Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Univerzita celebrit neuspěla s odvoláním. 740 studentů má velký problém

Autor: ČTK, sou - 
16. září 2015
14:50

Univerzita Jana Amose Komenského neuspěla u Akreditační komise s žádostí o prodloužení akreditace speciální pedagogiky na dostudování současných studentů. Vyplývá to ze stanoviska, které tajemník komise Jiří Smrčka uvedl ve středu. Platnost akreditace učitelsky i neučitelsky zaměřeného magisterského oboru speciální pedagogika vyprší 30. září.

Do druhého, tedy závěrečného ročníku, mělo letos na podzim nastoupit 740 studentů. Většinu z nich tvoří učitelé, kteří si zde v kombinovaném studiu doplňovali potřebnou kvalifikaci. Problém Univerzity Jana Ámose Komenského potvrdila minsitryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Studenti tak budou muset dostudovat jinde.

Studenti tedy budou muset dostudovat na jiných školách. "Formálně k 1. 10. jim skončí studium a já budu muset zajistit, a to je v tuto chvíli moje priorita, dostudování těchto studentů," řekla Valachová s tím, že už komunikuje s děkany pedagogických fakult napříč republikou.

Řešení by se ministryně ráda přiblížila už v pátek, kdy svolala mimořádné jednání. Rozhodnutí komise pro ní překvapivé nebylo. "Po svém nástupu jsem měla informace o tom, že situace je vážná," dodala nástupkyně Marcela Chládka.

Komise největší soukromé vysoké škole v Česku vyčítá, že na doporučení, která měla zajistit kvalitu dostudování studentů, reaguje jen formálně. UJAK podle nich tímto způsobem naložila mimo jiné s doporučeními expertní skupiny, která většinu studentů doporučila nepřipustit ke státnicím kvůli nedostatečné praxi nebo špatnému vedení diplomové práce.

UJAK se podle svých vyjádření se všemi výtkami u všech studentů vyrovnal a nechal je skládat státnice.

Problémy s praxí studentů i diplomkami

Akreditační komise ale argumenty vysoké školy posoudila jako nedostatečné. „U realizovaných odborných praxí, k nimž se expertní skupina vyjádřila negativně, byly pouze doplněny určité formální náležitosti bez dalších prověřování kvality praxe. Obdobně formálně se škola vypořádala s připomínkami k těm diplomovým pracím, u nichž se expertní skupina kriticky vyjádřila k zaměření tématu, kvalifikaci či odbornosti vyučujících,“ uvedla ve stanovisku.

Státní závěrečné zkoušky, které se konaly za dohledu odborníků z veřejných vysokých škol i ministerstva školství, měly obvyklou kvalitu jen v ústní části. Naopak obhajoby diplomových prací vykazovaly určité nedostatky. Ty souvisely například se špatnou metodologií nebo nepodloženými závěry.

"Mým cílem je, aby vysokoškolské vzdělání bylo kvalitní a ty závěry Akreditační komise jsou takové, že tento studijní program dostatečnou kvalitu pro studenty nezaručoval," řekla k tomu Valachová.

Komisi se nelíbí ani vysoký počet externistů

Komise také kritizuje příliš vysoký podíl externistů na vedení nově zadaných diplomových prací. K červenci 2015 bylo zadáno 522 závěrečných prací, z nichž bylo 305 vedeno externisty. „Daná situace neskýtá záruku, že by UJAK byla schopná zajistit kvalitní dostudování stávajících studentů,“ shrnula komise svůj postoj.



Škola v minulosti opakovaně argumenty komise odmítala. Tvrdila mimo jiné, že jsou na její studenty kladeny vyšší nároky než na studenty veřejných vysokých škol.

Škola pro modelky

O univerzitě Jana Amose Komenského se často mluvilo jako o škole modelek nebo celebrit. Mezi jejich studenty patřily například moderátorka Iva Kubelková, Ivana Gottová, Iveta Lutovská nebo olympionička Kateřina Neumanová.  Univerzita o ní prohlásila, že její studium proběhlo řádně a svou diplomovou práci rovněž řádně obhájila.



kimbe ( 17. září 2015 09:19 )

 UJAK by měli ponechat. Aspoň na první dobrou víme, kdo je až tak totálně blbej, že si musel papír o "vzdělání" koupit.

salto ( 17. září 2015 08:26 )

Jakej problém? Udělaj rozdílovky (jestli takový obor někde existuje) a jedeme dál

makmark ( 17. září 2015 00:18 )

 Tuhle slavnou Univerzitu vystudovalo pár osob, u kterých by v normálním školství neudělalo ani maturitu

alusinek ( 16. září 2015 19:23 )

Přesně tak,proč by se tam ty modelky a další hrnuly

xindlceskej ( 16. září 2015 19:15 )

Takovou školu bych vystudoval i já se svým klonem

Zobrazit celou diskusi