Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kauza Pošta: O úplatek jsem si řekl opilý, omlouvá sám sebe Choc

Autor: všm - 
11. září 2015
13:26

Dvě piva a panák whiskey – ty prý mohou za celou kauzu Česká pošta. Tvrdí to alespoň politik Kamil Choc (ČSSD), který nabídl Lukáši Čadkovi, že pomůže obchodní spor s Českou poštou urovnat, pokud mu poskytne třímilionový úplatek. Choc ovšem tvrdí, že na nahrávkách, kde Čadkovi tlumočí nabídku na úplatek, byl opilý.

Kromě toho, že Choc tvrdí, že na nahrávkách, kde Čadkovi nabízí pomoc za úplatek, byl opilý, také s Chocem tvrdí, že tři miliony nebyly vlastně úplatkem. Šlo jen o odměnu za pomoc s obchodním sporem. Vyplývá to z policejních protokolů, které získalo Aktuálně.cz.  

Choc situaci popsal tak, že se sešel s podnikatelem v červnu v restauraci Hybernia v centru Prahy, kde také vznikla ona nahrávka. Protože byly tropy a až 40 stupňů Celsia, politika prý zmohly dvě dvanáctky a panák whiskey. V opilosti si řekl o peníze. Čadek se zase brání, že mu vlastně ani nebylo jasné, komu by co měl platit. 

 

„Já jsem nevnímal a nepochopil, že by ze strany pana Choce padala nějaká jiná nabídka, než byla ta právní cesta,“ uvedl podle Aktuálně.cz policistům Čadek. 

Oba půjdou před soud za nepřímé úplatkářství, hrozí jim až dva roky. 

Úplatek údajně žádal Choc po podnikateli Čadkovi za vyřešení jeho sporu s Českou poštou o 24 milionů korun. Jde v něm o zakázku, kterou Čadkova firma plnila pro Českou poštu v roce 2010. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Dva miliony měly prý jít ČSSD, další ministru Chovancovi. Ten již dříve podal v případu trestní oznámení. Stejně se zachovala Česká pošta. 

Vždycky jde o opilost 

Choc každopádně není první ani poslední, kdo uvádí, že byl v inkriminovanou chvíli pod vlivem alkoholu. Takovou obhajobu použil i například kdysi neformální lídr Věcí veřejných Vít Bárta. Na veřejnost se totiž dostala nahrávka, kde Bárta mimo jiné říká, že má u Klause dveře otevřené a že má své lidi ve Finančním analytickém útvaru ministerstva financí. Následně se za to omluvil a zmínil i to, že byl přiopilý.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kapka6 ( 11. září 2015 14:25 )

Ve víně je pravda

Zobrazit celou diskusi