Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Průzkum: Minisukně vyzývají k znásilnění, míní každý třetí Čech

Podle průzkumu pro Amnesty Int. si třetina Čechů myslí, že jsou ženy za znásilnění spoluzodpovědné.
Podle průzkumu pro Amnesty Int. si třetina Čechů myslí, že jsou ženy za znásilnění spoluzodpovědné.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
23. září 2015
20:50

Sedm tisíc žen je každý rok v Česku znásilněno, trestu se ale dočká jen minimum pachatelů. Z průzkumu pro Amnesty International přitom vyplývá, že ženy jsou v některých případech za znásilnění spoluzodpovědné, když jsou opilé, procházejí samy opuštěnými místy nebo nosí minisukně. Aspoň jsou o tom Češi přesvědčeni.

Každý třetí Čech je přesvědčen, že je žena za znásilnění spoluodpovědná, pokud sama dává násilníkovi příležitost – je opilá, chodí temnými a opuštěnými místy a nosí vyzývavé oblečení. Mezi muži sdílí tento názor dokonce každý druhý.

Podle Amnesty International mají navíc Češi o znásilnění velmi zkreslené představy – myslí si, že násilníka žena nezná, což není ve většině případů pravda. „9 z 10 případů znásilnění žena, která ho prodělala, vůbec nenahlásí. Do značné míry za to mohou právě předsudky – ženy mají dojem, že pokud je znásilnil jejich známý nebo partner, nebude se případem nikdo zabývat,“ komentovala průzkum členka hnutí Gabriela Bártová.

Pro socioložku Hanu Stelzerovou je průzkum alarmující. „Lidé nemají skutečný pojem o problematice násilí na ženách a nevnímají ženu jako oběť násilí, ale jako spoluviníka,“ řekla k výsledkům odbornice.

A právě to je podle Bártové přesně jeden z důvodů, proč ženy o otřesných zážitcích raději nemluví. „Často mají obavu, že se na ně okolí bude dívat jako na spoluviníky, a že si za znásilnění vlastně můžou samy. Raději tak s tímto traumatem žijí bez toho, aby kontaktovaly policii, nebo alespoň odborníky, kteří nabízejí pomoc,“ dodává členka Amnesty International.

hejhej ( 25. září 2015 20:28 )

To chtějí zakázat výstřihy a minisukně k vůli násilnické muslimské víry???? Pokud muslimky nesundají hadry z hlavy a obličeje, nemají v civilizované zemi co dělat. To není žádná víra, ale ponižování žen.

gabreta ( 24. září 2015 14:48 )

Je vidět, že se Muslimáci nebudou muset ani moc přizpůsobovat. Nejspíš, tím jak jsme si zvykli lézt každmu do prde*le, přizpůsobujeme se pomalu dopředu my!

dzery ( 24. září 2015 09:32 )

U nás jsme na to zvyklí ale co to udělá s muslimákama??

sores ( 24. září 2015 09:29 )

Jistě že to samce evokuje k něčemu takovému, hluboký výstřih a odhalené kejty až pod zadek! Mě to dokonce přijde že tak chodí oblékané záměrně aby provokovaly, potom se nemůžou divit! Pokus samice nebude provokovat a svádět odhalováním samec si jí nevšimne. Burky jsou hnus vypadají jak strašidla, ale aby koukala pr.del a kozy je přehnané.

krat5 ( 24. září 2015 08:37 )

Tak pokud je toto pravda a každý třetí Čech si toto myslí, tak bych odtajnila anketu a tyto debile nechala vyšetřit. To si může myslet jedině kretén.

Zobrazit celou diskusi