Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Celníci vs. koloběžky: Pět tisíc jich neprošlo kontrolou

Autor: kle - 
23. září 2015
13:33

Česká obchodní inspekce (ČOI) nepustila do prodeje zásilku přibližně pěti tisíc skládacích dětských koloběžek. Kontroloři ověřili koloběžky na žádost Celního úřadu pro hlavní město Prahu. Dovozce nepředložil k hračkám potřebné doklady, chyběly údaje o výrobci, bezpečnostní a povinné upozornění.

„Po kontrole zásilky v prostorách celního úřadu vydala Česká obchodní inspekce k propuštění výrobku do volného oběhu záporné stanovisko, neboť dovozce nepředložil k dováženým hračkám doklady o provedeném způsobu posouzení výrobku,“ informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Kontrolu provedla ČOI v pondělí na žádost pražských celníků. Koloběžky bez jakéhokoliv označení byly jednotlivě zabaleny do folie. Takto byly uloženy do papírových krabic pouze s uvedením adresy společnosti Marika, s. r. o., a číslem 5279. „Tyto hračky nebyly označeny povinnými upozorněními, instrukcemi pro uživatele ani bezpečnostními informacemi, na výrobcích chyběly také identifikační údaje o výrobci a označení shody CE. Výrobek nebyl uveden na trh, proto nebyly odebrány vzorky k posouzení jeho bezpečnosti,“ řekl mluvčí.

Výrobky podle ČOI nesplnily požadavky na značení koloběžek a bezpečnostní varování uvedené v příslušné technické normě, a nesplňují tedy základní požadavky na bezpečnost hraček dle nařízení vlády. Hračky mohou být uvedeny na trh pouze tehdy, splňují-li základní požadavky na bezpečnost. „Vzhledem k výše uvedeným nedostatkům vydala ČOI záporné stanovisko k propuštění výrobku do volného oběhu, tj. na trh EU,“ zakončil Fröhlich.

Nebezpečná plastová rybička

ČOI varuje před rybičkou na klíček z Číny. Hračka je složena z malých dílků, kterými se mohou děti udusit. ČOI varuje před rybičkou na klíček z Číny. Hračka je složena z malých dílků, kterými se mohou děti udusit. | Česká obchodní inspekce

Inspektoři ČOI ve středu zakázali rovněž prodej plastové rybičky na klíček. Hračka je složena z dílků, které mohou děti snadno utrhnout, ukroutit a následně je vdechnout nebo spolknout. Hrozí tak udušení nebo zalknutí dítěte. „Barevná rybička má pohyblivý ocásek složený z dílků, spojených průhlednou plastovou folií. Je na kolečkách a jezdí po natažení klíčkem,“ informovala inspekce. Výrobce hračky či údaje o prodejci ČOI neuvedla.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi