Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chřipka zabíjí častěji než dopravní nehody: Jak se ubráníte?

Autor: ula - 
18. září 2015
05:00

Chřipková sezona klepe na dveře a její virus si nevybírá. Ohroženi jsou hlavně senioři, děti a lidé s chronickými onemocněními. Nakazit se může kdokoliv a někdy může mít nemoc fatální následky. Chřipková epidemie nás potrápila na začátku roku a vyžádala si několik desítek úmrtí. Jak se na chřipku připravit?

Zabíjí častěji než dopravní nehody

I když většina z nás má tendenci chřipku přecházet, jedná se o dlouhodobě nejrozšířenější a nejsmrtonosnější virové onemocnění. U nás každoročně onemocní chřipkou statisíce lidí a v jejím důsledku zemře ročně přibližně  1500 pacientů, což je 2x více než následkem dopravních nehod.

Nestabilní mutující virus

Chřipka průběžně mutuje. Lék v podstatě neexistuje, my jen můžeme tlumit symptomy, jako je horečka a bolest. Chřipka se snadno šíří a přežívá i několik dní. Nakazit se můžete prakticky jakkoliv – obyčejným podáním ruky, z telefonního sluchátka, držadla v MHD, bankovkami. Neléčená chřipka může vést např. k zánětu plic, zánětům středního ucha nebo i myokarditidě nebo meningitidě.

Spouštěči epidemie? Malé děti

Nejčastěji se chřipkou nakazí v kolektivních zařízeních děti a ty pak šíří nákazu na dospělou populaci. Nejvíce nemocní z dospělých jsou právě rodiče dětí. Největší komplikace hrozí seniorům, kteří často nemocné děti hlídají. Pokud se nakazí, je u nich až 60x větší riziko úmrtí.  Ohroženi jsou i chronicky nemocní (pacienti s onemocněním sleziny, srdce, cév, diabetici, apod.)

Jak rozpoznat chřipku

Chřipka se často zaměňuje s nachlazením. Začínají podobně, tedy škrábáním v krku. U nachlazení ale máte normální teplotu, maximálně mírně zvýšenou, ucpaný nos a kašel.

Tohle už je chřipka

Jak se vyhnout nákaze?

  • Vitaminy jsou základ, ale nepřehánějte to s multivitaminy, stejně vám obvykle všechny vitaminy nechybí. Stačí vitamin C, 500 až 1000 mg denně (cca kilo pomerančů)
  • Jezte zeleninu, ovoce, nezapomínejte na bílkoviny.
  • Hodně pijte, ale ne alkohol. Kocovina totiž odstaví vaši imunitu na 24 hodin.
  • Saunujte a otužujte se. Výzkumy prokázaly, že lidé, kteří navštěvují saunu alespoň 2x týdně, jsou o polovinu méně ohroženi viry.
  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným prostorům. Kouření vysušuje nosní sliznice, paralyzuje řasinky v dýchacím ústrojí a tím snižuje obranyschopnost organismu. Kuřáci patří vedle diabetiků mezi nejčastější oběti chřipky.
  • Vyhýbejte se místům s vysokou koncentrací lidí. V práci používejte antibakteriální gely a ubrousky na ruce, nedotýkejte se zbytečně často rukama obličeje nemněte si oči. V období chřipkové epidemie si nepůjčujte od kolegů sklenice, příbory, nebo i mobilní telefony.
  • Myjte si pravidelně ruce. Hlavně před jídlem a po návratu z míst, kde hrozí nákaza
  • Udržujete domácnost v čistotě, větrejte. Používejte na úklid dezinfekci. Otírejte věci, kterých se často ostatní dotýkají – tedy kliky od dveří, telefony, ovladač na televizi nebo i vodovodní baterie.
  • V noci spěte minimálně sedm hodin, posílíte imunitu.
  • Nechte se očkovat. Je prokázáno, že u zdravých dospělých v 70–90 % zabrání onemocnění, u dětí snižuje výskyt zánětu středního ucha, u starších osob snižuje potřebu hospitalizace a riziko úmrtí až o 80 %. Nejvhodnější doba na očkování je právě teď, tedy od září do listopadu. Očkování proti chřipce není nijak drahé, většina pojišťoven na ni přispívá a rizikové skupiny obyvatel mají očkování zdarma.

malavelka ( 18. září 2015 08:00 )

To je těžké, když u distributora léčiv jsou nemocní lidé. Nachlazeníá je asi špatné vyjádření, jsou to virozy,které mutují a točí se to v kolektivech i rodinách dokola.

Zobrazit celou diskusi