Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ze zahraničních studentů má ČR miliardu. Kdyby všichni platili, bude to 7x tolik

Nejvíc zahraničních studentů na českých veřejných školách tvoří Slováci
Nejvíc zahraničních studentů na českých veřejných školách tvoří Slováci  (Autor: profimedia.cz)
Autor: val - 
17. září 2015
14:55

Na českých univerzitách studuje rok od roku víc zahraničních studentů. Platit školné však musí jen každý sedmý z nich, kvůli čemuž přitekla loni školám jedna miliarda místo sedmi, informuje MF Dnes.

Povinnost platit školné totiž podle deníku dopadá jen na ty studenty, jejichž výuka neprobíhá v češtině. Na všechny ostatní jdou peníze ze státního rozpočtu, a to ve stejné výši jako v případě Čechů.

Na českých vysokých školách v současnosti studuje 34 tisíc cizinců z celkových 308 tisíc. Nejčastěji se jedná o Slováky, kteří tvoří více než polovinu, Rusy a Ukrajince.

Stejná pravidla i pro Čechy

Školy i odborníci nicméně vnímají dotování zahraničních studentů jako výhodu do budoucna. Brněnská Masarykova univerzita například podle MF Dnes spočítala, že částka, kterou v zemi během studia zanechají Slováci, převyšuje platby, jež za jejich studium vyplatí státní pokladna.

Stejná pravidla nicméně platí i pro české studenty v cizích zemích EU. Zavedení školného výhradně pro zahraniční studenty by navíc podle ministerstva školství bylo nezákonné. Dalo by se leda zavést plošné školné s benefity pro domácí studenty.

handgood ( 17. září 2015 18:48 )

Tisk tady neni a nikdy nebyl pro pravdivé informování občanů. Je to desinformační zbraň politiků.

tarrica ( 17. září 2015 17:19 )

U článků o utečenecké invazi diskuze není,tak jen dotaz:proč se nikdo neohlíží na názor 98%občanů na uprchlíky.Nechce je nikdo,koho znám-nikdo z šikoké veřejnosti.Jaký je rozdíl mezi komunisty,kteří se moc neohlíželi na veřejnost a současnou vládou ? Opravdu nikoho nezajímáme? Je mi smutno a jsem otrávená z přístupu těch,kteří nás mají zastupovat a přenášet naše názory do praxe.

Zobrazit celou diskusi