Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fajádův advokát po rozhodnutí o vydání do USA: O unesených Češích nic neví

Autor: ČTK, simao - 
23. září 2015
15:35

Když český soud rozhodl v úterý o tom, že Alí Fajád může být vydán do USA, znamenalo to posun v jeho případu. Fajádův obhájce Vladimír Řičica však vydání nadále odmítá, podal proti verdiktu soudu stížnost. Vytáhl přitom opět kartu „Guantánamo“. Tedy argument, že by muž, který je spojovaný i se zmizením pětice Čechů v Libanonu, mohl být v Americe mučen.

Fajád je obviněn ze spolupráce s teroristy. Spolu s dalšími dvěma muži byl totiž v Praze v dubnu 2014 zadržen, když měl domlouvat obchody se zbraněmi a drogami s dvojicí kolumbijským teroristů.

O teroristy však nešlo, byli to nastrčení američtí agenti. A nad Fajádem spadla klec. „On se zbraněmi obchodoval a cestoval po světě. Ale legálně,“ hájil ho po rozhodnutí soudu o možném vydání Fajáda do USA právník Řičica na serveru aktualne.cz. Vzpomenul, že byl Fajád zaměstnancem státního podniku na Ukrajině, který jako jediný držel licenci na obchod se zbraněmi.

Podle Libanonců měl navíc Fajád spolupracovat s tajnými službami své vlasti. Američané si to nemyslí. A chtějí Fajáda soudit. K tomu je však nutné vydání z Česka. „Jsem si vědom, že teď není rozhodováno o vině a trestu. Ovšem můj klient trvá na tom, aby vydán nebyl, protože se ničeho nedopustil,“ tvrdí Fajádův český právník.

Upozornil i na Fajádovy obavy, že bude v USA ve vazbě mučen či např. umístěn do časově neomezené samovazby. „Mám o tom dost poznatků a informací. Připomenu Guantánamo. Obava je důvodná a žádné stoprocentní ujištění, jak tvrdí americká strana, neexistuje,“ dodal pro aktualne.cz Řičica.

Americké ministerstvo spravedlnosti však trvá na tom, že trestnou činnost Fajáda a dvou údajných spolupracovníků teroristů zadržených v Praze nevyprovokovali američtí agenti. A že Fajádovi v USA žádné mučení nehrozí.

O unesených Češích prý nic neví

Fajádovi hrozí v USA doživotí. S dvojicí překupníků se měl předtím sejít i ve Varšavě, jenže právě v pražském hotelu ho dopadli. Fajád je také údajně bratrem taxikáře, z jehož vozu letos v červenci v Libanonu zmizelo pět Čechů včetně dalšího Fajádova právníka.

Podle libanonské agentury NNA pětici unesli neznámí ozbrojenci ve snaze zorganizovat výměnu za Fajáda. Na dotaz, zda má Fajád informace o svém bratrovi a pěti unesených Češích, právník reagoval zamítavě. „On sedí na Pankráci, takže informace má ode mě nebo z médií. Víc nevím a on také ne,“ uvedl.

Vydání trojice cizinců v čele s Fajádem do USA však stále není definitivní. Po obhájcově námitce je dál bude řešit soud, po městském tentokrát vrchní. A konečné slovo by navíc měl mít ministr spravedlnosti.

U soudu je přitom důležité i zhodnocení postupu amerických agentů, kteří Fajáda „načapali“. Český právní řád totiž nepřipouští policejní provokaci. Opravdu k ní v pražském hotelu loni v dubnu došlo? „Ve světle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva či českého Ústavního soudu se dovozuje, že se jednalo o případnou provokaci na bázi sting operation – ‚popíchnutí‘, které ještě nemá atributy policejní provokace, a nezbavuje tak dané osoby trestní odpovědnosti za uvedené jednání,“ uvedl k verdiktu o vydání předseda soudního senátu Luboš Vrba.

Podle něj by důkazy americké strany v ČR postačovaly minimálně k zahájení trestního stíhání. „Můj klient je jednoznačně přesvědčen, že šlo o policejní provokaci,“ reagoval Fajádův právník.

Zobrazit celou diskusi