Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Za bouračky může i hudba. Jaké hity jsou pro jízdu autem bezpečné?

  • Autor: všm - 
    20. 9. 2015
    09:30

    Hučení motoru auta, ubíhající krajina a z rádia hrající rytmická melodie. Kdo by to neznal. Dlouhá cesta vozem může být někdy únavná, není proto divu, že si ji řada řidičů ráda zpříjemní poslechem hudby. Ovšem pozor, vědci dávno potvrdili, že písně působí na lidskou psychiku i tělesné funkce. A tím i na kvalitu řízení. Vášnivé latinskoamerické rytmy třeba zvýší pulz a zlepší náladu, tvrdý rock zase naladí k větší odvaze až agresivitě. Společnost Allianz tak ve spolupráci s odborníkem vybrala 10 hitů, které je bezpečné při řízení poslouchat.

     

  • 1.Ed Sheeran - Thinking Out Loud při jízdě naladí

    Ed Sheeran je mladý anglický zpěvák a textař Ed Sheeran je mladý anglický zpěvák a textař | ČTK

    Málokoho by běžně napadlo, že hudba, kterou si při řízení pouští, může mít dopad na řidičské schopnosti. Podle aktuální studie rakouské Allianz tomu tak ale je. 

     

    „Hudba může zpomalit nebo naopak zrychlit krevní oběh, když je její tempo podobné lidskému pulzu. Na to bychom si měli při řízení dávat pozor,“ vysvětlil muzikolog Marcin Suder, jenž na studii pracoval. Doporučuje proto vyvarovat se poslechu příliš rychlé, důrazné nebo pronikavé muziky. Ideální je prý melodický pop v anglickém jazyce.

     

    Vhodný je tak poslech třeba anglického hudebníka Eda Sheerana a jeho pomalého songu Thinking Out Loud, který vydal v roce 2014.

     

      

  • 2. Hit Padesáti odstínu šedi - Love Me Like You Do

    Zpěvačka Ellie Goulding zavítá brzo i do Prahy Zpěvačka Ellie Goulding zavítá brzo i do Prahy | profimedia.cz

    Podle studie může být problémem i časté přepínání mezi rozhlasovými stanicemi a samostatnou kapitolou je potom příliš hlasitá hudba jakéhokoli typu. „Bohužel nejen naši klienti mají zkušenosti s tím, že poslech hlasité hudby například před železničním přejezdem bez závor se může stát příčinou neštěstí,“ uvádí Tomáš Klofát, ředitel likvidace pojistných událostí Allianz pojišťovny.

     

    Klíčem jsou jednoduché melodie, jednoduchý rytmus a verše. To splňuje i nový hit britské zpěvačky Ellie Goulding „Love Me Like You Do“, který se objevil na soundtracku populárního filmu Padesát odstínu šedi

     

     

  • 3.Rytmická píseň Lean On nehodu nezaviní

    Major Lazer a jejich song je pro jízdu bezpečný Major Lazer a jejich song je pro jízdu bezpečný | Wikipedia.com

    Podle Sudera vede hlasitá hudba k řadě nehod v městském prostředí. Řidiči jsou při jejím poslechu méně vnímaví k okolnímu dění. Ideální hudba pro bezpečnou jízdu je s hlasitostí mezi 75–80 dB.

     

    Řidiči by si tak měli třetí z „bezpečných hitů“ vychutnávat v rozumné hlasitosti. Jde o dílo americké skupiny Major Lazer a francouzského producenta DJ Snake, na vokálech zazní i dánská zpěvačka MØ. 

     

     

  • 4.Pro něžnější duše do auta - Stay with Me od Sama Smithe

    Sam Smith se songem Stay With Me prorazil Sam Smith se songem Stay With Me prorazil | Wikipedia.com

    Tempo hudby je zase dobré držet mezi 60–100 BPM, v autech není vhodné poslouchat například taneční nebo příliš emocionálně laděné kousky.

     

    To ale neznamená, že by písně musely emoce postrádat úplně. Důkazem je song „Stay with Me“ od umělce Sama Smithe z jeho debutového alba.

     

     

  • 5.Take Me To Church obsadil první místo v hitparádách

    Mezinárodní hit Take Me To Church Mezinárodní hit Take Me To Church | Wikipedia.com

    Podle výzkumu je ideální pro řízení pop. Většina žen s tím problémy nemá, mužům ale není tento směr tak blízký. Upřednostňují prý v autě spíš hard rock, to ale není příliš bezpečné. 

     

    Irská píseň „Take Me to Church od Hoziera by se ale mohla zalíbit i pánům. V roce 2014 song obsadil první příčky hitparád ve 12 zemích.


     

  • 6.I miláčky žen - One Direction - je poslouchat bezpečné

    Skupina One Direction je miláčkem dívek Skupina One Direction je miláčkem dívek | Profimedia.cz

    Hudba z rádia je podle průzkumu při řízení mnohem populárnější než si pouštět CD nebo MP3. Platí to pro všechny věkové skupiny.

     

    Právě v rádiích se lze často setkat s hitem idolů dívčích srdcí One Direction – Steal My Girl. 


     

  • 7.Veteráni Nickelback a song

    Kapela Nickelback hraje už 20 let Kapela Nickelback hraje už 20 let | Wikipedia.com

    Podle studie může být bezpečnostním problémem i časté přepínání mezi rozhlasovými stanicemi. Dvě třetiny dotazovaných uvedly, že změní stanici nebo přepnou píseň až 10krát za hodinu. 


    Podobně náročným řidičům by se mohla třeba zalíbit píseň „What Are You Waiting For? od kanadské rockové kapely Nickelback. 

     

     

  • 8.You Are Unstoppable od vousaté Conchity

    Conchita Wurst si získal srdce diváků a posluchačů. Conchita Wurst si získal srdce diváků a posluchačů. | Reuters

    Hudba v autě ale může mít samozřejmě také pozitivní účinky. Může řidiče nabudit a udržet bdělé. Proto také experti Allianz doporučili poslouchat píseň You Are Unstoppable od proslavené „vousaté zpěvačky“ Conchity Wurst. 


     

  • 9.Účastníci soutěže Eurovision jsou na poslech do vozu ideální

    Finále soutěže Eurovize byla velkolepá show, účastnila se i kapela The Makemakes. Finále soutěže Eurovize byla velkolepá show, účastnila se i kapela The Makemakes. | ČTK, EPA, Reuters

    „Zejména v obtížných jízdních podmínkách nebo nejasné dopravní situaci, jako je třeba dopravní špička, by ale měli lidé hudbu vypnout, aby se mohli zcela koncentrovat,“ doporučuje expert.

     

    Při klidné jízdě si ale mohou řidiči poslechnout třeba letošní účastníky soutěže Eurovision: rakouskou kapelu The Makemakes a jejich „I Am Yours“.

     

     

  • 10.Dánský bezpečnostní přídavek

    Kapela na svém koncertě v Drážďanech Kapela na svém koncertě v Drážďanech | Wikipedia.com

    Náš hudební vkus ovlivňují individuální osobnostní charakteristiky, ale třeba i vzpomínky, které máme s danými písničkami spjaté. Roli hraje i náš věk či pohlaví. Právě vzpomínkové písně by si řidiči měli podle odborníků pouštět jen za klidné silniční situace. Raději by si měli naladit song „Mama Said“ od dánské skupiny Lukas Graham.


stařec ( 20. září 2015 14:36 )

Příště dostanete rady jaká hudba je vhodná na WC a pak třeba jaká je vhodná když stojíta na pracáku ve frontě !!!

Zobrazit celou diskusi