Na klidný oběd v restauraci není čas, stále více lidí se »odbývá« rychlovkou ve fast-foodech. Víte ale, co se ve vašem těle děje hodinu poté, co spořádáte pořádný »hambáč«?
Co s vaším tělem udělá hamburger během hodiny? Vysoký tlak, dehydratace a hlad!
1.Po 10 minutách - Mozek má radost
Naše mozky v sobě mají z dob, kdy byl jídla nedostatek, zakódovanou touhu po kalorických jídlech. Průměrný dvoupatrový hamburger má 540 kalorií, po těle se tak rozšíří pocit spokojenosti. Ten ale bohužel přispívá i k chuti na další jídlo...
2.Po 20 minutách - Uvolní se cukry
Přestože hamburger nepatří mezi tradiční sladká jídla, obsahuje hodně kukuřičného škrobu, bohatého na fruktózu. A právě ten způsobuje v těle chuť na další jídlo... Může zapříčinit obezitu, cukrovku i onemocnění srdce.
3.Po 30 minutách - Dehydratace
Dvoupatrový hamburger obsahuje 970 miligramů sodíku. Takové množství soli zpravidla vyvolává dehydrataci. Nedostatek vody se ale jednoznačně nemusí projevit žízní. Leckdo si signál vykládá bohužel tak, že je čas na přídavek.
Příjem takového množství sodíku ledviny nestíhají zpracovat a odbourávání soli z těla »vázne«. Jenže »předávkování« sodíkem splaší vaše srdce, které se začne snažit pumpovat do oběhu více krve. Tím stoupne krevní tlak, s čímž je spojené riziko mrtvice nebo onemocnění srdce.
4.Po 40 minutách - Hlad
Před chvílí jste do sebe nacpali pořádný hamburger a už máte zase hlad? Na tom bohužel není nic překvapivého. Kalorické jídlo vás připravilo o schopnost kontrolovat svou hladinu cukru v krvi. Kukuřičný škrob obsahuje velké množství fruktózy, která se rychle vstřebává do trávicího traktu. Tím splaší hormon inzulin, který má na starosti vyrovnávat hladinu cukru v krvi. A než se mu ji skutečně podaří srovnat, vás přepadne pocit hladu a potřeba dodat tělu další cukry!
5.Po 50 minutách - Pomalé trávení
Běžné jídlo tělo zpracovává 24 až 72 hodin. Hamburgery jsou ale velmi tučné, a proto jejich trávení může trvat i déle než tři dny! Takzvané nenasycené mastné kyseliny může tělo trávit až 51 dní. A dvoupatrový hamburger jich obsahuje 1,5 gramu. Američtí vědci spojují i nenasycené mastné kyseliny s onemocněním srdce, obezitou, rakovinou a cukrovkou. Proto výživoví odborníci doporučují jíst nezdravá jídla z řetězců rychlého občerstvení co nejméně. Zhřešíte-li jednou za čas, tělo vám to jistě odpustí – pravidelně byste se ale hamburgery ládovat neměli...
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.