Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odtahovat auta z dálnic bude smět jen několik firem. Vyvolené má vybrat ŘSD

Kdo odtáhne rozbité auto, pokud nemůže rozhodnout majitel vozu? ŘSD určí seznam „povolených“ firem. (Ilustrační foto)
Kdo odtáhne rozbité auto, pokud nemůže rozhodnout majitel vozu? ŘSD určí seznam „povolených“ firem. (Ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: kle - 
21. září 2015
08:26

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce změnit současný systém odtahování porouchaných aut z dálnic a rychlostních silnic. V případě těžkého zranění či smrti majitele vozu rozhodují o odtahu policisté. Podle připravované novely zákona o provozu na pozemních komunikacích o tom nově bude rozhodovat pouze majitel vozu nebo ŘSD, informoval web iDNES.cz.

Dotyčný paragraf do projednávané novely vložil poslanec Martin Kolovratník (ANO). „Nařídit odstranění překážky bude možné pouze majiteli vozidla nebo správci komunikace, tedy ŘSD,“ řekl webu Kolovratník. Úředníci chtějí tímto krokem eliminovat činnost firem specializovaných na předražený odtah. „Pojišťovny tlačí pouze na cenu odtahu, ale neřeší standardy odtahu. Jde hlavně o to, aby nebyla překážka na dálnici příliš dlouho,“ dodal poslanec.

ŘSD už uveřejnilo ve věstníku veřejných zakázek oznámení o chystané soutěži. Z ní chce vybrat „vyvolené“ odtahové firmy, které jediné by nově směly na dálnicích odtahovat. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl prohlásil, že to „není tak, že chceme trh uzavřít pro pár firem. Ale potřebujeme mít jistotu nastavených standardů.“ Správce silnic odhadl hodnotu prací na 157 milionů korun za pět let.

Vítězné firmy by měly mít nastavené fixní ceny za jednotlivé úkony. Proto by se nemělo stát, že odtah z dálnice bude výrazně dražší než z jiných silnic. Pokud by se změna osvědčila, plánuje ji poslanec Kolovratník prosadit i na silnice nižších tříd.

Změna se nelíbí České kanceláři pojistitelů (ČKP), zastřešující pojišťovny nabízející povinné ručení. Podle mluvčího ČKP Aleše Povra je zbytečné, aby se budoval další systém. „Současné systémy jsou funkční, garantují rychlé odstraňování nepojízdných vozidel a jsou výhodné pro motoristu, který využívá služby předplacené v pojištění,“ tvrdí.

Zobrazit celou diskusi