Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Směšnou valorizaci důchodcům vylepší extra 900 korun. Ale až v únoru

Jaký je průměrný důchod v Česku?
Jaký je průměrný důchod v Česku?  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Zuzana Štíchová - 
18. září 2015
10:37

Důchodci si přilepší víc, než bylo v plánu. Vláda chtěla dát seniorům jednorázový příspěvek 600 korun, návrh dokonce leží ve sněmovně. Vzhledem k malému navýšení důchodů od příštího roku se ale koalice nakonec shodla na jednorázové výplatě 900 korun. Peníze by měli senioři dostat místo prosince až v únoru - kvůli legislativním průtahům.

„Zjistili jsme, že tak jak je nastavený mechanismus valorizace, tak to vyjde od ledna na směšně nízkou částku, a to 40 korun. Tak jsme se dohodli v rámci možností státního rozpočtu na tom, že jednorázový příspěvek bude navýšen na 900 korun,“ okomentovala změnu ministyně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Příspěvek se bude týkat všech českých seniorů, tedy téměř 3 milionů lidí. Průměrně si každý měsíc příštího roku polepší o 115 korun, bez ohledu na to, jak vysoký důchod jim každý měsíc chodí. Původně přitom Marksová chtěla systematické navýšení důchodů od nového roku. Na tom se ale koalice neshodla.

Dá Babiš na důchody více peněz?

Podle ministryně Marksové nový návrh příspěvku podporuje celá koalice a ve státním rozpočtu na rok 2016 se na něj peníze najdou, celkem navýšení příspěvku vyjde na 850 milionů korun. Za důchody tak stát příští rok vyplatí 3,85 miliardy.

Navýšení příspěvku koalice "přilepí" k aktuálně projednávané verzi. Ta už leží v Poslanecké sněmovně, protože ji ale opozice neumožnila schválit hned v prvním čtení, je možné návrh ještě doplnit.

oltec ( 18. září 2015 19:13 )

 jsou to darebáci bez studu, rozkradli celou republiku ,kterou budovali dnešní duchodci ať se jim skřiví huby

fandimhokeji1 ( 18. září 2015 13:01 )

Máme nejnižší důchody v Evropě. Politici přidají sobě s okamžitou platností a státním zaměstnancům že? Zdá se, že nepotřebují, aby se lidé měli lépe. To oni nechtějí. Fúúúúúúúj, horší než za totality. Na důchodcích a obyčejných lidech jim nezáleží. Ostuda celé evropské unie to je. na co jsme v EU? To ani oni nevidí??????? Já být mladší, tak jsem z téhle republiky dávno pryč.

fouk.si ( 18. září 2015 11:41 )

K tomu není co dodat, hlavně , že naši politici si přidávají podle libosti tisíce. Peníze se vyhazují oknem za kraviny a na pořádné platy pro obyčejné lidi, matky s malými dětmi a důchodce peníze nemají. Měli by si uvědomit, že i ti obyčení lidé mají nárok na to trošku důstojně žít.

stanislava ( 18. září 2015 11:38 )

No, to tak důchodce "vytrhne!. Mám sousedku, která všechno poplatí, tak jí nezbyde ani na léky a proto k lékaři raději nechodí. Na den má pouze 40.-Kč a to celý život dělala a byla pouze na 3 mateřských - pouze zákonnou délu a na operaci páteře. A´t žije tato vláda. Hlavně, že ostatní zaměstmnce se našlo víc peněz.

malejavelkej ( 18. září 2015 11:27 )

No to je tedy vytrhne! Předchozí vlády vybraly důchodový fond a použily na kdoví co. A teď jim chtějí přidávat celých 40 kaček? Ubohé. Vláda pořád brečí, že na nic nejsou peníze a ejhle, na imigranty je jich dost. Připodělaný Sobotka už včera vyhlašoval, že jich 18 tisíc zvládneme. EU přikáže, Sobotka srazí půlky a odkývá všechno.

Zobrazit celou diskusi