Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sněmovní hádka kvůli kauze Michaláková. Marksová vracela úder poslankyni

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. září 2015
14:25

Razantnější postup české vlády v případě norských dětí požaduje poslankyně Jitka Chalánková. Nejpozději za měsíc by totiž měla rozhodnout krajská komise v Norsku o dalším postupu v případu odebraných dětí Denise a Davida Michalákových. Pokud úřad děti nevrátí matce, chce Chalánková zařadit bod na jednání Poslanecké sněmovny a urychlený zásah premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Právě ve čtvrtek vyslýchá norský úřad v případu Evu Michalákovou a svědky, kteří by měli svědčit v jejich prospěch. Výsledek jednání by měl být znám nejpozději za měsíc. „Mají na to 30 dní, ale teoreticky mohou verdikt vyhlásit dneska, ale nestává se to,“ okomentoval proceduru Pavel Hasenkopf, právník a bývalý poradce prezidenta Klause. V případu se intenzivně angažuje stejně jako poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09).

„Norská strana dokonce opakovaně odmítla žádosti rodiny o setkání s dětmi. Naposledy jejich dědečka, který teď je v Norsku k dispozici,“ řekla k problémům Chalánková s tím, že přístup do celého spisu má, více informací ale prozradit nemůže.

Argumentace norských úřadů se podle ní zcvrkla na tvrzení, že děti už jsou od matky příliš dlouho odloučeny a u pěstounů si zvykly. Striktní chování pak odůvodňují přílišným mediálním zájmem. Druhý z důvodů ale podle Chalánkové odmítla norská premiérka během setkání se svým protějškem Bohuslavem Sobotkou.

Právě premiér by měl podle Chalánkové urychleně v případu zakročit, a to ve chvíli, pokud Eva Michaláková neuspěje u aktuálně probíhajícího řízení. „Vláda musí odpovědět na aroganci, kterou Norsko zastírá fatální chyby svého úřadu a systému,“ řekla ve sněmovně Chalánková.

Téma otevřela Jitka Chalánková už dopoledne během písemných interpelací na členy vlády. Ministryni práce a sociálních věcí vytýkala nečinnost jejího rezortu.

Michaela Marksová se bránila tím, že postup Česka v případu je velmi nadstandardní. „Oba tito chlapci se v Norsku narodili a oba tam vlastně celý svůj život žili,“ řekla ministryně. Byla to podle ní rodina, která nevyužila všechny možnosti bránit se u instancí nadřízených Barnevernu. A nakonec i ona zaútočila na svou sokyni.

„Mě fascinuje, s jakým nasazením se paní poslankyně Chalánková věnuje zrovna tomuto případu, když jiným podobným případům se věnuje minimálně,“ naznačovala Marksová, co si o aktivitách poslankyně myslí.

Veřejné informace k případu

Oficiálních informací k choulostivému případu odebrání bratrů Michalákových z péče jejich rodičů není příliš mnoho. Norská sociální služba Barnevernet odebrala děti na jaře 2011. Celý případ se tedy táhne už více než 4 roky.

Za odebráním stály pracovnice mateřské školky, kam chlapci v Norsku chodili. Ty měly podezření na sexuální zneužívání obou dětí. Za měsíc a půl putovali oba chlapci do pěstounských rodin, každý do jiné.

Dosud není jasné, zda se obvinění z násilí a sexuálního zneužívání norským úřadům podařilo prokázat. V případu už se angažoval i premiér Sobotka, který se sešel s norskou předsedkyní vlády, i prezident Zeman, který psal norskému králi. Diplomatické řešení se ale zatím nalézt nepodařilo.

bum-bec-bum ( 21. září 2015 09:02 )

Jak máme důvěřovat české vládě, když nemají ani na Barnavernet. Barnavernet si dělá perdel z celé české vlády včetně Sobotyk. Kur.wa na co vás platíme, vy hounaři, koukejte aby se děti dostali k mámě. Marksová na nějaké osobní pindy není čas. Jednej!!!!! Okamžitě!!! Do Norska, děti si odvezeme zpět do České republiky, basta.

Zobrazit celou diskusi