Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jágr pomáhá hledat dárce pro Klárku! Dívenka potřebuje nutně transplantaci

Autor: Lucie Boháčová - 
14. září 2015
18:15

Je jí devět měsíců a nutně potřebuje transplantaci kostní dřeně. Aby se malá Klárka uzdravila, chybí jí vhodný dárce kostní dřeně. Hledá ho už i česká hokejová hvězda Jaromír Jágr (43).

„Jeden tatínek nás požádal o pomoc. Je nás tu přes 600 tisíc Čechů, tak věřím, že se někdo najde,“ napsal Jágr na svůj facebookový profil. Originální příspěvek s jeho pomocí sdílelo již téměř 130 tisíc lidí.

Na výzvu za několik hodin zareagovalo přes tři tisíce lidí, mnozí slibují, že se do registru kostní dřeně přihlásí. „Už jsem si tam volala, ale bylo mi řečeno, že mám počkat, až dokojím,“ napsala například Sylva R.

„Hledám dobrovolného dárce kostní dřeně pro dceru Kláru. Shoda může nastat pouze pro krevní skupinu B+, bude se porovnávat množství dalších krevních vlastností, věk dárce do 40 let,“ popsal tatínek Petr S.

A pak dodal, že na krevní skupině nezáleží, protože není nemocná jen Klárka. „Na hemato-onkologické klinice leží i několik dalších dětí, a asi nejen v Olomouci, které také pomoc potřebují.“ Klárčini bráškové Erik (9) a Radek (7) by měli jít na odběr v pondělí.

Jak je možné pomoci?

● Dárcem dřeně může být každý zdravý člověk.

● K darování dřeně pro rodinné příslušníky není věková hranice, u dobrovolníků je stanovena z ekonomických důvodů na 35 let (mladý člověk může v registru při stejných finančních nákladech na úvodní vyšetření setrvat desítky let).

● Přihlásit se můžete do Českého národního registru dárců dřeně – www.kostnidren.cz nebo Českého registru dárců krvetvorných buněk – www.darujzivot.cz. Odběrová místa jsou po celé republice.

● Co při přihlášení dárce čeká? Vyplnění dotazníku a odběr krve z žíly na předloktí, stejně jako např. při vyšetření u praktického lékaře.

● Pokud krvetvorné buňky (kostní dřeň) pacient potřebuje, mohou být odebrány dvěma způsoby: odsátím z vnitřku kostí v narkóze, nebo tzv. separací ze žilní krve, bez nutnosti narkózy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

y1xcvbnm ( 15. září 2015 12:43 )

Kéž by se to podařilo a dárce se našel.

vrahrychtar ( 14. září 2015 19:26 )

 Jarousi muzes najit nekoho kdo mi da na pivo??

pomoooc-hori ( 14. září 2015 18:33 )

ať žije JARDA

Zobrazit celou diskusi