v jednotlivých regionech. "Jsou ordinace v pohraničí, kde je běžné, že lékaři mají na starosti i tři tisíce pacientů. Ti samozřejmě nejsou schopni prohlídky u všech pacientů fyzicky stihnout," řekl místopředseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Návrh úhradové vyhlášky považuje za nespravedlivý. "Budeme se ještě snažit s ministerstvem dojednat její úpravu. Na připomínky máme zhruba týden," doplnil.

Ministerstvo připustilo možné drobné úpravy v rámci připomínkového řízení, za základní myšlenkou si však stojí.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky je v České republice 4449 ordinací praktických lékařů. V průměru má každý z nich v kartotéce 1623 registrovaných pacientů. Nejhustší síť ordinací je dlouhodobě v Praze a Olomouckém kraji. Naopak nejméně ve Středočeském kraji. Průměrná ordinace praktického lékaře si podle Hospodářských novin přijde měsíčně zhruba na 80 až 100 tisíc korun.

fouk.si ( 25. září 2015 09:35 )

 Cože ?? Obvoďák že by zvedl pr del a jel k pacientovi důmů ??? Takový vtip tu už dlouho nebyl.

bizon_pepa ( 25. září 2015 08:53 )

Kdy bylo to dříve?

agfor ( 24. září 2015 15:41 )

Proč mám chodit k doktorovi, když mi nic není. Kdo mi zaplatí ztraný čas a jízdné ?

Yarda ( 24. září 2015 14:13 )

No jo, co lékař, to podvodník. Kolik jich takových znáš? Já jsem kdysi byl popotahován u cajtů, že si nějaká lékařka odněkud, kde jsem snad v životě nebyl na mne psala nějaké léky (jak se dostala k mému jménu a rodnému číslu je mi záhadou). Ale znám lékaře co opakovaně platil desetitisíce pokut zdravotní pojišťovně, protože léčil pacienty tak, jak si myslel, že by léčeni být měli a přešvihnul náklady.

noza ( 24. září 2015 13:11 )

Myslím si, že lékař vůbec nezchudne, když dostane o 1 Kč za jednoho evidovaného pacienta za měsíc méně. Bohatě to nahoní na vyúčtovaných zákrocích, které vůbec neprovedl.

Zobrazit celou diskusi