Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Unesený Ashya, který v Česku porazil rakovinu: Po operaci mozku je levák

Autor: ryc - 
17. září 2015
06:20

Z Ashyi Kinga (6) z Velké Británie se stal po operaci nádoru mozku levák. Původně používal chlapec především pravou ruku, po odstranění meduloblastomu však upřednostňuje levou.

Z Ashyi Kinga (6) z Velké Británie se stal po operaci nádoru mozku levák. Původně používal chlapec především pravou ruku, po odstranění meduloblastomu však upřednostňuje levou.

Ashya se díky operaci ve Velké Británii a následné terapii v pražském protonovém centru zbavil rakoviny. Mozek však zůstal poškozený a chlapec musí rehabilitovat. Zatím dokáže s oporou pomalu chodit. Jemná motorika se Ashyovi také zlepšila, pravou ruku však používá podstatně méně než dřív. „Není úplně neobvyklé, že dítě po operaci mozečku začne preferovat druhou ruku,“ vysvětlila primářka Jarmila Zipserová z neurorehabilitační kliniky Axon.

Ashya si tam vyzkoušel cvičení v kosmickém oblečku i smyslovou stimulaci v místnosti zvané Snoezelen. „Jsem ohromen, tohle je daleko za hranicí běžné fyzioterapie. Musím zjistit, jestli existuje podobné centrum i ve Velké Británii,“ řekl Ashyův otec Brett King (52) a dodal, že nevylučuje, že by se kvůli rehabilitacím do Prahy někdy vydali.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tlamovka ( 17. září 2015 07:52 )

jo,je to fajn,že se chlubíme takovým vynálezem,který pomáhá,jen je v tom háček,že není pro děti přístupný a dokáže ho využít jen minimum dětí,na které se někdo složí,aby jim to zaplatil! Takže o čem to je??? Opičárna s klukem z ciziny je akorát k naštvání!

Zobrazit celou diskusi