Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor na karcinogenní kuchyňskou metličku, varuje ministerstvo

Autor: všm - 
18. září 2015
13:08

Ministerstvo zdravotnictví nabádá, ať se občané podívají pořádně na své kuchyňské náčiní. Mohly by se mezi ním skrývat zdraví nebezpečné výrobky. Například šlehací metlička, která při přípravě pokrmů může uvolňovat rakovinotvorné látky.

Ministerstvo zveřejnilo varování pro dva kusy kuchyňského náčiní. V první řadě se jedná o závěsnou černou nylonovou metlu. Na rukojeti se nachází nápis BANQUET FOR YOUR HOME. 

Nebezpečná metlička Nebezpečná metlička | Ministerstvo zdravotnictví

„Bylo zjištěno, že obsahuje několik látek s možnými karcinogenními účinky na lidský organismus,“ uvedlo ve své zprávě ministerstvo a dodalo: „Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při styku tohoto výrobku s pokrmy může docházet k jejich kontaminaci karcinogenními látkami a následně k jejich konzumaci.“

Metličku ještě stále nabízí řada internetových obchodů.

Kromě tohoto kuchyňského náčiní by se měli spotřebitelé vyvarovat i používání melaminové misky MELAMINE WARE. „Laboratorními testy byla prokázaná skutečnost, že výrobek za předvídatelných podmínek použití uvolňuje formaldehyd. Akutní expozice malým dávkám formaldehydu vyvolává bolesti hlavy a zánět nosní sliznice. Formaldehyd dráždí oči a vyvolává slzení. Rychle se vstřebává kůží a může způsobovat podráždění nebo alergické reakce,“ uvedlo ministerstvo.

Nebezpečná miska Nebezpečná miska | Ministerstvo zdravotnictví

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi