Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Obrna, autismus, záchvaty: Rodiče viní z nemocí dětí očkování. Lékaři se brání

Jaké má očkování výhody a nevýhody?
Jaké má očkování výhody a nevýhody?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: všm - 
17. září 2015
18:58

Nejdříve horečky, záchvaty, později dětská obrna či autismus - tak popisují vedlejší účinky očkování někteří čeští rodiče. Jsou přesvědčeni, že právě očkování je viníkem zdravotních problémů jejich dětí, i když lékaři tuto domněnku oficiálně nepotvrdili. Příběhy zhruba 60 rodin vydal nedávno Svaz pacientů ČR a skupina rodičů souhrnně v brožuře. Tu zaslal zákonodárcům, aby znovu zvážili novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle odborníků je ale pravděpodobnost těžkých vedlejších účinků u některých typů očkování jen jedna ku milionu. A ročně se díky němu zachrání 500 životů.

Téma očkování rozděluje rodiče na dva tábory: jedni ho zatracují, druzí ho považují za nezbytné. K názoru druhé skupiny se přiklání i tuzemští zákonodárci. Posvětili povinnost, že mateřské školy budou moci přijmout pouze kompletně očkované děti. Pokud zákon poruší, hrozí jim pokuta až 500 tisíc korun. Stejná pravidla pak budou platit také pro zájmové skupiny nebo třeba pro školy v přírodě.

Svaz pacientů se proti tomuto kroku bouří. I z toho důvodu vydal již druhý díl brožury Jak zasáhl systém očkování do života některých rodin II. "Zde přinášíme další důkazy o důsledcích nevhodného očkování u některých jednotlivců a ukazujeme na potřebu individuální potřeby očkování dětí," uvedl svaz na svém webu.

Variace na jedno téma

Jedním z šedesáti příběhů, které brožura obsahuje, je například i příběh Michaely S. Dceru podle svých slov nechala ve 13 měsících očkovat vakcínou Pediacel (neobsahuje žloutenku typu B) a zvolila schéma 2+1. "První den po její aplikaci probíhalo všechno dobře. Dcera byla trochu unavená a měla lehce zvýšenou teplotu. Druhý den se bohužel situace zhoršila, teplota se postupně zvyšovala a ve večerních hodinách najednou vyskočila až nad 40 stupňů Celsia. Než jsme se stihli rozhodnout, co budeme dělat, tak dcerka usnula. Asi po půlhodině spánku sebou začala jakoby zmítat a škubat celým tělem," popisuje matka.

V nemocnici prý doktorka ihned poznala, že se jedná o reakci na očkování a že se u dcery vlivem vysokých horeček pravděpodobně objevily febrilní křeče. Horečky několik dnů neustávaly, rodině jiní lékaři tvrdili, že dcera má virózu, i když výsledky kontrol krve tomu prý neodpovídaly.

Podepsali tak revers a odvezli si dceru z nemocnice. Po pár dnech s ní zamířili do specializovaného očkovacího centra. Teplota naštěstí začala opadat. "Lékařka bez váhání potvrdila, že se jednalo o reakci na vakcínu a že dcera už nesmí být dále očkována stejnou vakcínou, protože by to pro ni mohlo být nebezpečné, a sestavila individuální očkovací plán." Michaela S. popisuje, že její dcera je momentálně snad v pořádku, ona sama ale má pochyby o lékařích: "Z jakého důvodu všichni tak usilovně popírali reakci na vakcínu? Jak máme důvěřovat lékaři, který dělá svá rozhodnutí ze strachu?"

Tento příběh je z brožury jeden z těch šťastnějších. Některé další popisují obrnu či autismus. Jsou zde i takové, které končí smrtí. Pár dnů po narození bylo například miminko naočkováno proti tuberkulóze v nemocnici a nedlouho poté zemřelo na zástavu dechu. Rodiče jsou přesvědčeni o vině očkování, doktoři v tomto případě nikoliv.

Pozitiva stále převažují

Odborníci sice obecně možné komplikace nevylučují, podle nich jsou ale extrémně vzácné. "Naše pracoviště má na starosti očkování těžce nemocných dětí a dětí s velice závažnými reakcemi. Ty se ale vyskytují velice zřídka. Pro různé typy vakcín jsou samozřejmě jiné četnosti. Pro Priorix (vakcína proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím) jde o pravděpodobnost jedna ku milionu pro trvalé postižení. Po neživých vakcínách obsahujících složku černého kašle to bývalo jeden případ ze 100–300 tisíc, současné údaje ale nemám," popsala pro Blesk.cz lékařka Jitka Škovránková ze Specializovaného očkovacího centra Fakultní nemocnice v Praze-Motol.

Podobně se na věc dívá i ministerstvo zdravotnictví. „Možné vedlejší účinky očkování jsou bohatě vyváženy výhodami, které vakcinace přináší. Je třeba zdůraznit, že v České republice se očkováním podaří ročně zabránit přibližně 150 000 případů infekčních onemocnění, proti nimž existuje účinná a bezpečná očkovací látka. Právě díky očkování se také ročně daří zabránit cca 500 úmrtím na tyto infekce," uvedl pro Blesk.cz hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. 

Poslanci bojují za povinné očkování prý i kvůli uprchlické krizi. "Domnívám se, že v dnešní době, kdy do Evropy míří statisíce uprchlíků z různých končin světa, se ta situace i epidemiologicky může kdykoliv výrazně zhoršit, a vysoká proočkovanost je zárukou pro populaci, že nám zde hromadně nevypuknou přenosné infekční nemoci,“ ocenil povinnost očkování ve školkách ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kaaalda ( 18. září 2015 00:47 )

Moje dcera po očkování proti obrně její nástup s křečemi a stuhlostí byl zážitkem,který nepřeji žádným rodičům.

tommy1201 ( 17. září 2015 22:48 )

 Sorry, oči a

tommy1201 ( 17. září 2015 22:45 )

 Bohužel je hodně lidí, kteří nic nepochopili! Farmaceutická industrie si prosadí to své a politici jsou jen pěšáci, který splňují rozkaz. Otevřete konečně očištění nenechte se oblbovat!! Je prokázáno, že očkováni může způsobit autoimunitní choroby jako např RS atd. Vím, že ti starší mezi námi žádné hexa-vakcíny nedostaly a přesto žijeme....farmaceutická industrie je největší zločinec, který existuje!!

vladenka001 ( 17. září 2015 21:13 )

 Moje dcera měla po Priorixu záchvaty epilepsie. Nikomu bych to nepřála. V 16 měsících magnetická rezonance, lumbálka, sada vyšetření v Motole a epileptika. Očkované dítě přece nemůže od neočkovaného nic chytit, když je očkované!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi