Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Za úplatek tři miliony tři roky vězení. Známe možné tresty v kauze Česká pošta

Autor: zst, ČTK - 
22. září 2015
16:15

Kamil Choc a Lukáš Čadek - aktéři kauzy Česká pošta - míří před soud. Vrchní státní zastupitelství v Praze dokončilo studování spisu a přípravu obžaloby. Pro Kamila Choce, který měl peníze požadovat, navrhuje státní zástupce až tříletý trest vězení. Pro podnikatele Lukáše Čadka, který měl úplatek nabízet, maximálně dva roky za mřížemi.

Nepřímé úplatkářství – to je podle Vrchního státního zastupitelství provinění obou aktérů v kauze spojené s pohledávkou u České pošty. Tomu, kdo úplatek v takovém případě nabízí, hrozí odnětí svobody až na dva roky. To se v tomto případě týká podnikatele Lukáše Čadka, který měl zaplatit za zdárné vyřešení svého problému u České pošty.

Kamil Choc, tedy muž, který tři miliony korun požadoval, může strávit ve vězení ještě o rok víc, tedy maximálně tři roky. „Dnešního dne byl po ukončení zkráceného přípravného řízení podán u Obvodního soudu pro Prahu 1 návrh na potrestání 1 podezřelé fyzické osoby pro přečin nepřímého úplatkářství podle § 333 odst. 1 trestního zákoníku a 1 podezřelé fyzické osoby a 1 podezřelé právnické osoby pro přečin nepřímého úplatkářství podle § 333 odst. 2 trestního zákoníku,“ píše se doslova ve vyjádření Vrchního státního zastupitelství.

Vše se točí kolem údajné pohledávky ve výši 24 milionů, kterou měl mít Čadek u České pošty. Choc mu měl za tři miliony pomoci problém vyřešit. Část peněz měla jít také k ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), ten ale obvinění odmítá.

„Jedna z podezřelých fyzických osob požadovala poskytnutí úplatku tři miliony korun za to, že bude svým vlivem a prostřednictvím dalších osob působit na úřední osoby mající vliv na činnost České pošty, s.p., aby Česká pošta, s.p. tuto pohledávku mimosoudně uhradila. Druhá z podezřelých fyzických osob, jednající za podezřelou právnickou osobu, poskytnutí požadovaného úplatku přislíbila,“ napsal státní zástupce Zdeněk Matula, který má případ na starost.

Matula návrhy trestů neupřesnil. Soud podle něj může nyní vydat trestní příkaz, při kterém hrozí nejvíce roční podmíněný trest, může ale také nařídit hlavní líčení.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi