Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pískající implantáty a rakovina: Tohle jsou největší mýty o plastické chirurgii

Největší mýty kolují o prsních implantátech
Největší mýty kolují o prsních implantátech  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ula - 
12. září 2015
19:45

Plastické operace jsou výsadou bohatých žen a nejsou určeny pro mladé lidi. To už dávno neplatí. O plastické chirurgii koluje celá řada mýtů, nejvíce se jich týká prsních implantátů. Vyvracíme ty největší z nich.

Na plastiku chodí jen bohatí a celebrity

Mýtus. Průkopníkem plastické chirurgie byl zcela jistě Michael Jackson, který se stal na plastikách i závislým, a od té doby byly zákroky spojovány spíše s celebritami. To už ale dávno neplatí. Motivací k podstoupení zákroku jsou z velké části zdravotní důvody a někdy i osobní, ne jen výstřelky slavných. Navíc ceny operací jsou přijatelné pro širší veřejnost.

Na plastiku chodí pouze ženy

Jak uvádí Ústav estetické medicíny, každý pátý až šestý pacient je muž. Zákroky, které vyhledávají, se liší v závislosti na věku. Mladé muže trápí vrozené estetické vady boltců, nosu či brady nebo deformace nosu po úrazech ze sportovních aktivit. Starší muži řeší oční víčka, ale také projevy stárnutí obličeje a krku.

Plastické operace podstupují hlavně lidé nad 50 let

Není tomu tak, nejsilnější věkovou skupinou jsou klienti od 30 do 49 let. 85 % tvoří mladé ženy, které podstupují operace prsou.

Podstoupit plastickou chirurgii je rozmařilost

Někteří lidé podstupují plastiku i ze zdravotních důvodů, např. ženy, kterým po kojení zůstanou příliš velká prsa, nebo o ně naopak kvůli nemoci přišly. Další vyhledají operaci na radu psychologa. Některým mladým ženám zvětšení prsou může pomoci ve zvýšení sebevědomí.

Estetický zákrok může provádět jakýkoliv lékař

Zákroky může v dnešní době skutečně provádět nejen plastický chirurg, ale například oční lékař, nebo i kosmetička v kosmetickém salónu. „Lepší je podstoupit zákrok u lékaře, který má atestaci v plastické chirurgii,“ říká Ondřej Měšťák z kliniky Esthé v Praze. „Pokud podstupujete plastický nebo estetický zákrok, ověřte si reference na lékaře,“ dodává.

Po liposukci se už netloustne

Pokud se po zákroku nebudete hýbat a sníte všechno, nač přijdete, stejně ztloustnete. Liposukce v některých partiích množství tukových buněk sníží, ale při nedodržení zdravého životního stylu a zvýšení hmotnosti mohou buňky tukové tkáně opět zvětšovat svůj objem.

Na plastiku nechoďte v létě

Je pravda, že teplé letní počasí a intenzivní sluneční záření je pro hojení vždy spíše zpomalujícím faktorem. V létě je třeba dát si pozor, nevystavovat jizvy na přímém slunci, otoky po operaci pomaleji ustupují a obvazy a elastické návleky doporučované po operacích mohou být nepříjemné. Je tedy jen na vás, zda chcete podstoupit plastiku i v létě.

Po plastických operacích nezůstávají jizvy

Ano, zůstávají. Je to operace jako každá jiná, je to zásah do těla a jizvy, i když mnohdy nepatrné, se objevují.

Plastický chirurg vás nemůže odmítnout

Plastický chirurg vás může odmítnout operovat, nejčastěji kvůli nereálným očekáváním. Spolehlivě plastického chirurga naštvete, když přijdete na konzultaci s fotkou celebrity s tím, že přesně takto chcete vypadat. Většinou jde totiž o zcela nerealizovatelné proměny.

Samostatná kapitola: Mýty o prsních implantátech

Ženy s prsními implantáty nesmí létat v letadle, protože za letu implantáty pískají. Ženy s implantáty se nesmí potápět. Prsní implantáty při velké námaze praskají a způsobují rakovinu. To jsou jen některé z mýtů, které opředly umělá prsa.

Implantáty rozhodně nepískají a ani vám nezabrání potápění. Musejí být bezpečné a odolné. K prasknutí implantátu může výjimečně dojít v případě extrémního nárazu např. při autonehodě, pádech z výšky nebo úrazech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi