Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch v chemičce Unipetrolu zatím nemá viníka, vyšetřování zabere měsíce

Autor: ČTK, kle - 
21. září 2015
14:23

Policie ukončila ohledávání místa srpnového výbuchu a požáru v chemickém areálu Unipetrolu v Záluží u Litvínova na Mostecku. Vyšetřování příčin ale potrvá měsíce. Policie zatím nikoho neobvinila, výši škod chemička doposud neuvedla. Novinářům to řekli zástupci policie, hasičů a petrochemického holdingu.

Vyšetřovatelé na místě zajistili desítky stop, vyslechli zhruba 80 zaměstnanců Unipetrolu. Událost prověřují jako přečin obecného ohrožení z nedbalosti.

„Vyžádali jsme si posudky z Technického ústavu požární ochrany a z Vysoké školy báňské, aby na základě zajištěných stop mohlo být potvrzeno nebo vyvráceno něčí zavinění,“ uvedl vyšetřovatel Jiří Vopravil. Mezi zajištěnými stopami jsou matky, šrouby či potrubí vážící několik set kilogramů.

Etylenová jednotka je celá mimo provoz, v provozu jsou jednotky polyolefinu a rafinérie. Unipetrol najal firmu, která připravuje harmonogram prací, aby poškozená jednotka byla co nejrychleji zprovozněna. V práci jsou všichni zaměstnanci.

Policie připravila seznam zařízení, která chce ještě analyzovat. Zaměstnanci Unipetrolu paralelně demontují jednotlivá zařízení a uklízejí.

S požárem v chemičce bojovaly stovky hasičů

Požár zasáhl kromě etylenové jednotky i pyrolýzní pece. Událost se stala 13. srpna, první výbuch nastal krátce před devátou hodinou, další exploze několik minut poté. Hasiči požár lokalizovali 18. srpna dopoledne. Na jeho likvidaci se podílelo 43 jednotek, tedy skoro 500 hasičů, byl vyhlášen zvláštní stupeň poplachu.

Na místě se při zásahu vystřídalo 287 policistů. „Ověřili jsme si, že je potřeba zvýšit kapacitu silnice, která vede kolem chemického areálu, ale i obou objízdných tras,“ uvedl ředitel mostecké policie Jiří Volprecht.

Při požáru nebyl nikdo zraněn a podle měření hasičů neunikly do ovzduší žádné škodliviny.

Litvínov ihned po největší mimořádné události v Unipetrolu od roku 1996 obnovil požadavek na vládu na rozšíření silnice I/27 mezi Mostem a Litvínovem na čtyři pruhy.
Areál Chempark Záluží je největší chemický areál na území České republiky. Sídlí v něm několik desítek firem.

Unipetrol nedávno oznámil podpis smlouvy s italskou společností Technip o výstavbě nové jednotky na výrobu polyetylenů. „Ta bude konzumovat etylen vyrobený v jednotce, kterou zasáhl požár,“ řekl ředitel vývoje a výzkumu Unipetrolu Tomáš Herink. „Paralelně tak bude stavěna nová jednotka a obnovována současná,“ doplnil.

Celkové investiční náklady činí 8,5 miliardy korun. Zprovoznění jednotky je naplánováno na polovinu roku 2018.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi