Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemanovy trenky, prostředníček i otazník. 7 děl, která vzbudila rozruch

  • Autor: mts - 
    21. 9. 2015
    05:37

    Na Pražském hradě zavlály o víkendu místo prezidentské standarty velké červené trenky. V převlečení za kominíky je tam pověsila skupina Ztohoven. Česko už má s aktivitami umělců, které budí rozruch, zkušenosti. Například David Černý umístil na Vltavu velký prostředníček, Roman Týc upravil sklíčka u semaforů pro chodce. Podívejte se na 7 nejznámějších „přešlapů“.

  • 1.Místo srdce otazník

    Místo Havlova srdce svítil na Hradě otazník. Místo Havlova srdce svítil na Hradě otazník. | ČTK

    V lednu 2003 členové skupiny Ztohoven vytvořili otazník zakrytím poloviny červeného neonového srdce výtvarníka Jiřího Davida, které svítilo nad Pražským hradem na konci funkčního období prezidenta Václava Havla.

  • 2.Atomový výbuch v Krkonoších

    Známý příklad hackerského útoku u nás: Skupina Ztohoven se nabourala do vysílání České televize Známý příklad hackerského útoku u nás: Skupina Ztohoven se nabourala do vysílání České televize | Archiv Blesku

    V červnu roku 2007 se skupina Ztohoven nabourala do vysílání ČT 2. Diváci tak během sledování živě vysílaného pořadu Panorama najednou viděli, že v Krkonoších vybuchla atomová bomba. Případ řešil soud, umělci nakonec vyvázli bez trestu. Dokonce ještě získali cenu od Národní galerie v Praze.

  • 3.Čůrající i oběšení panáčci

    Výtvarník Roman Týc vyměnil sklíčka na pražských semaforech pro chodce. Výtvarník Roman Týc vyměnil sklíčka na pražských semaforech pro chodce. | Profimedia.cz, Youtube.com

    Roman Týc v roce 2007 upravil v Praze 50 semaforů pro chodce k obrazu svému. Místo panáčků v poloze, kdy stojí nebo jdou, se objevili při čůrání, pití z lahve nebo oběšení. Výtvarník Týc kvůli přeměně sklíček strávil měsíc ve vězení, nezaplatil totiž pokutu 60 tisíc korun.

  • 4.Stereotypy v Entropě

    Entropou vzbudil David Černý pořádné vášně. Zvlášť v Bulharsku, které připodobnil k tureckému záchodu Entropou vzbudil David Černý pořádné vášně. Zvlášť v Bulharsku, které připodobnil k tureckému záchodu | Archiv Blesku

    Rozruch po celé Evropě způsobila v roce 2009 satirická plastika sochaře Davida Černého. Vláda ho u příležitosti českého předsednictví v Radě EU pověřila vytvořením uměleckého díla. Černý ale vytvořil plastiku, která znázorňovala stereotypy spojované s každou zemí Unie.

  • 5.Telefonní čísla politiků

    Skupina Ztohoven zveřejnila čísla na politiky. Skupina Ztohoven zveřejnila čísla na politiky. | archiv Blesku

    V listopadu 2012 zveřejnila skupina Ztohoven telefonní čísla některých politiků. Na výstavě Kartografie naděje v pražském centru DOX umístila tabuli, na níž byly kontakty na všechny poslance včetně premiéra Petra Nečase, některých ministrů a tehdejšího prezidenta Václava Klause. Policie případ odložila, protože dospěla k názoru, že nebyl spáchán trestný čin.

  • 6.Prostředníček mířící na Zemana

    Fialový prostředníček míří na Pražský hrad Fialový prostředníček míří na Pražský hrad | ČTK

    Předloni v říjnu se na Vltavě objevil 10metrový vztyčený prostředníček, který mířil směrem k Pražskému hradu. Umělec David Černý tím vyjádřil svůj názor na politiku prezidenta Miloše Zemana.

  • 7.Zemanovy trenky

    Video  Červené trenýrky na Pražském hradu - umělci Ztohoven  - Ztohoven.com
    Video se připravuje ...

    Nejnověji se skupině Ztohoven podařilo v převlečení za kominíky vylézt po lešení na střechu Pražského hradu. Ze stožáru nejprve sundali prezidentskou standartu a nahradili ji červenými trenýrkami. „Dnes nad Prahou zavlála zástava muže, který se nestydí vrávorat opilý nad českými korunovačními klenoty, stýkat se s pochybnými diktátory, držet ve funkci kancléře šmelináře bez bezpečnostní prověrky…, muže, který se nestydí vůbec za nic,“ uvedla skupina.

     

    Police oznámila, že v sobotu zadržela a následně propustila tři muže, které podezírá z přečinu výtržnictví a krádeže. Hrozí jim až dva roky vězení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

123automobil ( 22. září 2015 12:14 )

ATLAS8 ( 22. září 2015 05:38 )

Já bych jen doplnil "chybějící"- není to nic jiného než hrubá urážka hlavy státu,být to v USA,tak je zcela regulérně sestřelili,pokud by se ovšem dostali na střechu Kapitolu,střežení jednoho ze symbolů hlavy státu "prezidentské vlajky" se ukázalo být velmi nedostatečné, nějaký pražský právník dokonce napsal, že se jedná o "uměleckou" provokaci, NE je to "bohapusté" znevažování hlavy státu a provokatéři,kteří to způsobili by měli nést trestně právní odpovědnost, "tykadlový"řidič p. Smetana také "jen" přimaloval některým politikům tzv. tykadla a šel"sedět" na tvrdo,žádná amnestie, tak proč dělat nějaké okolky s rádobyumělci,či recesisty,potrestat a to včetně "panáčků" z ostrahy hradu, jedná se o hrubé porušení pracovní kázně!

paralenka ( 21. září 2015 19:57 )

 Co kdyby si pseudoumělec Černý půjčil z Lešan "svůj" růžový tank a převezl ho na hranice s hlavní namířenou provokativně na Greater Middle East - taky blbá recese, že? Ale na to je hodně ubohé sté ho*vno, takže se jen trapně a nevhodně předvádí a nasírá lidi. Jsou ovšem věci, které jsou PŘES, a tohle je ten případ!!!

stopms ( 21. září 2015 12:04 )

Potřebovali by tzv. spratkové s Černým v čele dostat motyku nebo lopatu do ruky a makat pár let na poli nebo kopat jámy třeba na kabely, aby večer padli do postele a ráno v 5 h vstávali do rachoty. Mohou, chlapečkové, také do fabriky k pásu. Ony by je přešly urážky těch, kteří se jim nelíbí. Kdyby každý občan ničil kolem sebe majetek z našich daní uhrazený jen proto, že se mu to či ono nezamlouvá, tak by z republiky nic nezbylo.

oldedek ( 21. září 2015 11:34 )

"Je Hrad vůbec zabezpečený? ptají se po vyvěšení rudých trenek politici..." Jestliže to tam vede hlavní vedoucí Ofčáček a připomáhá mu šmelinář kluk Minářů, tak je tam určitě čurbes jako v tanku ..

Zobrazit celou diskusi